REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Sfântul Dumitru, într-o icoană pe sticlă din expoziția Muzeului de Artă Populară Constanța

Sfântul Dumitru, într-o icoană pe sticlă din expoziția Muzeului de Artă Populară Constanța

Replica API 26 octombrie 2018 | 00:58 557

Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir, pe care creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 26 octombrie, este unul dintre sfinții care apare reprezentat într-o icoană pe sticlă aflată în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.

Icoana de mici dimensiuni, cu ramă din lemn vopsită în brun și verde, a fost pictată în secolul al XIX-lea la Mărginimea Sibiului, unul dintre cunoscutele centre de iconari din Transilvania.

Sfântul, călare pe un cal brun, cu o armură aurită, este înfățișat ucigându-l simbolic cu sabia pe Lie, gladiatorul preferat al împăratul Maximilian, cel care îi prigonea pe creștini. La realizarea acestei icoane, meșterul a fost folosit din abundență foița de aur.

În ajunul acestei sărbători, în satul tradițional se făcea „focul lui Sânmedru”, peste care săreau copiii, pentru a fi sănătoși tot anul, și tinerii, pentru a se căsători. Tot în ajun, femeile împărțeau copiilor, seara, la lumina focului, nuci, mere, struguri și prune uscate.

În tradiția populară, se spune că Sânmedru și Sângiorz poartă la brâu „cheile vremii”, iar cu cheia sa Sfântul Dumitru închide vara, pe care Sfântul Gheorghe a eliberat-o pe 23 aprilie, și slobozește iarna. De aceea, codrul pe care Sângiorz l-a înverzit primăvara devine, începând cu 26 octombrie, negru, lipsit de frunze.

De asemenea, se crede că dacă de Sfântul Dumitru va fi vremea bună, va fi o toamnă lungă și frumoasă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vai de capul vostru de crestini! Sanmedru??? Atat aveti voi de scris? Stiti ca e un pelerinaj in zilele astea? Va citesc numai ateii?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272