REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.5° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Serbările absolvenților s-au anulat din cauza grevei din Învățământ!

Serbările absolvenților s-au anulat din cauza grevei din Învățământ!

Victor ROTARU 31 mai 2023 | 00:00 1284

Greva în educație a debutat luni, 22 mai, iar profesorii nu par deloc încântați de discuțiile pe care le au cu guvernanții. Toate ofertele pe care oamenii de la putere le-au făcut către profesori au fost respinse de către aceștia. Astfel, marți, 30 mai, în capitală a avut loc cel mai mare protest din învățământ din ultimii ani, peste 20 de mii de angajați din educație fiind prezenți în Piața Victoriei. Repercusiunile protestului sunt deja simțite de elevii de clasa a VI-a care trebuiau deja să susțină Evaluarea Națională, dar și de către elevii din clasele terminale, cât și de preșcolari, care nu vor mai avea parte de serbările stabilite inițial.

Serbarile absolventilor s-au anulat din cauza grevei din invatamant!

Situația actuală din învățământ este destul de incertă din cauza grevei ce a fost declanșată pe 22 mai, după mai multe „amenințări” ale profesorilor. Greva din educație se desfășoară pe termen nelimitat, potrivit declarațiilor sindicaliștilor din învățământ, până când guvernanții nu vor oferi ceea ce cer profesorii. Primii elevi care au avut de suferit au fost cei din clasele a VI-a care ar fi trebuit să susțină Evaluarea Națională, fiind deja a doua oară când se amână (inițial trebuia să se desfășoare pe 24 și 26 mai, fiind amânată până pe 30-31 mai, când a fost iar amânată).

Părinții puși să aleagă: activitate în curtea școlii sau închirierea unui spațiu pentru „înmânarea diplomelor”

Iată că pe lângă elevi, și copiii de grădiniță au de suferit din cauza grevei din Învățământ. O mamă a declarat pentru Replica faptul că al său copil, aflat în ultimul an de grădiniță, nu va mai susține serbarea de sfârșit de an din cauza grevei din învățământ: „Ne-a transmis educatoarea că din cauza situației actuale, care a împiedicat bunul mers al activităților, nu vom putea desfășura serbarea de sfârșit de an cum ne-am propus. Au venit cu două propuneri, prima fiind legată de o activitate didactică în curtea grădiniței, cu închirierea unui animator, servirea tortului de absolvire, înmânarea diplomelor, poze de grup. Cea de-a doua variantă fiind închirierea unui spațiu unde să aibă loc festivitatea de înmânare a diplomelor. S-a optat pentru prima variantă, în curtea grădiniței. La fiica mea, care este clasa a VIII-a, nu știm încă nimic, nu ne-au anunțat în ce context se vor înmâna diplomele și așa mai departe.

De înțeles, pe de o parte, și de apreciat, pe de altă parte, că educatorii, învățătorii sau profesorii nu lasă să treacă sfârșitul de an școlar pe lângă elevi fără să-l marcheze cumva, în ciuda faptului că aceștia sunt, în continuare, în grevă.

Serbarile absolventilor s-au anulat din cauza grevei din invatamant!Protestul profesorilor

Mitică Iosif: Ni s-a părut jignitoare ultima ofertă a Guvernului

Marți, 30 mai 2023, în capitală, a avut loc cel mai mare protest din învățământ din ultimii ani, fiind estimați peste 20 de mii de angajați din învățământ. Mitică Iosif, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar din Constanța a fost și el prezent la protestul din Piața Victoriei, anunțând faptul că miercuri, 31 mai, în fața sediului Prefecturii Constanța, se va organiza un protest: „Miercuri vom organiza un protest la Prefectura Constanței, între 11 și 13. Am cerut prin reprezentanții noștri din federații minimum pentru care ne-am putea opri în acest moment cu greva: acordarea unei măriri salariale de 25%, imediată, și un act normativ, nu un acord politic. Pentru că de-a lungul timpului au fost semnate cu cei de la putere diverse acorduri care nu au fost respectate. Vrem un act normativ, o ordonanță de urgență. Sau să se reintroducă așa cum a fost în proiectul legii din învățământul preuniversitar faptul că în viitoarea lege a salarizării, salariul va pleca de la debutant de la salariu mediu brut și va crește proporțional în funcție de nivelul de studii, de evoluția în carieră și de vechime. Altfel, nu ne vom opri, nu ne permit colegii noștri, iar noi mergem cu ei pentru că suntem obligați. Ultima ofertă a fost aceea în care în iunie nu ne mai dădeau acei 1.000 de lei ci 2.000 de lei, iar în octombrie, în loc de 1.500 să acorde 2.000 de lei, dintre care o parte sumă forfetară și o parte nu. Ni se pare jignitoare această ofertă, ofertă care i-a făcut pe colegii noștri și mai îndârjiți.”  

Serbarile absolventilor s-au anulat din cauza grevei din invatamant!
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272