REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Senat: În 2021 şi 2022 se pot organiza concursuri de admitere în magistratură

Senat: În 2021 şi 2022 se pot organiza concursuri de admitere în magistratură

Replica API 29 iunie 2021 | 00:00 860

Senatul a adoptat luni, în calitate de for decizional, legea pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură, reexaminată ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, astfel că aceste concursuri se vor putea desfăşura în anii 2021 - 2022.

Au fost înregistrate 109 voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi o abţinere, scrie Agerpres.

Legea stabileşte unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

Potrivit raportului de admitere al Comisiilor juridică şi pentru constituţionalitate, însuşit de plenul Senatului, legea reprezintă "o prioritate legislativă dată fiind situaţia critică a resursei umane în sistemul judiciar, generată de imposibilitatea organizării de trei ani a concursului de admitere în magistratură şi a concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii".

Pentru stabilirea bunei reputaţii s-a eliminat criteriul referitor la "impactul negativ asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză" şi prevederea potrivit căreia verificările privind îndeplinirea condiţiei bunei reputaţii se vor face cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Prevederile referitoare la stabilirea unei reputaţii au fost eliminate pentru numirea fără concurs sau examen în funcţiile vacante de judecător sau procuror sau la reîncadrarea în funcţia de judecător, procuror ori magistrat-asistent pentru că "normele propuse spre modificare nu fac obiectul legii cu caracter temporar".

"Condiţia de 'bună reputaţie' rămâne o cerinţă legală pentru candidaţi, întrucât ţine de integritatea şi onoarea funcţiei de judecător sau procuror. Prestigiul justiţiei şi încrederea cetăţenilor în Justiţie sunt strâns legate de persoana celui care exercită funcţia de judecător sau procuror. Senatorii jurişti au eliminat, prin amendamente, arbitrariul la stabilirea bunei reputaţii: o persoană sancţionată contravenţional sau disciplinar în ultimii 3 ani, anterior datei susţinerii primei probe de concurs, nu se bucură de o bună reputaţie dacă fapta pentru care a fost sancţionată afectează onoarea şi probitatea funcţiei ori prestigiul justiţiei şi dacă sancţiunea nu a fost radiată", a precizat preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, după acordarea raportului de admitere acestui act normativ, la reexaminare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272