REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° ConstanÈ›a Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° ConstanÈ›a Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

UNSAR nu participat la săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale; amenda Consiliului Concurenţei ar putea fi contestată în instanţă

UNSAR nu participat la săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale; amenda Consiliului Concurenţei ar putea fi contestată în instanţă

Replica API 5 decembrie 2018 | 00:00 319

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a luat act de decizia Consiliului Concurenţei prin care a fost amendată cu 160.436 lei şi aşteaptă comunicarea motivării acesteia pentru a stabili paşii următori, însă îşi menţine dreptul de a o contesta în instanţă, informează organizaţia într-un punct de vedere transmis marţi.

Reprezentanţii UNSAR susţin că prin activitatea desfăşurată pentru a-şi atinge scopul pentru care a fost înfiinţată, nu a participat la săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale. UNSAR îşi subliniază angajamentul pe termen lung de consolidare a colaborării cu toate autorităţile statului în vederea dezvoltării sectorului de asigurări din România şi în beneficiul consumatorilor de asigurări.

"În contextul recentei investigaţii a Consiliului Concurenţei, dorim să transmitem că am luat act de decizia acestei autorităţi şi că ne menţinem dreptul de a o contesta în instanţă, considerând conduita noastră pe deplin conformă cu normele de concurenţă. În acest context, subliniem că suntem o organizaţie cu o experienţă de aproape 25 de ani în domeniul asigurărilor şi că rămânem conectaţi la evoluţiile rapide ale societăţii în care activăm, având în centrul acţiunilor noastre consumatorul şi industria, deopotrivă', au declarat reprezentanţii UNSAR.

UNSAR a iniţiat, încă din anul 2015, un amplu proces de reorganizare, urmărind să devină o organizaţie stabilă şi puternică, în beneficiul economiei româneşti, al pieţei de profil şi al consumatorilor. Totodată, alături de companiile sale membre, UNSAR a demarat un proiect pentru creşterea gradului de transparenţă a industriei locale de asigurări.

"Continuăm astfel demersurile noastre de consolidare a organizaţiei şi lansăm un proiect de raportare prin care vom creşte gradul de transparenţă a industriei de profil în beneficiul consumatorilor, publicând rezultate privind indicatorii cheie agregaţi specifici pieţei. Prin astfel de proiecte, dorim să fim şi mai clari în ceea ce priveşte angajamentul nostru atât faţă de respectarea legislaţiei în vigoare, cât şi faţă de consumatori", precizează reprezentanţii UNSAR.

UNSAR reuneşte 20 societăţi de asigurare şi reasigurare din ţara noastră, contribuind în mod semnificativ la evoluţia economiei naţionale. Cu aproape 10.000 de angajaţi direct, asigurătorii joacă un rol important în dezvoltarea României, prin proiecte de investiţii şi prin crearea de locuri de muncă în comunităţi.

Mai mult, în luna mai a anului 2019, pe perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, UNSAR organizează Conferinţa Anuală a Insurance Europe, organizaţia europeană a asigurătorilor. România devine, astfel, prima ţară din Europa Centrală şi de Est care găzduieşte acest important eveniment.

Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de 246,74 milioane de lei (aproximativ 53 milioane euro) pentru coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

"În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz - Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 - noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei", se precizează într-un comunicat al Autorităţii de Concurenţă.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272