REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
15.2° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

"Sunt persoane care s-au casatorit in noiembrie sau decembrie si acum vin sa divorteze"

"Sunt persoane care s-au casatorit in noiembrie sau decembrie si acum vin sa divorteze"

Replica API 12 februarie 2011 | 00:00 165

Rodica Craciun, seful Serviciului de Stare Civila:

Rodica Craciun, seful Serviciului de Stare Civila:

Cele mai multe dintre cuplurile care s-au căsătorit în ultimii 15 ani la Constanţa nu au cum să nu o ştie, s-o fi văzut măcar o dată. Vorbim despre Rodica Crăciun, şefa Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Constanţa. Lucrează aici din 1996 şi i-au trecut "prin mână" peste 250 de mii de cupluri - oameni obişnuiţi, vedete, politicieni - pe care le-a sfătuit cum trebuie să se manifeste în familie din momentul în care au rostit "Da". Însă, pe lângă aceste momente emoţionante, serviciul gestionează acum şi divorţurile. Iar de când primăriile pot gestiona divorţurile "amiabil", "rapid", fără procese în instanţă, Crăciun spune că nu au lipsit clienţii!

Reporter: Dacă ar fi să faceţi un bilanţ al activităţii dvs, câte căsătorii aţi oficiat în tot acest interval?

Rodica Crăciun: Peste 25.000 de cupluri.

Rep.: Care au fost cele mai inedite momente din activitatea dumneavoastră?

R.C.: Au fost persoane care au depus actele la Starea Civilă şi care nu au mai oficiat căsătoria. Acele persoane s-au gândit probabil că să nu facă pasul.

Rep.: V-aţi gândit vreodată, mai ales de când au fost diminuate salariile bugetarilor, să renunţaţi la această activitate, să plecaţi în străinătate sau în domeniul privat?

R.C.: La vârsta mea? Nu. Eu mi-am petrecut toată tinereţea la Serviciul de Stare Civilă. Rămân aici, nu renunţ, pentru că mi-a plăcut întotdeauna în viaţă, până acum, să fac ceea ce cunosc mai bine. Ceea ce fac în momentul acesta.

Rep.: Aşa după cum se ştie, încă de anul trecut s-a renunţat la oficierea căsătoriilor sâmbăta şi duminica. Când credeţi că tinerii se vor mai putea căsătorii în week-end?

R.C.: Nu am renunţat de dragul de a renunţa, lucrând atâţia ani acolo, în jur de 21 de ani. Vă daţi seama, sâmbăta şi duminica mi le-am petrecut întotdeauna la serviciu. Nu mai vor fetele să lucreze, nu ne-a impus nimeni lucrul acesta. Nu mai lucrează din cauza faptului că nu sunt plătite. Noi de lucrat, începem să lucrăm şi mâine, dacă ne sunt plătite orele suplimentare. Am stat de vorbă cu tot colectivul Stării Civile, care este format din 20 de persoane. Şi am discutat aceste probleme. De exemplu, într-o sâmbătă trebuie să lucreze neapărat 6 persoane. Atât la decese, 2 angajate, cât şi la căsătorii - 4. Şi sâmbătă şi duminică. Dar nu lucrăm, pentru că nu suntem plătiţi sâmbăta şi duminica.

Rep.: Mai primesc cadouri tinerii căsătoriţi? Dacă da, în ce constau acestea?

R.C.: Era bine când se primeau cadouri pentru tinerii căsătoriţi. Mulţi dintre ei se căsătoreau tocmai pentru aceste obiecte. Se dădea un frigider, un televizor, o maşină de spălat rufe. Dar de când nu s-au mai dat, au venit persoane şi m-au întrebat: "Doamna Crăciun, mai daţi ceva la căsătorie? Nu ? Hai acasă atunci, nu mai scoatem actele". Şi se dădeau şi cei 200 de euro de la Guvern, pentru cei care erau la prima căsătorie. Şi dacă nu s-a mai dat, de aici au scăzut foarte mult căsătoriile.

Rep.: De-a lungul timpului, au fost oficiate căsătorii pe malul mării?

R.C.: Da, cu aprobare, cu achitarea sumei de 15 milioane de lei vechi. Nu au fost multe cazuri. Dar, de fapt, acum nu mai facem, pentru că nu mai lucrăm sâmbăta şi duminica. Această problemă nu am discutat-o până acum cu municipalitatea, să le oficiem în cursul săptămânii. Şi aşa lucrăm sâmbăta, de la ora 8.30 şi până la ora 12.30, la decese. Nu vă imaginaţi că angajaţii erau bine plătiţi pentru serviciile oferite. Primeau 60 de lei, pentru o astfel de căsătorie, de la referent, la inspector.

Rep.: Câţi tineri au trecut pe la starea civilă, să-şi oficieze cununia civilă, în anul 2010. Dar în 2011?

R.C.: În anul 2010, am oficiat 2.563 de căsătorii. În anul 2011, am oficiat deja 75 de căsătorii şi ne-am înscris deja cu 22 de divorţuri.

Rep.: Au existat şi cupluri de însurăţei cu care aţi mai păstrat legătura?

R.C.: Da, toată lumea mă respectă, mă salută, ne salutăm. Când dau naştere unui copil vin la Starea Civilă şi mă anunţă. Şi e un lucru îmbucurător.

Rep : Ce părere aveţi despre divorţul administrativ?

R.C.: De fapt, în general, eu nu am o părere bună despre divorţ, dar dacă trebuie neapărat şi serviciul este de această natură, ne conformăm. Cărţile de identitate, certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie, sunt documentele care trebuie să fie aduse la Starea Civilă în acest sens. Vreau să vă aduc la cunoştinţă că domnul primar şi Consiliul Local nu au stabilit nici o taxă. Se achită o taxă de 4 lei. Adică 2 lei soţul, 2 lei soţia. Din câte am înţeles, la alte primării sunt sume mult mai mari, dar noi nu avem taxe.

Rep.: Care sunt condiţiile în care poate fi pronunţat divorţul administrativ?

R.C.: Începând din 25 decembrie 2010, ne ocupăm şi de divorţuri. Divorţuri administrative, fără copii minori sau adoptaţi, fără bunuri comune. Fără să aibă vreunul dintre soţi, interdicţie cu legea.

Rep.: Cât durează pronunţarea unui astfel de divorţ? Câte solicitări au existat până acum?

R.C.: Durează 32-33 de zile până când primesc certificatul de divorţ. Deja am eliberat 3 certificate de divorţ. Sunt persoane care s-au căsătorit în noiembrie, în decembrie şi acum vin şi fac divorţul. Oamenii care vor să divorţeze trebuie să fie foarte serioşi când s-au prezentat la Serviciul de Stare Civilă. Că nu este aşa un lucru de neluat în seamă. Au fost persoane care au depus documentele şi, când au împlinit cele 30 de zile prevăzute, nu s-au mai prezentat. Eu m-aş ruga ca cei care vin la noi să divorţeze să se poarte între ei civilizat. Ştiţi că în instanţă nu se vorbeşte. Să ştiţi că mai trişti vin cei care depun actele de căsătorie anul acesta, decât cei care introduc acţiunea de divorţ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212