REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Vila Regală este tot în paragină și după ce a fost preluată de Mamaia SA. Video

Vila Regală este tot în paragină și după ce a fost preluată de Mamaia SA. Video

Ana Maria Lipan 6 ianuarie 2023 | 00:00 1966

Vila Regală din Mamaia, care a ajuns într-o stare avansată de afectare din pricina foștilor proprietari, continuă să zacă împrejmuită de gunoi și buruieni, chiar și după ce a fost preluată de către Consiliul de Administrație al Societății Mamaia S.A, în luna august a anului 2022.

Vila Regală din Mamaia, cândva o adevărată bijuterie arhitecturală ce a fost construită pentru mult iubita Regina Maria în perioada 1923-1926, ilustrează în prezent doar o pagină de aur de istorie României și stă dovadă a efectului crunt al nepăsării umane. După ce acum aproximativ două decenii a fost privatizat, imobilul a avut mult de suferit din cauza administrației deficitare. În august 2022, monumentul a revenit în patrimoniul statului și de atunci multe priviri urmăresc cu interes condiția acestuia, cu speranța că prin intervenția autorităților va putea fi readus la splendoarea din perioada sa de glorie.

Imaginile care ne-au întâmpinat totuși, la începutul acestui an, sunt la fel de... dezolante ca până acum, grămada de saci de gunoi ce zac în curtea vilei atrăgând atenția oricărui trecător. Deși trecerea de la o administrație la alta poate fi considerată a fi recentă, veștile ce țin de reabilitarea imobilului întârzie să apară. Vegetația a pus stăpânire pe peisaj, iar clădirea se află într-o condiție avansată de afectare.

Istoricul complicat al Vilei Regale

Vila a fost construită în perioada 1923-1926 pentru Regina Maria a României, fiind inaugurată în anul 1926. Mult iubita regină a avut doar cuvinte de laudă la adresa imobilului.

Clădirea a trecut mai târziu în proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai, care și-a petrecut o mare parte a copilăriei pe malurile Mării Negre. După ce relațiile dintre Carol și Elena s-au înrăutățit, regina să părăsească România, renunțând la vila din Mamaia și la alte proprietăți din țară în schimbul achiziționării de către statul român a Vilei Sparta din Florența.

După Revoluția din 1989, în Vila Regală a funcționat pe rând atât ca și restaurant cât și club, în 2003 având loc privatizarea imobilului, în timpul guvernării Năstase.

Potrivit procurorilor, terenul și clădirea au fost vândute, în perioada 2013-2014, unei firme. DNA arată că, în octombrie 2004, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a vândut la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a terenului în suprafață de 15.465,91 m.p., în condițiile în care un metru pătrat în acea zonă ajungea în acea perioadă la valoare de 200 – 300 de euro. Mai exact, numai terenul, fără clădirea fostului castel regal, a fost vândut cu aproximativ 370.000 de euro. Paguba provocată în urma tranzacției a fost stabilită la 1.104.884,16 euro.

Consilierul Mihaela Andrei, președintele Consiliului de Administrație al Mamaia SA, a semnat pe 17 august 2022, procesul verbal de predare primire a imobilului.

Așteptăm și momentul când bijuteria arhitecturală va fi redată constănțenilor, și turiștilor, și exploatată la adevărata ei valoare.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Raspuns pt Stelica Dl.Chitac a făcut multe lucruri iinteresante in Municipiul Constanta ,mie mi se pare singurul care a vrut sa schimbe in bine imaginea Constantei si a făcut cât de cât ordine .Pai de reteaua RADET nu s-a mai ocupat nimeni după anul 1965 incoace.Este o lucrare de mare dificultate si solicita specialisti dar problema e ca oamenii cu care trebuie sa lucreze nu mai sunt cum au fost inainte de 1989 si asta impidica ca lucrarea sa se desfasoare la standardele exceptionale si se intârzie mult .
0
2
Pai daca la conducerea societatii era Stefan cel Mare ati fi fost uimiti ce aură ar fi capatat Vila Regală ca in povesti nemuritoare intr-o saptamana dar parcă multi au ciudă pe tot ce-i frumos si nu le apartine si ar trebui inainte de a privi cladirea sa-si sufle nasul si sa-si scoată pălaria.
1
0
Vila Regală arată ca și orașul Constanta. JALNIC!!!!!!! Ce pretenții sa ai de la Mamaia SA, când este condusă , asemeni primăriei Constanta, de niște ,,specialiști “ de mare valoare! Se gândesc numai și numai la ei. Cu un primar -slab pregătit, cu un arhitect -șef - slab pregatit( chiar dacă a făcut pregătire-știe el unde. Știm și noi. Și vom vorbi la timpul potrivit),cu un manager-care a dovedit: nimic( vor vorbi cei din jurul ei când vor începe sa dea declarații), cu marea experta de la urbanism-care solicita PUZ , chiar și când vrei sa amenajezi o zona cu flori. Cred ca a început sa-i placa pe str.I.Corvin-la multe vizite!!!!!), ce așteptări sa ai? Domnul Chitac spera la încă un mandat!!!!!! Și cei din jurul lui spera !!!!! Vin alegerile. Treziți-vă dragi romani, și votați analizând ce a făcut respectivul candidat, nu ce promite ca va face!!!!!!!
3
1
Un exemplu in miniatura al dezastrului si mizeriei in care au adus orasul, judetul si tara infractorii care ne conduc de 32 de ani in care nu au facut cu nesimtire absolut nimic decat sa fure; s-a privatizat in timpul infractorului nastase care a continuat jaful si distrugerile teribile din perioada 1990 - 1996 - ce dovada mai buna vreti ?
5
0
Ce pretentii aveti ? Tot ce tine de stat, apartine, are conducere numita de stat, e in moarte clinica, falimentar, gaura neagra, spuneti-i cum vreti. Dar nimic ce tine de statul roman nu functioneaza natural. E specificul romanesc din pacate.
4
0
Asta daca se renoveaza si poate face profit frumos cu ea . Cum e aia de la bulgari
3
0
e o firma creeatoare care e plina de securisti mwisti. De aceea de la mine multa mwie cu mult kkt !!!
2
0
Si Constanta se pare ca a ajuns in paragina de cand a fost preluata de Nea Caisa.
3
1
Direcția de cultura trebuie sa aplice amenzi legale deținătorului, pana rezolva situația igienizarii și folosirii patrimoniului cultural. Dar cine sa o facă? Au avut alte preocupări.....
4
0
asteapta sa se darime sa faca makkedonii ceva "luxuri residence " cuvinte noi invatate de ciobani .
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272