REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
17.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Traficanţii de droguri stabiliţi în „buricul” Constanţei, legături periculoase cu Florin Salam

Traficanţii de droguri stabiliţi în „buricul” Constanţei, legături periculoase cu Florin Salam

Replica API 27 octombrie 2014 | 00:13 2206

Anchete, filaje şi percheziţii!

Anchete, filaje şi percheziţii!

Pe lângă grupările infracţionale specializate în furturi şi tâlhării, cu legături strânse între ele, judeţul Constanţa se mai confruntă cu traficul de droguri. În mai multe rânduri, oamenii legii au demarat anchete laborioase, destructurând „cuiburi” întregi de traficanţi de vise, situate chiar în buricul urbei de la malul mării. Pe lângă reţelele organizate mai există şi vânzătorii de ocazie, care vin din alte judeţe, mai ales pe timpul sezonului estival, atunci ţinte principale sunt turiştii. Una dintre acţiunile recente a fost coordonată de DIICOT Constanţa, care a descins în mai multe localţii, între care situate şi în centru, pe strada Sarmisegetuza sau Olteniei.

Printre traficanţii de droguri care au ajuns după gratii se află George Mitrofan şi Sarafu Cristian, care au fost săltaţi de procurorii DIICOT în urma unor percheziţii domiciliare ce au avut loc la începutul lunii aprilie, unde au fost găsite cantităţi mari de droguri, respectiv 700 de grame de canabis, un kilogram de substanţă cu efect psihoactiv, dar şi diferite dispozitive pentru cântărirea drogurilor. Au fost arestaţi, iar în septembrie anul curent au fost condamnaţi la închisoare. Prin urmare, cei doi au primit câte 5 ani şi 10 luni de închisoare de fiecare. Însă, cum decizia nu a fost definitivă, deja s-a înregistra apelul la Curtea de Apel Constanţa. Ajungând şi la unele dintre cele mai recente acţiuni ale oamenilor legii, în data de 14.10.2014 au fost efectuate 19 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Constanţa, respectiv a comunei Valu lui Traian, judeţul Constanţa, la locuinţele mai multor persoane bănuite de implicare în operaţiuni ilegale cu droguri de risc şi substanţe psihoactive. Indivizii erau de mai mult timp filaţi şi, din câte se pare, aceştia achiziţionau etnobotanicele de pe internet, de pe site-uri din străinătate, substanţele chimice fiind produse, în general, în China. După ce intrau în posesia lor, le vindeau pe raza municipiului şi judeţului Constanţa. Astfel, oamenii legii au descins la 19 adrese, între care şi în buricul Constanţei, cum ar fi strada Sarmisegetuza şi Olteniei. Aici, persoanele de etnie romă au fost reclacitrante, după care s-au potolit şi s-au lăsat conduse la audieri. În urma percheziţiilor efectuate au fost conduse la sediul poliţiei pentru cercetări 12 persoane, la domiciliile cărora au fost găsite 628 pliculeţe cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, 61 comprimate medicamente cu regim special, 5 ţigarete confecţionate artizanal cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, 5 cartoane de ţigări fără timbru, o sabie şi o armă cu aer comprimat.

Depozit de etnobotanice, în buricul Constanţei: strada era monitorizată!

O altă amplă anchetă a oamenilor legii a fost soluţionată în martie 2013, când un adevărat depozit de etnobotanice se afla în buricul municipiului Constanţa, pe care îl „administrau” nu mai puţin de 12 persoane, femei, bărbaţi, dar şi minori. Chiar dacă erau filaţi de ceva vreme şi prinşi de mai multe ori în flagrant, membrii grupării nu s-au speriat şi şi-au continuat afacerea, comercializând etnobotanicele sub formă de pliculeţe, pe care le vindeau cu 10, 15 sau 20 de lei, chiar pe stradă. Mai mult decât atât, pentru a-şi păzi spatele, unul dintre imobilele, ce găzduia substanţele cu efect psihoactiv, avea montat un sistem de supraveghere video, chiar pe clădire, pentru a monitoriza strada. Gruparea specializată în trafic de droguri era formată din 12 membri, care se ocupau de procurarea, ambalarea şi comercializarea de substanţe cu efecte psihoactive. Jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis au acţionat pe această latură, la acea dată, pentru identificarea consumatorilor, dar şi a celor ce comercializează drogurile. „Consumatorii aveau vârste cuprinse între 17 şi 23 de ani, am avut şi de 15 ani un caz. Ne-am implicat şi în cazul de faţă, de destructurare a grupării infracţionale”, a declarat atunci Daniel Ferencz, adjunctul comandantului Grupării Mobile de Jandarmi Tomis. Mai mult decât atât, pentru a-şi păzi spatele, unul dintre imobilele ce găzduia substanţele cu efect psihoactiv avea montat un sistem de supraveghere video, chiar pe clădire, pentru a monitoriza strada. Printre indivizii implicaţi în „afacere” s-au aflat şi Costel Adrian Niculae, Asretin Demir şi Viz Demis.

De la proxenetism, la trafic de droguri

Gheorghe Chirieac Aristocrates, Viorel Costel Mocanu şi Garofiţa Nica au fost condamnaţi la închisoare în martie anul curent. În cazul lui Gheorghe Chirieac Aristocrates, mai veche „cunoştinţă” a oamenilor legii, cunoscut sub porecla de Arinel, magistraţii Tribunalului Constanţa i-au dat 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de organizare, conducere sau finanţare a introducerii şi scoaterii din ţară de droguri de mare risc, el fiind menţinut în arest. Viorel Costel Mocanu a primit 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de introducere şi scoatere din ţară de droguri de mare risc, în formă continuată, pe când Garofiţa Nica a primit un an de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă. Ei au fost cercetaţi de procurorii DIICOT Constanţa pentru scoaterea şi introducerea în ţară unor droguri de mare risc (MDMA), fiind prinşi în flagrant în Negru Vodă. Însă, Gheorghe Aristocrates Chireac a mai coordonat o reţea, care se ocupa cu proxenetismul. Indivizii erau acuzaţi că au sechestrat, în mai multe locaţii din municipiul Constanţa, printre care un apartament pe aleea Topolog, unul pe strada Fulgerului şi Hotelul Barzotti, tinere pe care le obligau să se prostitueze. Clienţii erau racolaţi prin intermediul anunţurilor matrimoniale de la mica publicitate, iar banii şi-i însuşeau proxeneţii. Anchetatorii au stabilit că Arinel şi complicii săi au exploatat sexual 20 de fete, majoritatea fiind cunoscute după porecle, cum ar fi Ţiganca, Grasa, Gogoaşa, Meca, Pitica şi Creanga. Au fost condamnaţi şi în acest dosar la ani grei de închisoare, la finele lui 2011.

Florin Salam se aproviziona cu droguri de la „Talanu”

Procurorii DIICOT, structra centrală, au desfăşurat o amplă acţiune în vederea prevenirii şi combaterii traficului de droguri, ajungând şi la Constanţa. A fost depistat un individ, zis Talanu, care vindea cocaină şi prin oraşul de la malul mării. În urma activităţilor desfăşurate s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Z.A.L. zis „Talanu”, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de mare risc, constând în aceea că în perioada 21.09.2013 - 22.09.2013 a procurat cocaină, pe care o deţinea în vederea vânzării. Prin ordonanţă s-a dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic ilicit de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu. În fapt, s-a stabilit că învinuitul Z.A.L. zis „Talanu” a deţinut şi vândut pe teritoriul României, îndeosebi pe raza municipiilor Bucureşti şi Constanţa, în repetate rânduri, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, importante cantităţi de drog de mare risc. De asemenea, în urma percheziţiilor efectuate au fost descoperite următoarele: cantitatea de 2 kg. cannabis, un cântar marca Fuzion Typ, mai multe ambalaje din folie transparentă folosite în mod obişnuit de către traficanţii de droguri pentru porţionarea acestora în vederea vânzării de ordinul gramelor, un cântar electronic marca „Kern Pocket Balance” cu urme de cannabis. Talanu era membru al reţelei de traficanţi a interlopului constănţean Florin Mangu, zis Dumbo, şi el ridicat de mascaţi, de la el aprovizionându-se şi Florin Salam, prin interpuşi. Iar cazurile sunt multe, fiind implicaţi indivizi care aduceau drogurile de peste hotare. Însă, menţionăm şi faptul că, în 2011, au fost cercetate şi mai multe farmaciste pentru trafic de droguri.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da stim asta
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272