REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Un italian stabilit în Constanţa cere daune de la angajator pentru că s-a ales cu o boală incurabilă!

Un italian stabilit în Constanţa cere daune de la angajator pentru că s-a ales cu o boală incurabilă!

Replica API 14 aprilie 2020 | 08:38 3967

Firma Comdata Service SRL, care activează în domeniul comunicaţiilor, mai exact prestează activităţi de call-center, este acuzată de un fost angajat, italian, că aproape a surzit din pricina căștilor folosite la locul de muncă care nu erau personale, compania săvârșind, în opinia sa, această faptă cu vinovăție, întrucât a refuzat expres să-i acorde căști personale la locul de muncă. Bărbatul a cerut daune morale şi materiale de peste 300.000 de euro. În replică, reprezentanţii companiei au declarat, pentru Replica, faptul că nu-şi asumă aceste acuzaţii.

Virgilio Giuseppe a solicitat, în instanţă, obligarea companiei Comdata Services, cu filiala la Constanţa, obligarea acesteia la plata sumei de 175.000 euro (25.000 euro daune materiale și 150.000 euro daune morale), cu titlu de despăgubiri civile aferente acoperirii prejudiciului moral și material suferit de către reclamant urmare bolii cauzate acestuia din culpa angajatorului. Acesta a fost angajat al companiei din mai 2014 pe funcția de operator introducere, validare și prelucrare date, adică de telefonist în cadrului unui call-center, lucrând câte 40 de ore pe săptămână, timp în care vorbea aproape continuu la telefon. Italianul s-a plâns că, de la începutul activității și până în anul 2015, a avut căști personale, însă ulterior nu i s-au mai acordat, astfel că, din culpa angajatorului, a fost nevoit să folosească la comun cu celalţi colegi, căștile de protecție, o măsură contrară normelor de protecție a muncii ce favoriza răspândirea infecțiilor la nivelul sistemului auditiv și care punea în pericol toți angajații. De la angajare, a avut căşti personale, ulterios a fost nevoit să le împartă cu colegii.

Probleme au survenit un un an mai târziu, când a suferit prima infecție auditivă. După ce a urmat tratamentul recomandat și a beneficiat și de concediu medical, a fost din nou apt de muncă, știind ce tratament avea de urmat în cazurile în care i-au apărut aceste infecții. După doi ani, în august 2017, s-a stabilit că afecțiunea de care suferă este incurabilă, diagnosticul fiind de acufenie invalidantă, recomandându-se psihoterapie pentru acufene (6 luni).

I s-a desfăcut contractul de muncă disciplinar

În 2018, italianul a fost concediat, pe motiv că a avut mai multe absenţe nemotivate. Anul trecut, a deschis o acţiune în instanţă, solicitând plata unor despăgubiri morale şi financiare. În privința despăgubirilor materiale, acestea sunt reprezentate de costul ședințelor de psihoterapie pe care va trebui să le suporte în Italia, mai ales că din cauza problemelor căpătate nu își va putea găsi un loc de muncă. În ce privește daunele morale, acestea se referă la suferințele psihice pe care le va suporta toată viața ca urmare a acufeniei invalidante, fiindu-i afectate toate relațiile sociale, atât cu familia, cât și interacțiunea cu alte persoane. Tribunalul i-a respins, însă cererea, decizia nefiind definitivă.

Poziţia SC Comdata Services, referitor la acuzaţiile fostului angajat

Contactaţi pentru un punct de vedere, reprezentanţii companiei au precizat: “În ceea ce privește situația conflictuală dintre Virgilio Giuseppe și Comdata Service SRL, precizăm, încă de la început, că această s-a desfășurat pe două planuri, respectiv, în legătură cu măsură concedierii disciplinare a acestuia, că urmarea a comiterii unui număr de 71 de absente nemotivate și, respectiv, cel de-al doilea, prin pretinderea, de către acesta, a unor despăgubiri bănești, pe fondul unei pretinse boli profesionale, dobândite în perioada în care acesta a desfășurat activiti, în calitate de salariat”.

În ceea ce privește concedierea disciplinară, reprezentanţii companiei invederează faptul că „această cauza a fost soluționată definitiv, atât de către Tribunalul Constanța cât și de către Curtea de Apel Constanța, în favoarea societății, în sensul în care s-a constatat deplină legalitate și temeinicie a deciziei de concediere”.

Referitor la conflictul în care italianul pretinde despăgubiri materiale și morale pentru o pretinsă boală profesională, reprezentanţii Comdata Services au precizat: „Şi de această dată, instanța a constatat demersul procesual al lui Virgilio Giuseppe că fiind netemeinic, sens în care, la acest moment, Tribunalul Constanța i-a respins, acestuia, acțiunea. Angajatorul Comdata Service SRL manifestă în mod constant o deosebită atenție gestionării raportului de muncă cu salariații săi și urmărește, cu prisosință, respectarea legislației muncii în general.”.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
isi bat joc de angajati!
0
0
e oricum cea mai de kkt si mai infecta firma cu puitinta din Romania. Tratamentele la care sunt supusi angajatii acolo sunt infioratoare, nu mai zic de atitudinea fata de romani comparativ cu italienii care nu inteleg ce cauta aici. E uimitor ca sunt atatia oameni cu mentalitate de scalvi in tara noastra care sa accepte asemenea mizerii!
11
0
mai davo di pula noastra di prostio !!!! mesagio di romania con multisimo muias
5
4
Amore, lasa santajul ca la noi nu merge. Nu-ti prea place munca, du-te acasa la tine!
11
11
Toti angajatorii trebuie sa fie responsabili de protectia salariatilor la locul de munca.
22
0
Seful de acolo sau asa ceva... oricum, unul cu functie...vinde droguri!
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272