REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Test de menopauză: ce depistează și când se recomandă?

Test de menopauză: ce depistează și când se recomandă?

Replica API 22 decembrie 2020 | 00:00 1137

Cum îți poți da seama dacă te apropii de menopauză sau ești deja la menopauză? Există un test hormonal simplu?

Sursă foto: Shutterstock

În timpul perimenopauzei, testele hormonale nu sunt în general utile, deoarece nivelurile hormonale se schimbă pe tot parcursul ciclului menstrual. Uneori, testarea se face pentru a verifica nivelurile hormonale specifice, în special pentru a evalua problemele de fertilitate sau când ciclul menstrual se oprește la o vârstă nepotrivită. Acest lucru poate ajuta femeile să ia decizii cu privire la începerea unui tratament. Pentru unele femei, ar putea fi util să testeze alte cauze ale simptomelor care pot imita perimenopauza, cum ar fi boala tiroidiană, scrie doc.ro.

Testarea salivei poate depista instalarea menopauzei?

Unii medici recomandă testarea salivei unei femei pentru a detecta estrogenul sau alte niveluri de hormoni. Dar nivelurile hormonilor salivari nu sunt exacte și nu ar trebui utilizate pentru a evalua sau a trata simptomele menopauzei.

Testarea hormonului foliculostimulant este utilă?

Uneori, nivelurile crescute de hormon de stimulare foliculară (FSH) sunt măsurate pentru a confirma menopauza. De altfel, pe piață există teste de unică folosință care promit că pot detecta instalarea premenopauzei sau a menopauzei, prin prezența în urină a hormonului foliculostimulant. Când nivelul FSH-ului unei femei este în mod constant crescut la 30 mIU / ml sau mai mare și nu a avut menstruație timp de un an, se acceptă în general că femeia respectivă a ajuns la menopauză.

Cu toate acestea, nivelul de FSH poate induce în eroare în perioada de perimenopauză, deoarece producția de estrogen nu scade într-un ritm constant de la o zi la alta. În schimb, atât nivelurile de estrogen, cât și cele de FSH pot varia foarte mult în timpul perimenopauzei.

Un nivel crescut de FSH nu este suficient pentru confirmarea menopauzei. Mai important, un nivel scăzut de FSH la o femeie care are bufeuri și tulburări de ciclu nu elimină probabilitatea ca ea să fie încă în perimenopauză. De asemenea, dacă o femeie folosește anumite terapii hormonale (cum ar fi pilulele contraceptive), un test FSH nu este valid.

Când să mergi la medic?

Atunci când o femeie suspectează că se află în perimenopauză, este un moment excelent pentru a solicita un examen medical complet. Diagnosticul perimenopauzei se poate face, de obicei, prin revizuirea istoricului medical al unei femei, a istoricului ciclului menstrual și a semnelor și simptomelor pe care le prezintă.

Ce simptome indică prezența menopauzei?

Cele mai frecvente simptome observate de femeile de peste 40 de ani sunt modificarea ciclului menstrual și apariția bufeurilor. Menopauza este definită ca 12 luni fără sângerare menstruală, în absența altor afecțiuni.

Simptomele încep de obicei cu câteva luni sau cu câțiva ani ani înainte de dispariția ciclului menstrual (perioadă cunoscută sub numele de perimenopauză) și pot persista pentru o perioadă de timp după aceea. În medie, cele mai multe simptome durează aproximativ 4 ani de la ultimul ciclu. Cu toate acestea, aproximativ 1 din 10 femei au în continuare simptome până la 12 ani.

Dacă o femeie intră brusc la menopauză, nu treptat - de exemplu, ca urmare a tratamentului cancerului - simptomele pot fi mai grave.

Primul semn al menopauzei este de obicei o schimbare a tiparului normal al menstruației, în sensul că aceasta poate deveni neobișnuit de ușoară sau, dimpotrivă, de abundentă. Frecvența menstruației poate fi, de asemenea, afectată. Este posibil să apară la 2 sau 3 săptămâni sau să nu apară mai multe luni la rând. În cele din urmă, menstruația va dispărea.

Aproximativ 8 din 10 femei vor avea simptome suplimentare înainte și după oprirea menstruației. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi pentru unele femei.

Simptomele frecvente includ:

bufeuri - senzație de căldură scurtă, bruscă, de obicei la nivelul feței, gâtului și pieptului, care pot face pielea să arate roșie și transpirată

transpirații nocturne

tulburări de somn

o dorință sexuală redusă

probleme cu memoria și concentrarea

uscăciune vaginală și durere, mâncărime sau disconfort în timpul sexului

dureri de cap

modificări ale dispoziției, cum ar fi apatie sau anxietate

palpitații

rigiditate articulară și dureri

masă musculară redusă

infecții recurente de tract urinar.

Menopauza poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta unele probleme, cum ar fi osteoporoza. Dacă simptomele sunt deosebit de supărătoare, e indicat un consult medical.

E nevoie de tratamente pentru menopauză?

Menopauza nu este o boală, deci nu necesită tratament medical, terapia concentrându-se pe ușurarea simptomelor și pe prevenirea sau gestionarea afecțiunilor cronice care pot apărea odată cu îmbătrânirea.

Totuși, unele femei pot avea nevoie de tratamente pentru anumite simptome, cum ar fi:

Terapia hormonală

Terapia cu estrogen este cea mai eficientă opțiune de tratament pentru atenuarea bufeurilor. În funcție de antecedentele medicale personale și familiale ale femeii, medicul poate recomanda estrogen în cea mai mică doză și pentru cel mai scurt timp necesar care poate duce la ușurarea simptomelor. Estrogenul ajută, de asemenea, la prevenirea pierderii osoase. Însă utilizarea pe termen lung a terapiei hormonale poate crește riscul cardiovascular și de cancer mamar.

Estrogenul vaginal

Pentru atenuarea uscăciunii vaginale, estrogenul poate fi administrat direct în vagin folosind o cremă, o tabletă sau un inel vaginal. Acest tratament eliberează doar o cantitate mică de estrogen, care este absorbit de țesuturile vaginale. Poate ajuta la ameliorarea uscăciunii vaginale, a disconfortului la actul sexual și a unor simptome urinare. Împotriva uscăciunii vaginale pot fi folosite și ovule pe bază de acid hialuronic.

Antidepresivele în doze mici

Anumite antidepresive - ininhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) - pot reduce bufeurile. Un antidepresiv în doze mici pentru gestionarea bufeurilor poate fi util pentru femeile care nu pot lua estrogen din motive de sănătate sau pentru femeile care au nevoie de un antidepresiv pentru o tulburare de dispoziție.

Gabapentina

Gabapentina este aprobată pentru tratarea convulsiilor, dar s-a demonstrat că ajută și la reducerea bufeurilor. Acest medicament este util la femeile care nu pot utiliza terapia cu estrogeni și la cele care au și bufeuri nocturne.

Clonidina

Clonidina, o pastilă sau un plasture utilizat în mod obișnuit pentru a trata tensiunea arterială crescută, ar putea oferi ușurare și în cazul bufeurilor.

Medicamentele pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei

În funcție de nevoile individuale, medicii pot recomanda medicamente pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei. Sunt disponibile mai multe medicamente care ajută la reducerea pierderii osoase și a riscului de fracturi. De asemenea, medicul poate prescrie suplimente de vitamina D pentru a ajuta la întărirea oaselor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272