REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

STRATEGIA CULTURALĂ a CONSTANȚEI, în DEZBATERE! Obiective IMPORTANTE sunt prevăzute

STRATEGIA CULTURALĂ a CONSTANȚEI, în DEZBATERE! Obiective IMPORTANTE sunt prevăzute

Replica API 30 septembrie 2021 | 13:00 1570

Municiplui Constanţa are nevoie de reconectarea urgentă la viaţa culturală de calitate şi de amplitudine care se desfăşoară la nivel naţional şi european, precum şi, prioritar, la nivelul principalilor poli de dezvoltare culturală din România prin aplicarea unei Strategiei culturale a municipiului Constanţa pentru perioada 2021-2031. Municipalitatea s-a ocupat deja de elaborarea acesteia, iar în rândurile de mai jos puteți vedea ce obiective mărețe își propune aceasta.

În prezent, sectorul cultural din municipiul Constanţa nu beneficiază de un document strategic pe termen mediu şi lung asumat la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, care să poată constitui baza întregului sistem de planificare şi acţiune culturală de la nivel municipal, capabil să ofere domeniului cultural coerenţă şi continuitate şi să permită fundamentarea documentelor strategice, precum şi a documentaţiilor operaţionale pentru programe şi proiecte cu fonduri publice în domeniul cultural. Așadar, Primăria Constanța a decis abordarea acestei strategii pe care a pus-o, de curând, în dezbatere.

Strategia se bazează pe șase axe prioritare

Principalele axe strategice ale Strategiei culturale vor fi: Peninsula – „Constanţa - coroana culturală sezonieră a României si coroana culturală a Constanţei”; Infrastructura – „dezvoltarea infrastructurii culturale şi conexe”; Mozaicul şi Multiculturalitatea – „Constanţa-mozaic multicultural, multietnic şi multiconfesional”; Administraţia – „Consolidarea capacităţii de acţiune şi intervenţie a aparatului administrativ în domeniul cultural; Coeziunea – „Consolidarea coeziunii culturale locale”; Cetatea – „Cultura ca motor al dezvoltării durabile locale, ca şansă pentru toţi şi ca instrument de capacitare la viaţa Cetăţii a noilor generaţii”; Creativitatea - încurajarea creativităţii culturale autohtone.

Axa 1 – Peninsula

Măsurile și acțiunile pentru această axă sunt: crearea unui program multifuncțional Peninsula, care să sporească substanțial valorizarea patrimoniului cultural, turistic și istoric din zona peninsulară; crearea unei rute turistice și culturale integrate Cetatea antică a Tomisului. Ruta culturală și turistică ar include principalele obiective istorice, culturale, turistice și arhitecturale din Peninsulă și vestigii istorice din perioada elenistică și romană a Cetății Tomis; intervenție culturală privind reabilitarea/restaurarea și punerea în valoare a obiectivelor prioritare Termele Romane, Edificiul Roman cu Mozaic, Poarta Mare a Cetății, Parcul Arhiepiscopiei; derularea unui program integrat de restaurare a celor mai importante obiective culturale, istorice, turistice și arhitecturale din Peninsulă, care să includă prioritar monumentele istorice și clădirile aflate în gestiunea și administrarea Regiei Autonome “Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța; crearea unui circuit cultural-turistic cu principalele obiective de patrimoniu din municipiu conexe familiei regale (Cuibul Reginei, Palatul Regal, Vila Regală din Mamaia) – Ruta Regală; cartarea Cimitirului Central și identificarea mormintelor personalităților din incinta acestuia; dar și altele.

Axa 2 – Infrastructura

Măsurile și acțiunile pentru această axă sunt: construirea Palatului cultural al Dobrogei (variantă moderată – Ateneu); diversificarea rețelei de case memoriale și muzee în orașul Constanța, iar primele obiective dintr-o posibilă rețea de case memoriale în municipiu pot fi: Casa lui Ovidius (Peninsulă), Casa lui Anatole Magrin; realizarea unor statui, monumente, monumente de for public destinate personalităților locale și naționale. Se pot lua în calcul propunerile 24 formulate în acest sens de către minoritățile etnice (statuia regelui Carol I, statuie ecvestră a acestuia, noi busturi ale primarilor municipiului Constanța în Parcul arheologic etc); vitalizarea, repararea, renovarea, valorizarea culturală a unor edificii emblematice existente: Casa d’Italia, Teatrul de Vară Soveja, Teatrul de Vară Mamaia, Vila Regală din Mamaia; construirea/asigurarea unui sediu adecvat pentru Teatrul dramatic al Constanței (actualmente Teatrul de Stat – singurul teatru de repertoriu din Dobrogea), respectiv pentru desfășurarea de spectacole de teatru de mari dimensiuni în municipiu; amplasarea de chioșcuri interactive pentru informarea turistică în mai multe puncte din oraș (în gară, la intrarea în zona peninsulară, în parcuri etc.); dar și altele.

Axa 3 – Mozaicul și Multiculturalitatea: Organizarea anuală a unui festival al minorităților

Obiectivele specifice al acestei axe sunt: consolidarea dialogului intercultural dintre comunități, a modelului de conviețuire interetnică în municipiul și județul Constanța, precum și a specificului național al comunităților locale; organizarea și desfășurarea anuală a unui Festival al minorităților și multiculturalității; elaborarea unui calendar anual de acțiuni comune la nivelul UAT Constanța și al comunităților etnice de pe plan local.

Axa 4 – Administrația: Revista „Tomis” și construirea unor Galerii municipale de Artă

Obiectivele acestei axe sunt: crearea, înființarea/reînființarea unor instituții culturale pe plan local în subordinea Primăriei și/sau Consiliului Local; Revista Tomis - reînființarea acesteia este de interes local, iar Primăria municipiului Constanța și-a asumat public acest obiectiv și a inițiat deja primele demersuri pe această linie bugetând publicația pe anul 2021; Galerii municipale de Artă - este nevoie de construirea și/sau amenajarea unor spații adecvate care să funcționeze ca Galerii municipale de Artă; construirea unui Muzeu Municipal care ap putea fi edificat în Casa d’Italia; organizarea de festivaluri precum: Festival Internațional de Film; Festival Internațional de Teatru Independent; Festival de Teatru stradal; Festival Internațional al Tinerilor; Festival al minorităților (multiculturalism); Festival Internațional de Street Art; Festival Internațional de Muzică; Festival Internațional al Mării (literatură, muzică etc.); și altele.

Despre celelalte două axe ale strategiei dar și mai multe detalii despre cele enumerate mai sus puteți citi și AICI!

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce ne trebue noua cultura daca avem in fiecare zi la televizor Las Fierbinti? Razi de te caci pe tine cu Giani si cu Bobita. Sti ce zic? Sti s-au nu sti?
1
0
Vrem sa vedem la concret proiectele in domeniul cultural. In rest repetati cu titlu de inventar obiective turistice si arheologice, banii alocati si multa filozofie politica.
6
0
Cu cine dracu va sfatuiti
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272