rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ZECE ANI DE PROCESE pentru O COLECŢIE DE ARTĂ de milioane de euro donată unei comune din Constanţa

foto agerpres

Se împlinesc zece ani de când patrimoniul Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” Topalu face obiectul unei lupte aprige în instanță. Zece ani de când fiul dr. Gheorghe Vintilă, Mario Vintilă, și Casa de Avocatură Mușat din București se străduiesc să convingă instanțele de judecată din țara noastră să revoce donația pe care dr. Vintilă a făcut-o comunei Topalu. Până în prezent, fiecare ciclu procesual s-a încheiat dându-se câștig de cauză Muzeului de Artă Constanța, administratorul patrimoniului, pentru ca ulterior magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție să decidă rejudecarea. Ultima decizie, din 21 februarie a.c., decide rejudecarea dosarului și strămutarea cauzei la Curtea de Apel Galați.

În 1960, în comuna constănțeană Topalu lua ființă Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”. Un muzeu comunal realizat în fosta casă părintească a dr. Gheorghe Vintilă, dar având o adevărată „comoară” de artă românească modernă, extrem de valoroasă. Căci patrimoniul muzeului comunal numără nu mai puțin de 228 de lucrări de artă modernă, cu semnături dintre cele mai importante: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han etc. Dr. Vintilă, cel care a făcut donația comunei Topalu, a considerat că localitatea sa natală merită să aibă o astfel de „comoară”, în memoria părinților săi, învățători în comuna respectivă.

În primul an de existență, muzeul comunal a fost secție exterioară a Muzeului de Istorie Constanța, pentru ca ulterior înființării Muzeului de Artă Constanța, să devină secție a acestei instituții. Cu mențiunea că patrimoniul de artă este proprietatea Consiliului Local Topalu, muzeul din Constanța fiind doar administratorul lui.

În 2008, între Muzeul de Artă Constanța și Mario Vintilă, cel care se prezintă ca fiind moștenitorul donatorului constănțean, reprezentat de Casa de Avocatură Mușat, a debutat o lungă luptă în instanță pentru deținerea celor peste 200 de lucrări de artă. Moștenitorul dr. Vintilă încearcă să obțină lucrările de artă, folosindu-se de o clauză din actul de donație. Concret, în actul de donație, dr. Vintilă a specificat: „lucrările să fie ferite de intemperii și avarii, pentru că știința muzeologiei a ajuns pe înalte culmi de dezvoltare”. O frază pe seama căreia, până în prezent, s-au scurt zece ani de procese, în care pretendentul la moștenire a încercat să dovedească faptul că Muzeul de Artă Constanța nu ar fi respectat clauza de donare. Procesul s-a derulat, pe rând, la Judecătoria Medgidia, ulterior la Tribunalul Constanța și Curtea de Apel Constanța, pentru ca în final să ajungă, în trei rânduri, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

După expertize peste expertize, procesul va fi mutat la Galați

„Până în prezent, au fost realizate trei tipuri de expertize pe lucrările de artă: pe muzeolofie, pe conservare și biologie”, ne-a precizat dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța. Toate expertizele au arătat că lucrările de artă sunt într-o stare de conservare bună. Mai mult, instanțele de judecată au dat câștig de cauză Muzeului de Artă Constanța, respingând pretențiile moștenitorului.

Cu toate acestea, procesul nu s-a încheiat nici până în prezent, pentru că, ajunși în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, reprezentanții legali ai moștenitorului cereau rejudecarea dosarului și realizarea de noi expertize. În luna octombrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a aprobat rejudecarea dosarului, pentru a patra oară! De data aceasta, reprezentanții legali ai moștenitorului Vintilă – stabilit în Germania – au cerut și strămutarea dosarului de la Constanța, pe motiv că acestea au fost favorabile Muzeului de Artă Constanța. Iar pe 21 februarie a.c., Înalta Curte a aprobat mutarea dosarului la Curtea de Apel Galați. Și, cel mai probabil, cred specialiștii muzeografi, va urma și o a patra expertiză, pe parte de restaurare.

Muzeul de Artă Topalu a fost modernizat

Se impune precizat că reprezentanții Muzeului de Artă Constanța au investit, de-a lungul anilor, în reabilitarea și modernizarea sediului Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”, astfel încât în prezent acesta numără 13 încăperi, unde lucrările de artă sunt expuse în cele mai moderne condiții. „Clădirea, fostă cârciumă, fost sediu de CAP, era mult mai mică.

Pentru că și această clădire a fost revendicată de proprietar, după 1990, ne-am judecat, instanța a decis retrocedarea, dar proprietarul nu a dorit restituirea în natură, astfel că am cumpărat-o, ulterior realizând restaurarea ei aproape în întregime. A fost reparată, a fost înlocuit acoperișul și s-au făcut toate investițiile, respectându-se exigențele muzeografiei contemporane”, a precizat Doina Păuleanu. De remarcat că investiția a fost finalizată în 2007, pentru ca un an mai târziu să apară moștenitorul care pretinde restituirea celor peste 200 de lucrări de artă.

Colecția de artă se ridică la câteva milioane de euro

„Insistența” moștenitorului dr. Vintilă de a obține tablourile donate de tatăl său comunei Topalu este lesne de înțeles, dacă ținem cont că valoarea de piață pe care o au lucrările de artă se ridică la câteva milioane de euro. De exemplu, un Tonitza s-a vândut, în toamna lui 2017 cu mai bine de 150.000 de euro. Iar colecția donată numără nu mai puțin de 18 Tonitza. O operată semnată de Pallady se vinde la un preț între 80.000 – 100.000 de euro, iar în colecția respectivă sunt 12 opere ale lui Theodor Pallady. Asta, ca să nu mai punem la socoteală, operele semnate de Grigorescu sau Luchian...

Florentina BOZÎNTAN

vineri, 23 februarie 20181099
Comentarii

00Anua(23 feb 23:45)
Muzeul de la Topalu arata excelent, nici nu se pune problema de "intemperii si pericol de deteriorare"; Are toate dotarile necesare protejarii acestei comori. Fiul este un arivist si un oportunist. Ar trebui sa fie mandru de mostenirea lasata de parintii sai oamenilor din locul in care acesta s-a nascut si a trait. Si sa le respecte ultima dorinta. Dar, " BANUL E OCHIUL DRACULUI".
06europeanu(23 feb 10:54)
Si aici se vede cat de corupta e justitia. Acest proces nici nu trebuia sa inceapa,daramite sa fie continuat. De la super coruptii constanteni la mai coruptii galateni.
36Acum statul roman vrea(23 feb 04:13)
Sa puna japca sa le praduiasca.
59FIUL OPORTUNIST(23 feb 01:59)
SI EL ,FIUL, CUM LE VA FERII DE INTEMPERII SI AVARII ?... PRIN VANZARE ??...CHIAR NU SE OBTINE SOLUTIE DEFINITIVA IN FAVOAREA STATULUI ROMAN ?
mai mult...Replica
19 iun 00:00ReplicaO avocată cere falimentul Argos SA. Firma milionarului Lazia se află într-o situaţie rar întâlnită

O avocată din Constanţa cere în instanţă falimentul constructorului Argos SA, firma din Cernavodă beneficiind de...2045

19 iun 00:00ReplicaA MINŢIT în sala de judecată pentru că i-a fost frică de RĂZBUNARE!1069
19 iun 00:00ReplicaCriză de muncitori, şi nu doar în turism! ‘Am restrâns activitatea la o seră de flori, pentru că oamenii nu vin la muncă’1575
19 iun 00:00ReplicaLăutarul Bădăruţă din Hârşova şi-a mobilizat rudele să protesteze în faţa instanţei!

Zilele trecute, la un post de televiziune, rudele unui lăutar condamnat la ani grei de puşcărie au înfierat...1046

19 iun 00:00ReplicaINCONŞTIENŢĂ! Izolaţia unui bloc, reabilitată cu o schelă nesigură, pe care lucrează muncitori fără contract680
19 iun 00:00ReplicaApicultorii trag semnalul de alarmă: Culturile tratate cu PESTICIDE UCID ALBINELE!346
19 iun 01:21ReplicaDecebal Făgădău caută oameni dispuşi să doneze pentru reabilitarea Cazinoului

Emblema oraşului Constanţa, Cazinoul, a intrat din nou în atenţia autorităţilor locale. De data aceasta, după...635

19 iun 00:00ReplicaVIDEO. Constanţa, invadată de ŞOBOLANI!418
19 iun 00:00ReplicaAdăpostul de maidanezi de la Ovidiu: iubitorii de animale cheamă Curtea de Conturi!372
19 iun 00:00ReplicaDOLIU în lumea aviaţiei! Un fost pilot de la aerodromul Mihail Kogălniceanu a decolat la escadrila din ceruri

Foștii colegi și apropiații deplâng trecerea în neființă a comandorului în retragere Pavel Oțelea. Anunțul a...575

19 iun 01:23ReplicaINCENDIU. O FEMEIE A ARS DE VIE LA NEGRU VODĂ!3184
19 iun 01:20ReplicaIată unde a fost cazat premierul Estoniei când a venit la Constanţa2330
Vremea
27.8°22.9° - 27.8° marţi, 19 iunie 2018
cer seninUmiditate: 88%
Vânt: 5.01 m/s din NNE
Presiune: 1025.09 milibari

Loto
6/4931719202337
5/4041314152238
joker383133455
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 iun 00:00SportSite-ul WTA, fascinat de ce poate face Simona Halep cu mingea de fotbal: "E atât de bună"

...345

19 iun 00:00SportTotul despre Mondialul din Rusia. Programul integral al competiției, loturi, rezultate

...131

19 iun 00:00SportS-a dezbinat "Generația de Aur"? Gică Popescu: "Iordănescu trebuia să fie pe bancă la Cluj. Trebuia să fie lângă noi și la moartea lui Didi Prodan"

Generația de Aur a disputat o partidă amicală la Cluj Napoca, unde a fost învinsă de legendele Barcelonei, scor...308

19 iun 00:00SportCM 2018: Belgia, victorie la scor de forfait cu debutanta Panama, 3-0

Selecţionata Belgiei a învins reprezentativa statului Panama cu scorul de 3-0 (0-0), luni, pe Stadionul Fişt din...148

Local
19 iun 01:45LocalFemeie din Cumpăna, îmbrâncită de un minor! A fost INTERNAT la PALAZU

Adrian Florea M., care are 17 ani și două luni, a fost propus spre arestare, însă magistrații au decis ca el să...2769

19 iun 01:46LocalA intrat cu taximetrul în semafor, la Eforie!

Viteza, bat-o vina! Un taximetrist grăbit a făcut-o lată în cursul zilei de luni, 18 iunie, la Eforie Nord. Acesta...937

19 iun 01:39LocalA fost deschisă plaja accesibilizată pentru persoanele cu dizabilități!

Proiectul „Plajă și mare pentru toți”, demarat anul trecut, aduce și anul acesta posibilitatea persoanelor cu...494

19 iun 01:39LocalElevii de la Școala nr. 12 Constanța au strâns bani pentru un loc de joacă pentru copilașii din Cobadin

Elevii de la Școala Gimnazială nr. 12 B.P. Hasdeu învață să fie darnici și să se implice în proiecte pentru...965

19 iun 01:38LocalRazii în municipiu: Fumătorii, gălăgioșii sau șoferii care au parcat aiurea, în atenția polițiștilor locali!

Polițiștii locali, în perioada 11.06.2018- 17.06.2018, au aplicat amenzi pe bandă rulantă. Astfel, este vorba...911

19 iun 01:37LocalSezonul estival, prilej de bucurie pentru hoți. Sfaturi de la polițiști

Mult aşteptata vacanţă de vară a sosit! Ea aduce, însă, pe lângă distracţie şi timp liber şi o creştere a...328

19 iun 01:37LocalTrei pescari ucraineni surprinși la braconat pe brațul Chilia VIDEO

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat trei cetăţeni ucraineni aflați într-o...362

19 iun 01:33LocalRATC prelungește programul pentru mai multe trasee. Iată în ce perioadă!

Urmare a desfășurării Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății”, Regia Autonomă de Transport...491

19 iun 01:31LocalRazii pe șoselele din Constanța: mai mulți șoferi s-au ales cu dosare penale

Polițiștii din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia, la data de 18 iunie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de...629

19 iun 01:31LocalO femeie a furat haine dintr-un complex comercial

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța, la data 17 iunie a.c., au depistat o femeie, în vârstă de...782

Politică
19 iun 01:24PoliticăCamera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului de procedură penală

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni proiectul de modificare a Codului de procedură penală, cu 175 voturi...1296

19 iun 01:37PoliticăRobert Turcescu, protest inedit la Parlament

Ieşire explozivă a deputatului PMP Robert Turcescu legat de adoptarea, prin procedură de urgenţă, a modificărilor...459

19 iun 01:50PoliticăIlan Laufer este noul reprezentant al Camerei de Cormerţ a României în SUA

Un pas important pentru Camera de Comerț a României. Fostul ministru pentru IMM-uri, Ilan Laufer, este noul...316

19 iun 01:48PoliticăMoţiunea împotriva ministrului Economiei a fost respinsă. Iniţiatorii i-au greşit numele!

Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei intitulată "Daniel Andruşcă - piesă de mobilier în minister....279

19 iun 01:47PoliticăÎncă o dezertare din PNL!

Daniel Zamfir a plecat cu scandal din PNL și s-a înscris în ALDE, iar un alt senator liberal a fugit din echipa lui...479

19 iun 01:47PoliticăVlad Cosma, martor în dosarul lui Sebastian Ghiţă, îşi schimbă declaraţiile!

Vlad Cosma a fost audiat, luni, ca martor, în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă şi fostul primar din...445

19 iun 01:44PoliticăVictor Negrescu: ”Integrarea României în spaţiul Schengen este un drept!”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut luni, 18 iunie 2018, o întrevedere cu ambasadorul...263

19 iun 01:30PoliticăGabriela Firea a ieşit la suprafaţă după huiduielie de pe Arena Naţională!

La o săptămâna după porția de huduieli pe care și-a luat-o pe Arena Națională, Gabriela Firea recunoaște că a...784

19 iun 01:30PoliticăProtocolul SRI - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost desecretizat

SRI a încheiat procedura de declasificare a protocolului de cooperare între SRI și PICCJ, lansată la finalul lunii...580

19 iun 01:45PoliticăNoutățile privind auditul intern, prezentate în sesiuni de informare la CERONAV

În perioada 14 - 15 iunie a.c., la sediul Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din...464

Monden
19 iun 00:00MondenAşa arătau Brenciu şi Fuego, acum 25 de ani, la debutul în muzică şi tv

Horia Brenciu (45 de ani) își promovează, la greu, spectacolul aniversar ”Împreună de 25 de ani”, pe care îl...223

19 iun 00:00MondenBianca Drăgușanu și Victor Slav au făcut primele declarații după ce s-au despărțit. “Vom rămâne prieteni”

Bianca Drăgușanu și Victor Slav au făcut primele declarații după ce s-au despărțit. Cei doi s-au cunoscut în...194

19 iun 00:00MondenGabriel Cotabiță pleacă în turneu, la trei ani de când a păcălit moartea

Seria de concerte pe care le organizează însuși solistul va debuta la sfârșitul lunii curente, pe 30 iunie, la...126

19 iun 00:00MondenBritney Spears, surprinsă în fundul gol! Ce a făcut când credea că nu o vede nimeni

Britney Sperars a rămas în fundul gol fără să vrea, pe o plajă din Miami. Momentul nu a trecut însă neobservat...225

19 iun 00:00MondenAmalia Năstase s-a recăsătorit! Fosta soție a lui Ilie Năstase a spus „Da” în Las Vegas

Fosta soție a lui Ilie Năstase s-a recăsătorit departe de ochii lumii, în America! Amalia Năstase a spus „Da”...232

19 iun 00:00MondenIrinel Columbeanu: ”Părinții Oanei m-au acceptat, acum ne gândim la vacanță”

Noua iubită a lui Irinel Columbeanu n-a avut parte numai de lapte și miere în relația ei cu milionarul de la...249

19 iun 00:00MondenPrima apariție la TV a Biancăi Drăgușanu după separarea de Victor Slav. Cât de sexy a putut să fie

Bianca Drăgușanu a avut o apariție super sexy la prima emisiune pe care a moderat-o după ce s-a aflat de...201

19 iun 00:00MondenElefantul lui Michael Jackson a evadat din adăpostul său de la o grădină zoologică din Florida

Un elefant care i-a aparţinut starului american Michael Jackson a evadat din adăpostul său de la o grădină...122

19 iun 00:00MondenFiica de 13 ani a regretatului muzician Chris Cornell a publicat înregistrarea unei melodii în duet cu tatăl său

Fiica în vârstă de 13 ani a muzicianului Chris Cornell, fostul solist vocal al trupei Soundgarden decedat în luna...125

19 iun 00:00MondenAnimaţia ''Incredibles 2'' debutează pe primul loc în box office-ul nord-american, cu încasări record

Filmul de animaţie produs de studiourile Pixar ''Incredibles 2'', continuarea aventurilor supereroilor din prima...108

Mapamond
19 iun 00:00MapamondLovituri aeriene în Siria: SUA, acuzate că au ucis 22 de membri ai unei grupări paramilitare antijihadiste irakiene

"Unităţile de mobilizare populară" (Al-Hashd al-Shaabi), susţinător crucial al armatei irakiene în lupta...125

19 iun 00:00MapamondUn deputat finlandez a fost condamnat pentru că a agresat sexual o colegă

Un deputat finlandez a fost condamnat luni de Tribunalul din Helsinki pentru că a hărţuit şi agresat sexual o...117

19 iun 00:00MapamondGermania: Ultimatum pentru Angela Merkel cu privire la migranţi

Aripa dreaptă a coaliţiei guvernamentale în Germania intenţionează să-i prezinte luni un ultimatum cancelarului...126

19 iun 00:00MapamondMai mult de 500 de migranţi vor debarca în Italia, între care şi 41 de migranţi salvaţi de o navă SUA

Garda de coastă italiană a anunţat duminică că una dintre navele sale a preluat peste 500 de migranţi salvaţi în...117

19 iun 00:00MapamondNigeria: Boko Haram a folosit fete pentru atentate sinucigaşe în nord-est, soldate cu cel puţin 31 de morţi

Presupuşi jihadişti ai grupării nigeriene Boko Haram au folosit fete pentru a comite atentate sinucigaşe urmate de...118

19 iun 00:00MapamondOlanda: Şoferul care a lovit mai mulţi participanţi la un festival s-a predat poliţiei

Un olandez în vârstă de 34 de ani s-a predat poliţiei la câteva ore după ce, aflat la volanul unei furgonete, a...121

19 iun 00:00MapamondFranţa: Femeia care a rănit două persoane cu un cutter într-un magazin căuta să fie împuşcată de poliţie

Femeia care a rănit duminică două persoane cu un cutter, într-un supermarket din sudul Franţei, în timp ce striga...122

19 iun 00:00MapamondO camionetă a lovit mai mulţi pietoni la un festival de muzică în Olanda: un mort şi trei grav răniţi

O camionetă a lovit patru pietoni în noaptea de duminică spre luni în apropierea festivalului Pinkpop din Olanda,...119

19 iun 00:00MapamondRusia: Trei persoane rănite la Moscova de un taxi care a pătruns în mulţime vor fi externate

Trei persoane rănite sâmbătă în centrul Moscovei de un taxi care a pătruns în mulţime vor fi externate în...111

19 iun 00:00MapamondFocuri de armă la un festival de arte din statul american New Jersey: Cel puţin 20 de răniţi

Cel puţin 20 de persoane au fost rănite în statul american New Jersey duminică dimineaţă ora locală, când focuri...113

Sănătate
16 iun 00:46SănătateUn studiu ce ar putea duce la o "vindecare funcţională" a HIV, realizat în Hong Kong

Cercetătorii de la AIDS Institute din cadrul Universităţii Hong Kong au anunţat că este posibil să fi descoperit o...368

16 iun 01:08SănătateMinorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

Băuturile energizante nu vor mai putea fi vândute minorilor, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, publicat...724

15 iun 00:23SănătatePunctul de vedere al Spitalului Județean Constanța referitor la cazul bebelușului care a murit de RUJEOLĂ

Referitor la cazul sugarului de nouă luni, care a decedat, miercuri 13 iunie, din cauza rujeolei, reprezentanții...3920

13 iun 00:37SănătateAtenţie, constănţeni! Gogoşile din aluat congelat mustesc de chimicale!

Studiul privind calitatea gogoşilor fabricate din aluat congelat face parte din Campania Națională de Informare și...878

11 iun 00:21SănătateCe îi lipsește Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Constanța pentru ca pacienții să nu mai aștepte cu orele!

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, unitate „de...2816

8 iun 00:33SănătatePracticieni în ecografie, din țară și străinătate, se întrunesc la Spitalul Județean Constanța

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța găzduiește, în perioada 8-9 iunie a.c.,...760

4 iun 01:03SănătatePrimul pacient cu transplant pulmonar făcut în România va fi externat

Primul pacient cu transplant pulmonar făcut în România, Mugurel Amariţei, va fi externat în această săptămână,...860

4 iun 00:31SănătateMinistrul Sănătăţii, la Neptun pentru o diplomă şi pentru relaxare. Despre spitalul regional se mai ştie ceva?

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a aflat vineri şi în week-end pe litoral, dar nici pomeneală să se vadă...1877

3 iun 02:27SănătateSute de medici şi asistente din Spitalul Judeţean Constanţa, testaţi pentru HIV şi hepatită

Aproximativ 600 de medici şi asistente medicale au fost testaţi de specialiştii Fundaţiei Baylor Marea Neagră,...2327

31 mai 01:30SănătateServiciile medicale din ambulatoriu, luate în discuţie la Neptun

Asociația Evaluatorilor de Servicii Medicale din România în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al...1294