REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
14.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Vergil Chițac: 'Au MINȚIT și au preferat să pună PETICE pe un SISTEM UZAT'

Vergil Chițac: 'Au MINȚIT și au preferat să pună PETICE pe un SISTEM UZAT'

Replica API 30 septembrie 2021 | 12:02 4633

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a dorit să clarifice situația iscată pe baza termoficării. În acest sens, edilul a declarat: „Noi nu propunem astăzi tarife mai mari pentru populație. Propunem o investiție de încredere că, pe măsură ce strategia noastră va fi implementată, vor plăti mai puțin.”.

„Facem o invitație la dialog tuturor celor care înțeleg că politica se face la partid, nu la primărie. La primărie facem administrație. Și nu oricum, ci în interesul constănțenilor.

Până acum un an, cetățenii Constanței au fost înșelați - sistematic și strategic - prin măsuri populiste, prin promisiuni lipsite de intenție și onoare. Găsiți în memorie sau în arhivă pliantele lui Mazăre cu un nou CET pentru Constanța? Echipa noastră alege să vorbească cetățenilor acestui oraș direct, cu demnitate.

Sistemul nostru de termoficare este în faliment. A fost adus aici de niște oameni care nu au înțeles cum trebuie administrat orașul. Să fie clar: au mințit și au preferat să pună petice pe un sistem uzat exportând problemele către viitor. Conductele sunt vechi: 38-44 de ani. În ultimii 25 de ani, nu s-a schimbat nici măcar un metru de conductă. Investițiile sunt inexistente.

Ușa dialogului este deschisă. Nu suntem aici să ardem poduri. Dimpotrivă, vrem să construim alături de toți cei care înțeleg care este miza acestei hotărâri.

Să explicăm:

Este pentru prima oară în 25 de ani când Primăria Constanța face ceva pentru a stabiliza și îmbunătăți termoficarea în orașul nostru. Atragem 50 de milioane de euro pentru a moderniza rețeaua de transport. Conductele vechi, ruginite, sparte vor fi înlocuite, cu bani europeni. Facem asta pentru că rețeaua este sursa principală de pierderi. Ne-am obișnuit să plătim pentru energie termică irosită.

Avem o strategie pe următorii 20 de ani care presupune integrarea producției de energie, a transportului a distribuției și furnizării în sistem municipal. Asta înseamnă că cetățenii vor avea control total asupra întregului sistem. Responsabilitatea nu va mai putea fi pasată de la minister la deconcentrate, la consiliul municipal sau la primar.

Ce propunem astăzi este un pas necesar în strategia noastră. Haideți să nu vorbim de creșterea de prețuri. Să vorbim despre prețuri corecte și reale. Poate este greu de înțeles pentru unii, dar să fie foarte clar, dacă noi nu acceptăm un preț de 1034 lei/Gcal (pe care Primăria îl plătește, nu cetățenii), avem în față un dezastru de proporții. Falimentul CET și vulnerabilizarea constănțenilor. Noi nu suntem pregătiți să acceptăm așa ceva.

Suntem în fața unei alegeri istorice. Consilierii și partidele din care fac parte au deplina libertate de a alege. Pot alege împotriva constănțenilor. Pot alege să mențină un sistem totalmente falit. Pot alege să fie populiști și să mintă alegătorii că sunt destui bani pentru toate. Sau pot alege să fie responsabili și să le zică celor care i-au ales că, pe măsură ce vom schimba rețeaua și vom integra sistemul, constănțenii vor plăti infinit mai puțin la termoficare.

Eu fac din nou un apel la rațiune, demnitate și onoare. Am încredere că toată lumea înțelege miza acestei hotărâri. Faptul că unii consilieri s-au abținut de la vot este poate o dovadă că sunt deschiși la dialog și că tind spre a găsi o soluție corectă la impas.

Noi nu propunem astăzi tarife mai mari pentru populație. Propunem o investiție de încredere că, pe măsură ce strategia noastră va fi implementată, vor plăti mai puțin.

Până să ajungem acolo însă avem nevoie să menținem acest sistem în viață și acest lucru nu se poate realiza fară o Gcal de 1034 de lei din care primăria subvenționează 70%!”, a transmis Vergl Chițac, primarul Constanței.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ne legam de mazare si de psd. Pai nea amiralu. Popa psd. Merla psd. Horica psd. Ovanesian avocata la pesedisti sau combinatorii lor. Nu mai punem faptul ca ai prieteni gen hira care spune multe despre tine ca om. Si mai ai tupeul sa vorbesti de onoare? Esti de departe cel mai ipocrit primar. Pana una alta vezi ca n ai rezolvat cu parcarile si cu multe altele. Ce e drept putina lume se astepta sa fi atat de jigodie. Apropo pretul la termoficare la facut popa care a venit de la radet dupa ce l a falimentat nu? Marele competent. Am impresia ca tu crezi constantenii retardati. O sa vedem in 2024.
17
0
Sunt nevinovat. V-am chinuit de un an de zile prin trafic in oras, dar am facut bani spaland fondurile europene. Cum veneau, bagam baietii de la Raja sa mai dea o groapa, doua. Vedeti si voi ca se tin de treaba, numai gropi fac. Speram sa dam de petrol, sa triplam profitu. Voi sa nu uitati sa cumparati masini scumpe si sa va dati smecheri prin hartoape. Oamenii bazati din lumea a treia se respecta numai in Mercedes
16
1
ce ma nu va place chitac? de ce nu ma mir?
8
1
Ce spune dl.Chitac se stie demult,numai dati vina unu pe altul ci spuneti daca puteti sa faceti ceva.
7
1
Primaria subventioneaza 70% ? De unde ia banii, ii aduce Chitac de acasa? nu tot din banii nostrii, ca doar noi platim impozite ! Jeguri ce sunteti !
16
0
Mai lasati-ne cu greaua mostenire!!!
12
1
Ce investitie de incredere ? Asta-i o afacere de incredere ,care NU rezolva decat problema voastra .Bagati gaze si centrale mici la punctele termice si rezolvati ieftin si rapid
18
2
Ba esti nebun?Nu e mai scump e o investitie. Tataie nu trebuia sa incepi reabilitarea in primavara?Nu esti in stare de nimic. Vezi ce faci cu parcarile ca pana acum trebuia sa incepi sa cauti solutii nu sa te vaiti. Pana marti mai ai si tu putin.
21
1
Fmm de hodorog senil,faci planuri pe 20 de ani
28
6
Ba tu cat mm vrei sa traiesti?
19
7
Esti un jeg
30
6
lasa ca faci tu treaba cu Omocea ,maine poimaine ajungi si tu la groapa de gunoi a lui Bola
27
7
chitac e fara scapare, minte cum respira !!!!
38
6
Aveti incredre in W.C. Wergil Chitac e cel mai tare primar
26
5
marti cutu se duce draqului si tu cu el
30
6
Multa mwie amirale, tie si votantilor tai
37
7
ciumagalbena!!!!
34
7
Chitac ai ramas acelasi haiduc care aduna de la bogati si imparte saracilor. Un comunist. Schimba sitemul falimentar cu cel liberal dar nu baga mana in buzunarul celor care produc plus valoare.
36
8
De latura ce esti
38
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272