REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Un MILITAR RĂNIT la picior, în AFGANISTAN, va alerga la ȘTAFETA VETERANILOR

Un MILITAR RĂNIT la picior, în AFGANISTAN, va alerga la ȘTAFETA VETERANILOR

Replica API 9 octombrie 2021 | 13:29 1278

Un militar constănțean rănit al Armatei Române în 2010, în Afganistan, va alerga în cadrul evenimentului sportiv la Ștafeta Veteranilor ce a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Finalul cursei este în municipiul Carei. La această manifestare, marca Invictus România, participă și alergători și cicliști civili și militari.

Ștafeta Veteranilor a ajuns la cea de-a VIII-a ediție, la Constanța. Dragostea de țară și respectul față de veteranii și eroii de ieri și de azi ai României , unesc oficialii la Ștafeta Veteranilor. Startul evenimentului a avut loc vineri, 8 octombrie, în Parcul Arheologic. Prezent la eveniment a fost viceprimarul, Ionuț Rusu, care i-a felicitat și i-a încurajat pe sportivi. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării Zilei Armatei Române, sărbătoare militară și populară stipulată prin Decretul nr. 381 din 1959. Ziua de 25 octombrie constituie prilejul de a aduce un pios omagiu bravilor apărători ai neamului românesc și, totodată, de a evoca faptele de eroism ale oamenilor pentru care datoria față de țară a reprezentat crezul suprem în viață.

Un militar rănit în Afganistan aleargă alături de colegi

Prezent la eveniment a fost și un militar aflat în retragere. Acesta ne-a declarat că a fost rănit la picior în anul 2010, în timpul unei misiuni în Afganistan. „Sunt militar rănit al Armatei Române în 2010, în Afganistan. Momentan sunt în retragere, dar alături în permanență de camarazii mei în activitate. Nu aveam cum să nu fiu prezent astăzi la această activitate care este deja tradiție în societate. Este a VIII-a ediție a ștafetei veteranilor în care vom parcurge pe cele trei trasee, roșu, galben și albastru, însumate la 3.800 km. Tot acest efort este susținut cu sprijinul Ministerului Afacerilor Naționale, un efort pentru a cinsti memoria urmașilor, eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă dar și a celor din zilele noastre, veteranii teatrelor de operații care din păcate prin sacrificiul lor s-a adus liniștea acasă”, a declarat unul dintre militarii ce vor alerga în cadrul evenimentului Ștafeta Veteranilor.

“Orice kilometru în plus este o provocare”

Printre alergătorii care au plecat în cursă se află și locotenent-colonelul Cătălin Butnariu din cadrul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”. Un sportiv prin definiție, ofițerul și-a propus să alerge alături de camarazii săi “cât îl duc picioarele”, dar și în funcție de condițiile meteorologice. Cea mai lungă distanță pe care a parcurs-o la un maraton a fost de 42 de kilometri și este nelipsit de la concursuri de profil din oraș și din țară. “Orice kilometru în plus este o provocare, dar în același timp și o necunoscută. Scopul nostru este să învingem barierele fizice, dar mai ales cele psihice, în cinstea eroilor din teatrele de operații, a celor căzuți pentru Patrie de-a lungul vremii, care au avut de învins mult mai multe bariere și mult mai multe obstacole decât am face-o noi, astăzi”, a spus locotenent-colonelul Cătălin Butnariu.

Ce presupune acest eveniment sportiv

Acest eveniment sportiv presupune purtarea unei ștafete a cărei culoare coincide cu unul dintre cele trei trasee - albastru, galben, roșu. La această manifestare, marca Invictus România, pot participa alergători și cicliști (fie amatori, fie profesioniști), civili și militari. Regula este ca, în permanență, cel puțin doi participanți să se afle în alergare, ducând, în acest mod, ștafeta mai aproape de destinație.

Finalul cursei, în Carei

Având ca punct final de întâlnire municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944, traseele însumează peste 3.800 de km. Deznodământul acestei lupte simbolice de reîntregire a drapelului național este reprezentat de momentul în care purtătorii celor trei ștafete vor striga într-un singur glas: „Sacrificiul Impune Respect!”, pe data de 25 octombrie, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, din Carei, în cadrul ceremoniei militare organizate cu prilejul Zilei Armatei României.

Video:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Specialii, pensie la 45 de ani, 4000 lei pe luna. Cersetorii societatii.
2
4
este ministerul apararii nationale nu ministerul afacerilor nationale. Vai de tine ziarista lui peste
4
0
Un mercenar ranit la picior...
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272