REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Termenul de operaţionalizare a Sistemului informatic de monitorizare electronică, prorogat până la 1 octombrie

Termenul de operaţionalizare a Sistemului informatic de monitorizare electronică, prorogat până la 1 octombrie

Replica API 24 februarie 2022 | 21:01 592

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, prorogarea până la 1 octombrie 2022 a termenului de operaţionalizare a Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) şi a celui la care începe monitorizarea electronică, în primă fază, în sistem pilot, pentru cazurile privind aplicarea ordinelor de protecţie, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, ordonanţa de urgenţă modifică în acest sens Legea nr.146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Potrivit prevederilor Legii nr.146/2021, termenul de operaţionalizare a SIME şi de începere a monitorizării electronice în sistem pilot era 1 martie 2022, în contextul aplicării ordinului de protecţie provizoriu, a ordinului de protecţie respectiv a ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent.

"Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) reprezintă o activitate esenţială pentru realizarea obiectivului Legii nr. 146/2021, cu impact social major în privinţa verificării şi monitorizării modului în care sunt respectate interdicţiile privind eventualele contacte fizice între agresori şi victime. Activităţile de documentare şi de pregătire derulate până acum pentru implementarea acestui proiect au arătat termenul de operaţionalizare a SIME necesită un orizont de timp mai îndelungat, astfel încât mecanismul stabilit să fie unul funcţional şi eficient", precizează Executivul.

Conform sursei citate, în plan intern, au fost organizate mai multe reuniuni de lucru între reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), în vederea clarificării aspectelor de ordin tehnic.

De asemenea, "în plan extern, au fost desfăşurate activităţi de identificare a altor modele adoptate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene din perspectiva prevederilor legislative, respectiv a soluţiilor tehnice adoptate, ţinând cont şi de faptul că infrastructura dezvoltată pentru monitorizarea electronică urmează să integreze mai multe sisteme capabile să reducă timpul de reacţie şi să asigure auditarea eficacităţii resurselor din teren", mai arată Guvernul.

"Având în vedere necesitatea unei perioade mai mari de timp pentru pregătirea implementării Sistemului informatic de monitorizare electronică, prin actul normativ aprobat se prorogă până cel târziu la 1 octombrie 2022 termenul până la care trebuie realizată operaţionalizarea SIME, precum şi a celui la care începe monitorizarea electronică, în primă fază, în sistem pilot", mai precizează Executivul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212