REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Sunteţi pregătiţi pentru o iarnă fără căldură? RADET NU ŞI-A PLĂTIT DATORIA CĂTRE CET!

Sunteţi pregătiţi pentru o iarnă fără căldură? RADET NU ŞI-A PLĂTIT DATORIA CĂTRE CET!

Replica API 27 septembrie 2018 | 00:00 303

Veste proastă pentru constănţenii branşaţi la RADET! Constănţenii rămân fără apă caldă din cauza faptului că RADET nu şi-a achitat datoria faţă de CET. În acest sens, Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. informează asupra faptului că RADET Constanța nu a îndeplinit condițiile solicitate prin preavizul transmis în data de 10 septembrie 2018, urmare a nerespectării obligațiilor de plată.

În aceste condiții, Consiliul de Administrație al Electrocentrale S.A. Constanța a hotărât, prin decizia nr. 13 din 26.09.2018, să pună în aplicare preavizul dat către RADET Constanța, deși Electrocentrale Constanța S.A. are instalațiile pregătite în vederea reluării furnizării agentului termic către consumatorii racordați la sistemul centralizat al municipiului Constanța, după ce a fost efectuată revizia anuală a instalațiilor de alimentare.

Societatea a primit notificări pentru plata unor sume restante de la furnizori, notificări ce au ca scandență data de 26.09.2018. Astfel, Electrocentrale Constanța S.A. se află în imposibilitatea de a achita facturile tocmai din cauza principalului său client, RADET Constanța, care nu a înțeles să își respecte obligațiile de plată asumate contractual.

"Amintim că la data de 10 septembrie a.c., Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A., prin decizia nr. 11/07.09.2018, a transmis un preaviz către RADET Constanța, document prin care aduce la cunoștință faptul că, dacă până la data de 26 septembrie a.c., conducerea regiei nu va urgenta să își plătească o parte din sumele pe care le datorează către Electrocentrale Constanța S.A. și nu va prezenta un plan de eșalonare a debitelor, va sista furnizarea agentului termic către toți consumatorii racordați la sistemul de termoficare al municipiului Constanța, începând cu data de 27 septembrie a.c.

Totodată, informăm opinia publică asupra faptului că, de la începutul anului și până în prezent, Electrocentrale Constanța S.A. a emis către RADET Constanța facturi în valoare totală de 118.656.347,01 lei, din care contravaloarea energiei termice este de 107.513.513,87 lei, restul reprezentând dobânzi penalizatoare.

Din suma totală, RADET Constanța, conform imputației plaților asumate, a achitat doar 21.017.180,20 lei, adică numai 17,71% din suma facturată. Mai mult decât atât, totalul datoriilor pe care RADET Constanța le are către Electrocentrale Constanța S.A. la data de 26.09.2018, se ridică la suma de 256.397.880,84 lei, din care: 215.844.426,54 lei reprezintă contravaloarea energiei termice livrate, 32.469.364,26 lei reprezintă dobânzi penalizatoare, iar 8.084.090,04 lei reprezintă suma aflată într-un dosar de executare silită.

Poziția Consiliului de Administrație al Electrocentrale S.A. Constanța rămâne fermă. În condițiile în care RADET Constanța va înțelege să achite sumele solicitate prin preaviz și să prezinte un plan privind eșalonarea debitelor, Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. este pregătit să revină asupra deciziei privind sistarea furnizării agentului termic", au declarat în cursul zilei de ieri, 26 septembrie a.c., reprezentanţii Electrocentrale Constanţa.

Reamintim că RADET Constanţa a fost obligată, la şedinţa Consiliului Local Municipal de joi, 28 iunie, să prezinte un studiu privind reorganizarea, în contextul scăderii veniturilor. Planul de management prezentat în faţa consilierilor locali a atras critici din partea opoziţiei, care a susţinut că au asistat de fapt la prezentarea unei analize cu trei posibilităţi de urmat pentru perioada viitoare. Care ar fi soluţiile pentru ca RADET să iasă din impas – aleşii locali nu au prea înţeles, iar realitatea este următoarea: regia aştepta verdictul final al unui proces parcă nesfârşit cu CET, răspuns care a şi ajuns.

Directorul RADET, Liviu Popa declara pentru Replica de Constanţa în data de 11 septembrie a.c. că "nu se pune problema să rămână constănțenii fără apă".

Precizăm că potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul societăţii, RADET Constanța are în administrare serviciul public de alimentare cu energie termică a municipiului Constanța, furnizând agent termic pentru încălzire și apă caldă de consum către 170.000 de locuitori.

RADET a furnizat, la câteva ore de la comunicatul reprezentanţilor CET, următoarele precizări: „Motivul opririi CET Palas nu poate fi imputat RADET Constanța întrucât raportul dintre facturile emise și plățile efectuate în relația comercială dintre Electrocentrale Constanța SA și RADET este următorul: de la dată înființării Electrocentrale Constanța SA, 01.10.2014 și până la 25.09.2018 valoarea totală a facturilor de energie termică emise a fost de 573.272.113 lei, iar valoarea totală a plăților efectuate a fost de 584.129.917 lei; de la data de 01.01.2018 și până la 25.09.2018 valoarea totală a facturilor de energie termică emise a fost de 86.823.340 lei, iar valoarea totală a plăților efectuate a fost de 93.233.803 lei, din care suma de 20.000.000 lei a fost achitată la finele anului 2017 că avans din subvenția acordată populației pentru anul 2018; pentru luna august 2018 factura emisă este în valoare de 2.053.545 lei, iar plățile efectuate până în prezent în luna septembrie 2018 sunt în valoare de 2.854.907 lei.

Menționăm faptul că încasările zilnice aferente activității comune a celor doi operatori se acumulează într-un cont ESCROW, din care Electrocentrale Constanța S.A. primește 80 %, cu toate că, în conformitate cu ponderea în structura de tarif, i se cuvin numai 71 %. Așa cum rezultă din cifrele de mai sus se constată că Electrocentrale Constanța S.A. se confruntă cu probleme grave, din moment ce valoarea producției vândută nu acoperă costurile de funcționare.

RADET Constanța a făcut eforturi deosebite pentru a susține aceste plăți peste valoarea facturilor emise, realizând în anul 2017 un grad de încasare de 107,20 %, iar pentru primele 8 luni ale acestui an un grad de 102,91 %. La această dată RADET mai are de recuperat de la consumatorii săi creanțe în valoare de circa 21.000.000 lei ce se află în diverse stadii de recuperare.

Sumele invocate de Consiliul de Adminstrație al Electrocentrale Constanța SA în comunicatul de presă mai sus amintit nu reprezintă creanțe certe, pe rolul instanțelor de judecată existând litigii între părți ce au ca obiect penalități generate de plata cu întârziere a subvenției acordată populației de la bugetul consolidat al statului. Aceaste sume nu pot fi imputate RADET și nu pot fi achitate întrucât tariful reglementat nu a prevăzut în structura să o componentă care să permită stingerea acestor penalități de întârziere.

RADET respinge presiunile la care recurge astăzi Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. de a opri producerea energiei termice primare, întrucât considerăm că este un mijloc de a-și masca neperformanța.

Considerăm că întreaga responsabilitate asupra opririi producerii energiei termice primare îi revine numai Consiliului de Administrație al Electrocentrale Constanța SA care caută să transfere responsabilitatea către principalul său client – RADET, în loc să identifice modalități prin care să eficientizeze activitatea societățîi și să dezvolte producerea energiei în cogenerare (fapt care nu se mai întâmplă în prezent la CET Palas), în condițiile în care în prezent costurile de producție depășesc valoarea energiei vândută.

Precizăm faptul că atât Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Local Municipal cât și RADET au întreprins toate acțiunile necesare menținerii în funcțiune a CET Palas și în continuare caută soluții pentru rezolvarea acestor probleme cu care se confruntă Electrocentrale Constanța SA“, anunţă repreyentanţii RADET,prin intermediul unui comunicat.

Paula SOLOMON

Citeşte şi:

Directorul RADET este optimist: ‘Nu rămâne Constanţa fără căldură, găsim soluţii’

CET anunţă că întrerupe furnizarea apei calde. REACŢIA directorului RADET: ‘Este un joc pe care-l face CET-ul an de an, în care tot ameninţă’

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cet-ul deja a sarit calul pe vremea asta
0
0
Ce-mi place mie ca intotdeauna altcineva e de vina: tiganii, machedonii si pensionarii. Nu tu, care ai stat acasa cand s-a votat, sau care ai fost prea comod si prea ocupat in loc sa iti convingi vecinii, rudele, pensionarii din familie, ca sunt prostiti pe fata de psd. E mai simplu sa arati cu degetul spre altcineva
0
1
parerea mea e ca radet santajeaza prin metoda noi vrem banii acum si daca nu inchidem robinetul.apoi,totul poate fi si scoala sa-l transforme pe fagadau in salvatorul Constantei.de fapt,cred ca ambele variante sunt corecte.Ati votat si veti vota psd?astea sunt rezultatele.ce nu-mi comvine mie e ca tiganii machedonii si pensionarii sa decida viitorul tinerilor dar n-am ce face decat sa plec din cloaca asta cat mai curand.
3
1
de ce nu se implica cei dinSOCIETATEA CIVILA?luati fiecare asociatie de proprietari in parte si verificati la avizier cati restantieri sunt,cumulati sumele si confruntati cu restantele asociatiei respective,faceti asa la fiecare asociatie.O sa ramaneti socati sa vedeti ca putini sunt restantieri dar asociatiile respective au datorii.Deci,unde sunt banii?cine-i tine? prin ce-i ruleaza?nu exista un organ de control al statului care sa-i controleze pe acesti adminitratori de bloc,dar nici unu',si acum va mira situatia asta?pai sa nu va mire ca indiferenta voastra a facut ca asta sa fie posibil.
3
0
Sa ne spuna RADET de ce pana in 2017 revizia se facea la sfarsitul lunii august cand era cald afara si suportai mult mai bine apa rece? Incepand cu 2017 revizia se face in ultimile zile din septembrie adica exact cand vine frigul. Daca torti angajatii Radet erau si ei la cheremul propriului lor Radet adica fara centrale nu mai revizuiati exact cand vine frigul. Acum se fac ca ploua si nu spun ca au mancat banii populatiei si spun ca nu au datorii si din cauza lor am ramas fara apa calda. ALlo dl. popalau director Liviu Popa de ce nu ai indrazneala propriei nemernicii ?
3
0
merg pe burta,vor sa intre in faliment,
2
0
Luati de va saturati! Pe 7 oct se vor duce pulii de suflet circa 40 de milioane de euro. Si voi o sa inghetati la iarna! Cat debprosti puteti fi! Astept recesamantul sa vad cati pensionari supravietuiesc pana in primavara!
6
2
Pentru cei interesati,au bagat termoplonjoare la Carrefour,35 de lei bucata,eu mi-am achizitionat 6 bucati si un prelungitor mare,si in 40 de minute am incalzit apa dintro cada de baie!Iata cum putem sa fim mai destepti decat ei!
7
3
probleme de tara din lumea a 3-a. vai, sa vin statu' sa ne dea caldura. marsh
7
6
Am centrala proprie pe gaz si ma doare la basca de jegosii de la RADET si ELCEN!!!
10
3
RADET minte nerusinare. Dovada stau procesele de milioane pierdute cu CET pe toate fronturile si despre care s-a scris pe larg si in presa. Interesant de aflat ce a facut RADET cu banii constantenilor pentru agentul termic furnizat, de vreme ce a acumulat atatea datorii catre CET si nu numai. Ceva e putred si miroase zdravan a infractiune. Prin ce inginerii financiare sunt ascunsi acei bani si in buzunarele cui ajung? Interesant de aflat. Poate ne va spune intr-o buna zi DNA. Pana atunci stam fara apa calda, dar cu intretinerea platita la zi. Halal oras!
8
1
Este manipulare . Primaria va rezolva pentru o vreme problema si populatia va rasufla usurata . Toate laudele le va primi primaru incompetent pentru ca a rezolvat situatia . Toata manevra asta este electorala ca acest futegadau sa primeasca laude de la prostime .
18
0
Prin intreruperea serviciului public de alimentare cu energie termica membrii au incalcat prevederile Legii 325 din 2006 art 35 alin 1 litera b . Intreruperea serviciului public se poate face, prin exceptie, doar in conditiile alin 2 acelasi aricol. Puscarie vesela, domnilor!!
12
3
Pozitia oficiala publicata pe site-ul Radet nu ne ajuta cu nimic pe noi,constantenii care ne achitam datoriile catre aceasta Regie.Disculparea acestora nu ne va incalzi in aceasta iarna si nici nu ne va ajuta sa ne spalam. Insa ar fi interesant sa aflam pozitia primarului liber ales si in functie,dar mai cu seama actiunea pe care o va intreprinde pentru aceasta urbe. Deci, d-le primar, ce masuri concrete veti lua ptr.ca noi constantenii sa beneficiem de acest minim de confort ?
10
1
bravo primarie ! nu dai aprobari pt instalare gaze . nu faci izolarea termica a conductelor. nu izolezi termic blocurile .
17
2
Ultimul oras din Ro
20
2
Nu vrei gaze, nu te obliga nimeni. Bagi curent pana pica reteaua sau ia foc instalatia electrica. Braila cum a ramas fara cet, si nu mai plange nimeni.
16
2
Asa fac in fiecare an si apoi vin cu alt anunt ca a venit superman si a rezolvat; ia sa vedeti in zilele urmatoare!
12
4
Va salut din Madagascar!
18
3
Lovitura mare in folosul firmelor care instaleaza gaze. Zeci de mii de instalari !!!! In maxim 2 ani. Astia dau lovitura pe banii nostri . Incompetenta si reaua credinta a comunistilor din fruntea orasului sunt pe cale sa mai dea o lovitura Constantei.
12
10

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272