REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

UE critică decizia României de a interzice exporturile de produse agricole

UE critică decizia României de a interzice exporturile de produse agricole

Replica API 14 aprilie 2020 | 00:00 915

Comisia Europeană şi-a exprimat dezaprobarea faţă de decizia României de a interzice exporturile de produse agricole, adăugând că va analiza impactul pe care această interdicţie îl va avea asupra schimburilor comerciale în interiorul pieţei unice, transmite Bloomberg.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Bucureşti au interzis vânzarea de produse agricole, inclusiv grâu, porumb şi zahăr, în afara Uniunii Europene. Guvernul român intenţionează să permită în continuare vânzarea produselor în UE, însă cumpărătorii trebuie să dovedească faptul că nu sunt destinate pentru a fi exportate.

Potrivit unui comunicat publicat sâmbătă, Comisia Europeană a subliniat că nu există motive de piaţă pentru a limita schimburile comerciale în interiorul sau în afara pieţei unice. Restricţiile care plasează o "povară excesivă" asupra exportatorilor de produse agricole, vor afecta securitatea alimentară, susţine executivul comunitar.

"Comisia nu dispune de niciun fel de informaţii care să arate că România se confruntă sau se va confrunta în scurt timp cu deficienţe în aprovizionarea de produse agricole destinate consumului uman. Măsurile par să fie disproporţionate", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

România este unul dintre cei mai importanţi exportatori comunitari de grâu, porumb şi orz, deservind pieţele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Comisia Europeană a adăugat că poartă discuţii cu autorităţile române şi evaluează impactul interdicţiei. Menţinerea unui lanţ funcţional de aprovizionare cu alimente este o prioritate în contextul pandemiei de coronavirus, a subliniat executivul comunitar.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seara, că în perioada stării de urgenţă se va suspenda exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr.

"Suntem în momentul în care trebuie să luăm măsuri şi pentru securitatea alimentară a românilor. Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul panificaţiei, tot ceea ce ţine de zona acesta care se referă la reziduuri inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii", a declarat Vela, la sediul MAI, prezentând conţinutul Ordonanţei Militare nr. 8, scrie Agerpres.

Pe de altă pare, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare pentru care a fost interzis exportul pe perioada stării de urgenţă ar putea fi eliminate la începutul acestei săptămâni.

"O să corectăm partea această din ordonanţă (Ordonanţa militară nr.8), putem modifica anexa, dacă efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale şi produse agroalimentare pentru a ne asigura că sunt suficiente stocuri pentru populaţie, dar, repet, interdicţia se referă doar la spaţiul extracomunitar. O să vedem care este impactul până luni (13 aprilie n.r.) şi o să dăm o altă ordonanţă prin care o să scoatem din listă, eventual, punctul 11, care conţine produse procesate. Săptămânal putem corecta câte ceva, în funcţie de evoluţia stocurilor. Vrem să monitorizăm foarte atent, astfel încât tot ce ne trebuie să rămână în ţară", a explicat Oros.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Statul roman v.a avea de furca ... facturile vin mai tarziu dar vin ! App rezerve de cereale sunt in romania ptr min 8 9 luni !
0
0
majoritatea marilor producatori agricoli din romania au in spate actionari din UE deci sunt direct afectati pentru ca profitul gros se duce la ei, la noi raman doar frimituri, la fel e si la dacia si alti mari investitori din tara..
2
0
De ce UE nu critica sistemele politico economice din Romania ,prin care un popor intreg este umilit de trei decenii? De ce nu critica abuzurile de tip fascist impotriva oamenilor care au facut reaba buna in tara? De ce nu critica degradarea umana,jaful resurselor,tinerea in saracie ,distrugerea si efectiv sabotarea economiei cu capital romanesc? Daca UE inseamna doar sa fie liber pentru javre sa cerseasca si sa fure in Europa si romanii sa fie forta de munca tot acolo iar Romania sa fie zgura de la margine,atunci Ue este o laba trista ,adica ceva mai nasol decat era supunerea fata de otomani.
2
0
Mai UE nu vrei putina muie? De cand dictezi tu ce fac eu cu productia de alimente? Pe Germania ai intrebat-o de ce a interzis exporturile la o gramada de bunuri si echipamente!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272