REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ZECE ANI DE PROCESE pentru O COLECŢIE DE ARTĂ de milioane de euro donată unei comune din Constanţa

ZECE ANI DE PROCESE pentru O COLECŢIE DE ARTĂ de milioane de euro donată unei comune din Constanţa

Replica API 23 februarie 2018 | 00:00 267

foto agerpres

Se împlinesc zece ani de când patrimoniul Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” Topalu face obiectul unei lupte aprige în instanță. Zece ani de când fiul dr. Gheorghe Vintilă, Mario Vintilă, și Casa de Avocatură Mușat din București se străduiesc să convingă instanțele de judecată din țara noastră să revoce donația pe care dr. Vintilă a făcut-o comunei Topalu. Până în prezent, fiecare ciclu procesual s-a încheiat dându-se câștig de cauză Muzeului de Artă Constanța, administratorul patrimoniului, pentru ca ulterior magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție să decidă rejudecarea. Ultima decizie, din 21 februarie a.c., decide rejudecarea dosarului și strămutarea cauzei la Curtea de Apel Galați.

În 1960, în comuna constănțeană Topalu lua ființă Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”. Un muzeu comunal realizat în fosta casă părintească a dr. Gheorghe Vintilă, dar având o adevărată „comoară” de artă românească modernă, extrem de valoroasă. Căci patrimoniul muzeului comunal numără nu mai puțin de 228 de lucrări de artă modernă, cu semnături dintre cele mai importante: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han etc. Dr. Vintilă, cel care a făcut donația comunei Topalu, a considerat că localitatea sa natală merită să aibă o astfel de „comoară”, în memoria părinților săi, învățători în comuna respectivă.

În primul an de existență, muzeul comunal a fost secție exterioară a Muzeului de Istorie Constanța, pentru ca ulterior înființării Muzeului de Artă Constanța, să devină secție a acestei instituții. Cu mențiunea că patrimoniul de artă este proprietatea Consiliului Local Topalu, muzeul din Constanța fiind doar administratorul lui.

În 2008, între Muzeul de Artă Constanța și Mario Vintilă, cel care se prezintă ca fiind moștenitorul donatorului constănțean, reprezentat de Casa de Avocatură Mușat, a debutat o lungă luptă în instanță pentru deținerea celor peste 200 de lucrări de artă. Moștenitorul dr. Vintilă încearcă să obțină lucrările de artă, folosindu-se de o clauză din actul de donație. Concret, în actul de donație, dr. Vintilă a specificat: „lucrările să fie ferite de intemperii și avarii, pentru că știința muzeologiei a ajuns pe înalte culmi de dezvoltare”. O frază pe seama căreia, până în prezent, s-au scurt zece ani de procese, în care pretendentul la moștenire a încercat să dovedească faptul că Muzeul de Artă Constanța nu ar fi respectat clauza de donare. Procesul s-a derulat, pe rând, la Judecătoria Medgidia, ulterior la Tribunalul Constanța și Curtea de Apel Constanța, pentru ca în final să ajungă, în trei rânduri, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

După expertize peste expertize, procesul va fi mutat la Galați

„Până în prezent, au fost realizate trei tipuri de expertize pe lucrările de artă: pe muzeolofie, pe conservare și biologie”, ne-a precizat dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța. Toate expertizele au arătat că lucrările de artă sunt într-o stare de conservare bună. Mai mult, instanțele de judecată au dat câștig de cauză Muzeului de Artă Constanța, respingând pretențiile moștenitorului.

Cu toate acestea, procesul nu s-a încheiat nici până în prezent, pentru că, ajunși în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, reprezentanții legali ai moștenitorului cereau rejudecarea dosarului și realizarea de noi expertize. În luna octombrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a aprobat rejudecarea dosarului, pentru a patra oară! De data aceasta, reprezentanții legali ai moștenitorului Vintilă – stabilit în Germania – au cerut și strămutarea dosarului de la Constanța, pe motiv că acestea au fost favorabile Muzeului de Artă Constanța. Iar pe 21 februarie a.c., Înalta Curte a aprobat mutarea dosarului la Curtea de Apel Galați. Și, cel mai probabil, cred specialiștii muzeografi, va urma și o a patra expertiză, pe parte de restaurare.

Muzeul de Artă Topalu a fost modernizat

Se impune precizat că reprezentanții Muzeului de Artă Constanța au investit, de-a lungul anilor, în reabilitarea și modernizarea sediului Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”, astfel încât în prezent acesta numără 13 încăperi, unde lucrările de artă sunt expuse în cele mai moderne condiții. „Clădirea, fostă cârciumă, fost sediu de CAP, era mult mai mică.

Pentru că și această clădire a fost revendicată de proprietar, după 1990, ne-am judecat, instanța a decis retrocedarea, dar proprietarul nu a dorit restituirea în natură, astfel că am cumpărat-o, ulterior realizând restaurarea ei aproape în întregime. A fost reparată, a fost înlocuit acoperișul și s-au făcut toate investițiile, respectându-se exigențele muzeografiei contemporane”, a precizat Doina Păuleanu. De remarcat că investiția a fost finalizată în 2007, pentru ca un an mai târziu să apară moștenitorul care pretinde restituirea celor peste 200 de lucrări de artă.

Colecția de artă se ridică la câteva milioane de euro

„Insistența” moștenitorului dr. Vintilă de a obține tablourile donate de tatăl său comunei Topalu este lesne de înțeles, dacă ținem cont că valoarea de piață pe care o au lucrările de artă se ridică la câteva milioane de euro. De exemplu, un Tonitza s-a vândut, în toamna lui 2017 cu mai bine de 150.000 de euro. Iar colecția donată numără nu mai puțin de 18 Tonitza. O operată semnată de Pallady se vinde la un preț între 80.000 – 100.000 de euro, iar în colecția respectivă sunt 12 opere ale lui Theodor Pallady. Asta, ca să nu mai punem la socoteală, operele semnate de Grigorescu sau Luchian...

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Muzeul de la Topalu arata excelent, nici nu se pune problema de "intemperii si pericol de deteriorare"; Are toate dotarile necesare protejarii acestei comori. Fiul este un arivist si un oportunist. Ar trebui sa fie mandru de mostenirea lasata de parintii sai oamenilor din locul in care acesta s-a nascut si a trait. Si sa le respecte ultima dorinta. Dar, " BANUL E OCHIUL DRACULUI".
0
0
Si aici se vede cat de corupta e justitia. Acest proces nici nu trebuia sa inceapa,daramite sa fie continuat. De la super coruptii constanteni la mai coruptii galateni.
6
0
Sa puna japca sa le praduiasca.
6
3
SI EL ,FIUL, CUM LE VA FERII DE INTEMPERII SI AVARII ?... PRIN VANZARE ??...CHIAR NU SE OBTINE SOLUTIE DEFINITIVA IN FAVOAREA STATULUI ROMAN ?
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367