REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Un primar din Constanţa, probleme la RAR. Nu poate efectua ITP-ul maşinii

Un primar din Constanţa, probleme la RAR. Nu poate efectua ITP-ul maşinii

Replica API 3 februarie 2020 | 22:42 1054

Un primar din Constanţa a achiţionat autoturism Mercedez Benz cu care a circulat fără probleme timp de 5 ani. Când a sosit momentul efectuării unui nou ITP în 2010, RAR a imobilizat autoturismul, refuzând efectuarea inspecției tehnice periodice. Asta pentru că a fost introdusă în baza de date mențiunea că maşina nu corespunde din punct de vedere al identificării, mai exact avea ultima cifră falsificată. Proprietarul autoturismului este primaul din Costineşti, Traian Cristea, care cere Registrului Auto Român să radieze din evidențe mențiunile privitoare la autoturismul proprietate personală, în sensul că acesta corespunde din punct de vedere al identificării și să permită realizarea inspecției tehnice periodice a mașinii, întrucât nu s-a intervenit la modificarea seriei caroseriei.

Traian Cristea

În anul 1995, Traian Cristea a achiziționat un autoturism marca Mercedes-BENZ, 220 CE. Dupa cumpărare, a circulat cu acesta, l-a dus la service-uri firmei Mercedes, l-a asigurat RCA, la dus la inspecția tehnică periodică. Cu toate acestea, s-a trezit într-o zi că RAR a introdus în sistem mențiunea ca autoturismul nu corespunde din punct de vedere al identificării. Fapt pentru care a fost imobilizat, fiind refuzată efectuarea inspecției tehnice periodice şi nemaiputând fi folosit. Cristea a solicitat să se şteargă din baza de date menţiunea indisponibilizării, însă, pentru că a fost refuzat, s-a adresat instanţei. Traian Cristea susţine că vânzătorul autoturismului l-a predat cu carte de identitate şi în condiții de maximă corectitudine. Primarul a mai relatat magistraţilor că ani de ziel a circulat fără probleme, că a fost oprit în trafic şi nu i s-a spus că ar fi în neregulă ceva cu certificatul de înmatriculare ori cu seria maşinii. „Este de neînteles cum au constatat că autoturismul nu corespunde din punct de vedere al identificării, din moment ce din anul 1994, nimeni nu a intervenit asupra seriei caroseriei, iar aceasta figurează în toate actele mașinii ca având acelaşi număr de identificare, fiind aceiași scrie ca si cea din cartea de identitate”, este de părere Cristea, potrvit Portalului de Jurisprudenţă Românească.

Care este poziţia RAR

RAR a spus în instanţă că autoturismul a fost prezentat prima dată la registru în data de 18.11.1994 pentru omologare individuală. După identificare și verificarea tehnică i-a fost eliberată Cartea de Identitate a Vehiculului (C.I.V), documentele necesare înmatriculării. întrucât autovehiculul marca Mercedes-Benz tipul 220CE a corespuns din punct de vedere al identificării, putând fi înmatriculat.

Certificarea autenticității unui autovehicul este garantată de R.A.R.-R.A. strict la momentul prezentării, fiind și motivul pentru care cumpărătorul pentru confirmare însoțește vânzătorul la reprezentanța R.A.R. atunci când se efectuează transferul proprietății, de multe ori după acest moment asupra unui autovehicul se pot efectua intervenții mecanice neautorizate care pot conduce uneori la situația imposibilității identificări acestuia. În acest sens, certificatul de autenticitate se emite de R.A.R.-R.A.. strict pentru momentul prezentării și are o valabilitate redusă de folosință. Ulterior, în februarie 2005, Traian Cristea a prezentat autovehicul Mercedes-Benz tipul 220CE asemănător celui prezentat pentru omologare individuală după momentul achiziţionării, adică în 1994, care avea ultimul caracter a numărului de identificare falsificată, motiv pentru care angajații reprezentanței R.A.R.-Constanţa l-au respins, menționând acest fapt în baza de date.

De precizat faptul că, până în anul 2008, când a fost implementat sistemul S.I.R.A.R. - sistem integrat de urmărire a activităților de I.T.P. - stațiile de inspecție tehnică nu puteau verifica dacă un autovehicul este urmărit/blocat în bazele de date, putând efectua inspecția tehnică.

RAR nu-i contestă dreptul de proprietatea asupra maşinii ori că n-ar fi efectuat reparații la autovehicul, dar precizează faptul că service-urile nu au atribuții de identificare a autenticității autovehiculelor și nu pot confirma momentul falsificării numărului de identificare.

Pe 12 decembrie, Tribunalul i-a respins lui Cristea acţiunea, însă dosarul se rejudecă la Curtea de apel după ce pimarul a formulat recurs, acesta fiind înregistrat pe rol pe 31 ianuarie a.c..

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Autoturismul a fost furat si adus in tara.S-a putut pe vremea aceea sa se fi facut magariile .La puterea IPJ C-ta era finul sau adjunctul Rapotan care i-a facilitat inscrierea autoturismului cu acte in regula.Asa a condus Cristea 5 ani fara sa aibe proble cu politia rutiera,cine isi permitea sa -l traga pe dreapta .Ce acum isi permite cineva sa-l traga pe dreapta ca umbla beat la volan in comuna Costinesti ? comuna pe care o pastoreste de 5 mandate.Inclusiv comandantul cu care bea il escorteaza pana in fata portii,nu mai vorbim despre lucratorii politiei care trebuie sa execute ordinile .
1
0
Ba da prost esti. Te am ajutat eu cu sute de voturi de la interlopi sa o bati pe Ema Gavrila si nu te ajutam cu un amarat de numar. Pai la cate faradelegi ne permiti tu in Costinesti , scutere si biciclete pe carosabil fara bon si noi sa nu te ajutam... te credeam mai destept
5
1
Primar ct fura bani prin firmele lor si sputalu cade primaria toata mananca la bueno
2
1
Pai acum ceva ani la alegerile locale nici ultimele cifre la alegeri nu prea corespundeau ca iesise Ema lui Sandu Mazare si Cristea tot s a descurcat. Acum nu poate sa se descurce cu cifra de pe o tinichea ?
7
0
Pai eu pt autorizatiile de constructie i-am dat lui nenea Traian echivalentul unui Mertzan GLX. Dar a meritat !
5
2
Nu mai cumparati cazane din 1900 toamna.va veni vreme cand veti pune cuibare in rapandule si tigai non euro etc.
7
2
SA L PUPATI IN DOS NENOROCITILOR FARA EL SI ACUM ERATI CU OILE LA PASCUT!
5
14
pana se termina procesul va avea o masina de...epoca.
11
2
Mai nea Traiane te prins astea tocmai la batranete cu gainari sunt adevarate.Cred ca nu le ai cumparat de la Ciobotaru C.din soseu Mangaliei nr 116,ca ala avea doua masini furate pe numelelui si cum saintamplat tocmai el sa le primesca la licitatie la IPJ C-ta.Si fara sa se gadile cineva la urche.Daca mai ziceam ceva ma lua un smecher de la IPJ C-ta Dr Zaheu Aurelian cu nume de zeus ma lua pe mine ca ii supar.Cu acesta sesizare.
7
2
cica era modest si cinstit pana la Dzeu.Si a zis domnu' primar ca merge si la ANI sa ne arate ca tot ce a dobandit e legal!
11
1
Ce ma doare pe mine burta de masina zdrentei de primar !!!Sa ma ...pe masina lui.
14
2
La calitatea lui de primar nu putea sa isi cumpere o masina noua ?
13
2
Se scrie "aceeasi"serie nu "aceiasi".
18
1
Oameni nu pot judeca oameni de pt ca judecatori sunt tot oameni iar oameni sunt turbati dupa bani egoisti judeca dupa fata omului sau dupa atitudune nu dupa probe probele sunt de multe ori degeaba
10
1
asta umbla cu masini furate sivrea sa le albeasca.dati.i itpul,savedem cum raspundeti in fata legii!
11
2
Banditul de Cristea se vaita !? Escrocul asta a nenorocit Costinestiul, la transformat intr- o cocina. Inainte de 89, aici era o oaza de verdeata, cu discoteci si un hotel Forum de invidiat. Acum totul este o ruina, numai tiganii si gunoaie peste tot . A vandut cacatul asta si praful de pe strada. S-a comstruit haotic iar plaja este un focar de infectii. Totul este o ruina, dar idiotii se lasa pacaliti de tupeul betivanului si-l tot voteaza.
40
8

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212