REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Situaţia din Turcia se complică: turiştii, sfătuiţi să evite deplasările pe timpul nopţii

Situaţia din Turcia se complică: turiştii, sfătuiţi să evite deplasările pe timpul nopţii

Replica API 6 iunie 2013 | 00:00 351

Regimul Erdogan, pe un butoi de pulbere

Regimul Erdogan, pe un butoi de pulbere

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află sau călătoresc în Turcia să evite deplasarea pe timpul nopţii, aglomeraţiile, precum şi implicarea în manifestaţii de orice tip. MAE informează cetăţenii români că la Istanbul continuă manifestaţiile în piaţa Taksim şi în alte cartiere, inclusiv în partea asiatică. Miercuri, 5 iunie, mii de persoane reunite la apelul a două sindicate s-au adunat miercuri în piaţa Taksim din Istanbul, în cea de-a şasea zi de manifestaţii împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan. Protestele au debutat la finele lunii mai. Zeci de persoane au fost rănite vineri, 31 mai, la Istanbul, în cursul confruntărilor între forţele de ordine şi sute de manifestanţi care organizaseră o tabără de corturi într-un parc, în semn de protest faţă de un proiect de construcţii. Pentru construcţia viitorului mall ar urma să fie tăiaţi 600 de copaci din parc. Manifestările au continuat după data de 31 mai, ele devenind, pe parcurs, proteste împotriva premierului turc. Pe parcursul protestelor, trei oameni şi-au pierdut viaţa, iar situaţia a intrat în atenţia întregii Europe, dar şi a Statelor Unite. Faptul că premierul turc nu reuşeşte să gestioneze situaţia duce la concluzia anumitor analişti că, dincolo de alte repercusiuni (Adrian Cioroianu spunea, ieri seară, la Realitatea TV, că "NATO fără frontiera turcească la mare ar avea o mare problemă" -n.r.), turismul în Turcia este ameninţat, iar turiştii tradiţionali ai acestei ţări ar putea să se reorienteze către destinaţii precum Grecia. Ce-i reproşează protestatarii premierului? Faptul că este prea conservator şi că vrea să "islamizeze" societatea turcă. "Toţi turcii se află sub presiune de 10-11 ani", a declarat pentru AFP Hallit Aral. "Astăzi, toată lumea vrea ca premierul să plece", a subliniat el. Manifestaţii de solidaritate cu protestatarii turci au fost organizate şi în mai multe ţări, printre care Grecia şi Germania. În timp ce SUA şi alţi parteneri europeni au transmis semnale Turciei pentru ca liderii politici să încerce, cu calm, fără violenţe - aşa cum au fost ele reclamate din partea Poliţiei -, o mediere a situaţiei, nu mai departe de ieri preşedintele Traian Băsescu l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia, Cemil Cicek, prilej cu care şeful statului român a mulţumit pentru rolul important pe care investitorii turci îl joacă în mediul de afaceri din România. Cemil Cicek ar fi trebuit să îşi continue vizita în România şi în cursul zilei de azi, când era aşteptat la o manifestare a comunităţii musulmane din România, la Constanţa. El şi-a anulat vizita, plecând de urgenţă spre Turcia, având în vedere situaţia din ţară, au precizat, pentru "Replica" de Constanţa, reprezentanţi ai comunităţii musulmane din România.

Europa - care sunt ţările cu risc mare de tulburări sociale

Interesant de adăugat, în acest context, şi un raport al Uniunii Europene, care nu se referă la Turcia, ci la situaţia din ţări europene. Europa este, la rândul ei, frământată de tensiuni şi nu sunt excluse noi manifestări, poate nu de aceeaşi amploare, violenţă sau durată ca în Turcia, pe fondul crizei economice. Raportul făcut public la Geneva de către Organizaţia Internaţională a Muncii arată că nivelul de nelinişte socială din ţările Uniunii Europene este mai ridicat decât în orice altă parte a lumii, notează jurnalul.ro. Totul din cauza accentuării decalajului dintre bogaţi şi săraci, a lipsei locurilor de muncă. Ţările cu risc considerat mare, din punctul de vedere enunţat mai-sus, sunt Ciprul, Republica Cehă, Grecia, Italia, Portugalia, Slovenia şi Spania.

A.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272