REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mar., 21 Mai 2024
Anul XX Nr. 6736
12.4° Constanța Marți, 21 Mai 2024 Anul XX Nr. 6736
 

UE a decis: Salariile nu vor mai fi secrete. Noile obligații pe care le au angajatorii

UE a decis: Salariile nu vor mai fi secrete. Noile obligații pe care le au angajatorii

A.F. 1 aprilie 2023 | 00:00 1285

Parlamentul European a votat, joi, o directivă potrivit căreia salariile nu vor mai fi secrete, iar angajatorii trebuie să ia măsuri la diferențe mai mari de 5% între bărbați și femei. Potrivit noii directive, angajatorii vor trebui să divulge angajaților informații utile pentru a compara salariile și a expune diferențe de remunerare între femei și bărbați.

UE a decis: Salariile nu vor mai fi secrete. Noile obligatii pe care le au angajatorii

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, normele prevăd că lucrătorii și reprezentanții lucrătorilor vor avea dreptul de a primi informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen.

Salariul secret va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor, precizează sursa citată.

În ceea ce privește aspectele legale legate de remunerare, sarcina probei se transferă de la lucrător la angajator.

Dacă un lucrător consideră că nu a fost aplicat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, legislația națională ar trebui să oblige angajatorul să demonstreze că nu a existat nicio discriminare, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu.

Atunci când raportarea remunerațiilor indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să evalueze salariile împreună cu reprezentanții lucrătorilor lor, scrie antena3.ro.

Statele membre vor trebui să instituie sancțiuni eficace, proporționale și disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care încalcă normele. Un lucrător care a suferit un prejudiciu din cauza unei încălcări a normelor va avea dreptul de a solicita despăgubiri.

Drepturi în premieră pentru persoanele non-binare

Pentru prima dată, discriminarea multiplă și drepturile persoanelor non-binare au fost incluse în domeniul de aplicare al noilor norme, potrivit actului normativ aprobat de Parlamentul European.

"Am obținut nu doar introducerea unor măsuri obligatorii pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați, ci și ca toți cetățenii Uniunii să beneficieze de noi drepturi, de recunoașterea situației în care se află și de protecție împotriva discriminării salariale.

Persoanele non-binare au același drept la informare ca bărbații și femeile. Sunt mândră că, prin această directivă, am definit pentru prima dată discriminarea multiplă în legislația europeană și am inclus-o drept circumstanțe agravante atunci când se stabilesc sancțiunile”, a declarat Samira Rafaela (Renew Europe), din Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen.

"De-a lungul timpului, munca femeilor a fost subevaluată și prost plătită, iar prin această directivă facem un pas important pentru a asigura o remunerare egală pentru o muncă de valoare egală. Sunt foarte mândră că Parlamentul a reușit să extindă domeniul de aplicare, să întărească rolul partenerilor sociali și să asigure drepturi individuale și colective solide”, a spus și Kira Marie Peter-Hansen, din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

Ca să intre în vigoare Directiva, Consiliul va trebui să aprobe oficial acordul înainte ca textul să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile reguli vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea lor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunntem condusi de oameni bolnavi, nu am nimic cu ei dar sa stea in banca lor, traim niste vremuri cand anormalul a devenit normal
2
0
Toti bolnavii astia mintali au aparut dintr o femeie si un barbat care nu si au pus niciodata problema genului. Au facut un copil sau mai multi iar societatea actuala cu valori atat de bolnave i au zapacit pe unii dintre acesti copii cu scopul de a cere drepturi suplimentare si obligatii mai spre deloc. S a ajuns ca majoritatea sa se supuna minoritatii. Incredibil cat de rasturnata e conducerea Europei. Asta se intampla cand femeile au functii de conducere in politica sau in structuri legislative. Iau decizii in functie de starea vremii.
8
0
:) pai nu mai stiu le mai plac bananele?
3
0
De ce jignesti maimutele...? :)
5
0
Bolnaviii psihic inclusiv aia care nu stiu ce sex au trebuie ajutati nu expusi ,ba mai grav incurajati si promovati... De ce se intampla:pt.controlul si supunerea maselor de oameni normali.Mars cu bulangi,i lesbienele si alte maimute transcender(observ ca asta e ultima fiță de ceva timp,au inebunit adolescentii)
8
1
Nu am gasit termenul de ,,persoane non- binare" adica ?Toti bolnavii fara medicamente care ne sunt bagati pe gat de LGBTQ in frunte cu bolnavul ala pisecios spiralat de a fost prin Cta si sabotorii ailalti cu beculete prafuite? Pai va mai mirati de ce se satura lumea de UE?
6
1
Adunatura aia de idioti mai bine ar vota salariul minim european in loc de aberatii din astea. Parlament de idioti in Romania...parlament de idioti in Europa.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515