REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
15.2° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Valeriu Gheorghiţă: Săptămâna viitoare, decizie privind posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe

Valeriu Gheorghiţă: Săptămâna viitoare, decizie privind posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe

Replica API 3 iulie 2021 | 01:39 556

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, transmite că săptămâna viitoare urmează să fie luată o decizie privind posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe, care să combine două vaccinuri cu tehnologii diferite, scrie Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, Valeriu Gheorghiţă a invocat varianta unei scheme de vaccinare în cadrul căreia prima doză să fie efectuată cu vaccin AstraZeneca şi a doua cu vaccin pe bază de ARN mesager.

"La acest moment avem răspunsul din partea Comisiei de Epidemiologie, este un răspuns care recomandă utilizarea acestei scheme, aşteptăm răspunsul şi din partea Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul Ministerului, după care vom reevalua toate datele ştiinţifice şi vom anunţa săptămâna viitoare care va fi decizia finală. Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, ţinând cont de faptul că avem date ştiinţifice la acest moment pe baza cărora să putem lua această decizie. Sigur că această decizie nu contravine recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului", a spus preşedintele CNCAV.

El a menţionat că fiecare stat îşi face propria politică de sănătate publică de vaccinare, bazându-se pe date ştiinţifice care să certifice siguranţa şi eficacitatea schemelor de vaccinare.

"Sunt identificate anumite categorii de persoane la care se poate lua în calcul administrarea unei doze de vaccin cu tehnologie diferită, indiferent care dintre ele - fie de la compania BioNTech-Pfizer, fie de la compania Moderna, în general persoane de pildă sub 60 de ani, persoane de sex feminin, mai ales dacă utilizează contraceptive orale, sau persoane care se află în primul an de la diagnosticul unei afecţiuni oncologice, sau persoane care au antecedente tromboembolice, persoane care au antecedente de trombocitopenie, sau persoane care au ciroză hepatică cu sau fără trombocitopenie. (...) Ce arată studiile? Studiile arată faptul că prima doză de vaccin cu un vaccin pe bază de vector viral şi urmată de administrarea după cel puţin opt săptămâni a unui vaccin pe bază de ARN Mesager se asociază cu un profil de siguranţă bun şi cu date de imunogenitate cât se poate de bune", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212