REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Studiu: sportul este cel mai eficient antidepresiv pentru copii

Studiu: sportul este cel mai eficient antidepresiv pentru copii

Replica API 29 decembrie 2020 | 00:00 912

Studiile arată că 2-3% dintre copii și 6-9% dintre adolescenți suferă de o formă serioasă de depresie. Și tulburările anxioase, care adesea conduc la depresie, se regăsesc la 10-12% dintre copii și adolescenți.

Sursă foto: Shutterstock

Tot studiile au indicat și o soluție pentru astfel de probleme: activitățile fizice. Sportul reduce anxietatea și gândurile depresive, iar copiii și adolescenții au de câștigat de pe urmă acestui fapt.

De ce apare depresia la copii

Anxietatea și depresia sunt asociate cu numărul crescut de ore petrecute în față unui ecran, fie el de televizor, de computer, de tabletă sau telefon. Copiii și adolescențîi din zilele noastre sunt mai expuși internetului și canalelor de social media, care le transmit informații cu privire la modul în care trebuie să arate, să se poarte, să simtă și să gândească. Copiii sunt expuși, totodată, și tragediilor prezentate la televizor, lucru care ii afectează puternic.

Dezechilibrele hormonale și factorii genetici contribuie de asemenea la instalarea depresiei la copii. Cei care au rude în familie care suferă de depresie sau anxietate au șanse mari să dezvolte, la rândul lor, o formă de tulburare psihică.

Traumele din copilărie reprezintă și ele un factor declanșator pentru depresia la copii. Pierderea unei persoane dragi, accidentele tragice ori abuzul fizic sau psihic cresc considerabil riscul de apariție a depresiei.

Dietele ținute de la vârste fragede, fie din motive medicale, fie pentru că micuțul practică un sport care impune un anumit număr de kilograme, pot declanșa, de asemenea, gânduri depresive ori anxietate. Obezitatea și dietele sunt asociate cu stimă de sine scăzută și cu anxietatea socială. Un nivel ridicat de grăsime în organism indică și inflamație, care la rândul ei afectează procesele din creier, fiind răspunzătoare pentru stările schimbătoare ale copilului.

Tiparele de gândire negativă preluate de la părinți duc și ele la un episod depresiv. În loc să se simtă capabil în față unui obstacol, copilul ajunge să se simtă fără speranța întrucât a fost expus la un tipar de gândire negativă.

Și un stil de viață sedentar contribuie la dezvoltarea depresiei, lipsind copilul de activitate fizică, de conexiunea cu natură dar și de socializare cu alți copii.

Cum învinge sportul depresia

Mai multe studii făcute în domeniu au analizat impactul pe care sportul îl are asupra trupului și psihicului copiilor, dar și adolescenților.

Sportul eliberează hormonii “fericirii” – endorfinele și serotonină sunt eliberate în creier atunci când copiii practică sport. Această eliberare de hormoni schimbă dispoziția și combate depresia.

Încurajează interacțiunile sociale – copiii care practică sport interacționează atât cu alți copii, cât și cu adulți. Totodată, practicând sport, copiii învață să câștige, dar și să piardă, învață să rezolve un conflict, dar și să ceară ajutorul atunci când au nevoie. Aceste lecții învățate de copii previn gândirea negativistă și gândurile depresive.

Întărește stima de sine – un stil de viață activ, în care sportul joacă un rol important, crește stimă de sine și previne astfel depresia. Copiii care practică sport sunt mai stabili din punct de vedere emoțional, mai siguri pe ei și mai fericiți.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272