REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
15.2° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Surpriză la pompă! Cu cât a ieftinit OMV Petrom carburanții în ziua în care Austria a refuzat intrarea României în Schengen

Surpriză la pompă! Cu cât a ieftinit OMV Petrom carburanții în ziua în care Austria a refuzat intrarea României în Schengen

Valentina CAMARA 9 decembrie 2022 | 09:14 3601

Săptămâna aceasta preţul petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2022, piaţa încercând încă să înţeleagă care este impactul pe care plafo­narea petrolului rusesc la nivelul de 60 de dolari pe baril l-ar putea avea în continuare. Ieri, barilul de petrol Brent era cotat la 77,8 dolari, mult în scădere faţă de nivelul de circa 130 de dolari pe baril din iunie. Mai departe, impactul se vede direct la pompă.

Potrivit datelor publicate de Oil Bulletin, pe data de 5 decembrie, preţul mediu al unui litru de motorină în România era de 1,7 euro, faţă de nivelul de 1,83 de euro de la începutul lunii septembrie. De asemenea, motorina ajunsese la 1,47 euro pe litru, cu 10% mai ieftină faţă de nivelul de 1,6 euro pe litru de acum trei luni. De altfel, ieftiniri majore au fost aplicate de petrolişti în ultimele zile. De exemplu, ieri, OMV Petrom, liderul pieţei petroliere deţinut de austriecii de la OMV, au ieftinit litrul de benzină cu 15 bani, iar cel de motorină cu 20 de bani, potrivit portalului e-nergia.ro. Ieftinirile au loc şi în contextul scandalului imens provocat de refuzul Austriei de a-i acorda României accesul în spaţiul Schengen. Până la ora redactării acestei ştiri, nu exista încă o decizie finală.

Revenind la preţul carbu­ranţilor sunt mai mulţi factori globali care au dus la aceste ieftiniri masive. Potrivit unei analize a CNN, cererea slabă din partea Chinei, aflată sub reguli stricte anti-COVID a avut un impact asupra cererii de petrol, la rândul lor, unele dintre cele mai mari economii ale lumii fiind ameninţate cu recesiunea. Scăderea preţului nu a putut fi oprită nici măcar de decizia OPEC de a scădea producţia. Mai departe, pieţele încă digeră decizia impunerii unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, decizie care a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Totodată, pe 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul general pe ţiţeiul rusesc aplicat de UE.

La începutul lunii decembrie, ţările G7 şi Australia, aliniate cu Uniunea Europeană, au stabilit un prag de 60 de dolari pe baril pe importurile de ţiţei pe cale maritimă din Rusia, pentru ţările care cumpără în continuare ţiţei rusesc. Plafonul nu se aplică însă pentru achiziţiile făcute de statele membre ale UE, acolo unde embargoul este oricum în vigoare. De asemenea, China, India sau Turcia nu fac obiectul acestui plafon. Nivelul de 60 de dolari a fost stabilit pentru a păstra totuşi Rusia în piaţa mondială astfel încât să se evite o scumpire drastică a petrolului, în contextul în care costurile de producţie pe baril sunt de circa 30 de dolari.

Revenind la piaţa internă, cererea nu a rămas imună la scumpirile istorice de anul acesta. Datele OMV Petrom arată că după o creştere de 7% în primul trimestru al anului, au urmat o scădere de 2% a cererii în al doilea trimestru şi un minus de 3% în al treilea trimestru, consumatorii fiind clar afectaţi de preţurile foarte mari. Astfel, la nivelul primelor nouă luni din 2022 cererea a fost egală cu cea din 2021, în ciuda unui debut de an marcat de o creştere semnificativă, potrivit știripesurse.ro  .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212