REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Slujbă specială oficiată de ÎPS Teodosie, la cumpăna dintre ani!

Slujbă specială oficiată de ÎPS Teodosie, la cumpăna dintre ani!

Replica API 27 decembrie 2018 | 01:12 477

Pe 30 decembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Duminica după Nașterea Domnului și Fuga în Egipt. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, pentru a doua oară în acest an, Liturghia Sfântului Iacob la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 8.45.

Luni, 31 decembrie, de la ora 21.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa (str. Ion Neculce, nr. 2G), așezământ de cult ce-și cinstește ocrotitorul în prima zi a lui 2019.

La cumpăna dintre ani, ierarhul va fi alături de credincioşii constănţeni în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” unde, luni, începând cu ora 23.30, va săvârşi o slujbă specială, rânduită de către Sfântul Sinod, de mulţumire şi de binecuvântare a începutului Noului An calendaristic.

Marți, 1 ianuarie 2019, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, începând cu ora 9.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanța.

În aceeași zi, de la ora 17.30, Întâistătătorul eparhiei se va întâlni, la Casa de Cultură din Constanţa, cu clerul şi credincioșii, și va avea loc tradiționalul concert de Anul Nou, susţinut de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Tăierea împrejur a Domnului

La opt zile de la Nașterea Domnului, Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea împrejur cea după trup a Mântuitorului Hristos.

La iudei era obiceiul ca, la opt zile de la naștere, pruncul să fie tăiat împrejur și să i se pună numele, așa cum reiese din Vechiul Testament: „Iar în ziua a opta se va tăia pruncul împrejur” (Levitic 12, 3). Fiul lui Dumnezeu S-a supus rânduielii Legii Vechi pentru a demonstra că S-a născut sub Lege și o respectă. Astfel, Fecioara Maria, împreună cu dreptul Iosif, a dus Pruncul la Templu, unde a fost tăiat împrejur și i S-a pus numele Iisus, nume adus de arhanghelul Gavriil mai înainte de zămislirea Sa în pântecele Fecioarei. Etimologic, cuvântul „Iisus“ vine din limba ebraică („ieşuah”) și înseamnă „salvare”, „mântuire” sau „Dumnezeu mântuieşte“.

Această tradiție preînchipuia Botezul creștin. La vârsta maturității Iisus Hristos a fost botezat, de către Sf. Ioan Botezătorul, arătând astfel că nu tăierea împrejur, ci Botezul și Pocăința sunt poarta de intrare în împărăția cerească. Hristos a desăvârșit Legea Vechiului Testament prin învățătura și lucrările Sale, deschizând calea tăierii împrejur cea după Duh, a inimii.

Sfântul Vasile cel Mare

Pe 1 ianuarie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Vasile. Este unul dintre cei Trei Sfinți Ierarhi capadocieni. S-a născut în anul 330, într-o familie profund creștină. A avut patru surori și tot atâția frați. Cinci dintre copii au devenit sfinți, alături de părinții lor: tatăl, Vasile, mama, Emilia, și bunica, Sfânta Macrina cea Bătrână.

Sf. Vasile cel Mare a studiat în Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena. În anul 356 a revenit în țară și, după o scurtă perioadă în care a predat retorica, s-a dedicat monahismului. A călătorit în Siria, Palestina, Egipt și Mesopotamia pentru a cunoaște viața monahală din acele zone, apoi a redactat „Regulile vieții monahale”, carte ce stă la baza organizării vieții mănăstirești răsăritene.

Totodată, Sfântul Vasile cel Mare a fost un bun apărător al învățăturii creștine, autor al textului Sfintei Liturghii. Tot el a organizat activităţile filantropice, prin așa-numita Vasiliadă. Aceasta era un așezământ filantropic, construit la marginea Cezareei, unde veneau cei săraci și abandonați pentru a primi mâncare și îngrijire. Tot aici își găseau alinare și cei bolnavi.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice pe 1 ianuarie 379

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce multi atei pe aici... Pacatele IPS va impiedica pe voi sa fiti buni crestini, daa.
0
0
Teodosie este un pedofil si corupt!....
3
2
de ce pidosnicul daniel a impus o cioara ca episcop in constanta,hot si spagar basca bulangiu,a ridicat mare parte cazemata neamului cu numele pidosnicului pe clopote,ca si un ctitor,asa ca stefan cel mare,biserica ortodoxa romana nu este decat un bordel tiganesc,amin blestemati fie
3
3
La multi ani, sanatate si bunatate la toata lumea !
3
2
Unde te pot gasi ca sa te trag de barba?
3
3
Ia zi nenica cine esti daca esti barbat sau ti o tragi cu Teo la Dervent ?Nu scapati niciunul de judecata fii sigur!
2
2
CE MARE HOT ESTE SHPAGADORIE ! SE PLEACA JJUSTITIA IN FATA LUI !
3
4
sa ti-o trag la muian teodosie , cata spaga ti-am tras si ma muti din chilie in chilie de bun ce sunt !
6
3
nu sa mai auzit nimica de procesul lui spagoveanu,cu ferma distrusa de la nazarcea doar erau si martori care au vazut cum materialele furate luau drumul sucevei unde se ridicau bordelurile teodositului si celorlalti cinspe frati lingurari,frumoasa cariera la cioara asta,cel mai probabil i-a tras-o lui daniel poate si lui bombonel,de ajuns staret la snagov a furat jumate din banii de reparatii a manastiri fiind luat in catare a fost mutat episcop la c-ta unde bombonel la cadorisit cu ferma nazarcea spre folosul sarmanilor,dar afara de cardul de ciori de la dorna arini nu a hranit pe nimeni
8
5
Satana ar trebui trimisa in egipt. Cu purtatorul vorbelor tanasescu. Da, ala cu ma-sa curva. Iar diavolul de spagoveanu trebuie muit cu cacat de fiecare data. Si aluia cu stergerile la fel ! Muie dragnea, muie pesede !!!
3
4
Nu am nimic cu biserica. Cunosc multi preoti care merita tot respectul, dar sunt unii care fac de ras aceasta meserie, printre care si acest individ. Presa are o parte din vina, nu ar mai trebui mediatizat
3
5
Piei SATANA
8
3
Nu mai da mesaje la fiecare art. despre biserica, sectantule comunist bolnav psihic ce esti. Dute draqu si te trateaza nebunule, ca ai probleme psihice. De ani de zile, zilnic, il faci albie de porci pe IPS, dar tu, fututi gura matii, esti fara de pacat? Daca ai dovezi contra lui dute la parchet si arata-le, daca nu, dute dracu la spital. Oricum, la spital vei ajunge, cand vei incepe sa platesti tot ce ai vomat aici zilnic, scursura ordinara. Noi toti pe tine te blestamam la fiecare mesaj cel dai, nu pe El. El are biserica arhiplina la fiecare slujba, si stie cat e de iubit de oameni.
4
10
asta e tinut de sistemul neocomunist,acolo il apuca pensia speciala si privilegiile.
3
9
Acest Porciloi mai are tupeul samai faca slujbe??E CATERISIT si de Dumnezeu si de Popor! La lada de gunoi sau la puscaria homalailor! HUOOOO!
11
11

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272