REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Dum., 1 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6503
26.4° Constanța Duminică, 1 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6503

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de OUG pentru creșterea salariilor profesorilor

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de OUG pentru creșterea salariilor profesorilor

Victor ROTARU 4 iunie 2023 | 11:55 824

Sindicaliștii din educație au anunțat că sunt nemulțumiți de OUG pentru creșterea salariilor profesorilor și că greva continuă. Ei au cerut, din nou, Guvernului ca salariul unui debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Sindicalistii sunt nemultumiti de OUG pentru cresterea salariilor profesorilor

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, au transmis liderii sindicatelor federațiilor din educație într-un comunicat.

Ei au mai adăugat că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica „ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade”.

Liderii sindicatelor au transmis că „educația are nevoie de finanțare”

„Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici. După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ. Aici, domnilor politicieni, domnule președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie. Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării. Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“. Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ”, au mai transmis liderii.

Aceștia au mai explicat că „educația are nevoie de finanțare” și le-au transmis guvernanților „să-și schimbe discursul și să-și asume că educația va fi prioritate națională”. „Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, se mai arată în comunicat, potrivit digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stati linistiti elevi si parinti ca va ardem noi pentru nesimtirea voastra. Muuia o sa fie din partea casei!
1
2
Bun , majoritatea dintre noi a inteles ca totul se rezuma la pretentiile salariale si nicidecum la interesul elevilor . Ce oferiti in schimb , sunteti dispusi sa va angajati in scris in legatura cu faptul ca veti creste nivelul educational din aceasta tara , ca va veti implica mai mult la clase astfel incat sa nu mai fie nevoiti parintii sa-si mediteze copiii sau ca nu veti mai accepta acele atentii venite din partea unor mamici prea zeloase , cele care transforma fondul clasei intr-un fond de protocol pentru dumneavoastra ??? Refuz sa accept ideea ca sunteti de acord ca majorarea de salariu ceruta sa se aplice otova , stiind ca pe langa cadrele didactice perfomante dedicate meseriei exista si o parte incompetenta , orice marire trebuie sa aiba la baza criteriul performantei , intre cadrele didactice trebuie sa existe mereu o competitie benefica pentru elevi , nicidecum mediocritatea unui egalitarism . Bani mai multi doar pentru cei valorosi , restul sa ramana cu salariul minim !
4
6
Un santaj pentru elevii din anii terminali. Daca vrei sa te bati cu guvernul nu va folositi de minori. Puteti face greva toata vara, ca tot luati banii degeaba. Ati declarat sa nu va mai trimitem la clase. Putem sa va trimitem si acasa, pentru ca sunteti platiti din banii contribuabililor, de ai caror copii va folositi, iar unii dintre voi nu stiu ce cautati in invatamant. Suplimentar meditatiile nefiscalizate s-au facut la greu si in asa zisa greva, care se pre ca este alceva. Mai aveti oare protocoale semnate cu PSD??? Cei care spun ca muncesc mai mult de 4 ore pe zi, poate nu stiu ca parintii elevilor muncesc cel putin 8 ore pe zi. Si daca va ia cineva la intrebari unii nu muncesc nici 4 ore pe zi, iar asa zisa pregatire este reala numai pentru anumite materii. Restul poate va hotarati si sa munciti ceva. Santajati pe cine vreti, dar nu copii. Sau poate va pregatiti pentru banchetele organizate de anii terminali, unde daca nu va suspendati greva nu aveti ce cauta.
6
4

REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516