REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
19.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Zeci de localităţi din Constanţa, afectate de PESTA PORCINĂ: peste 6.000 de porci au fost ucişi! Ce spune primarul din SEIMENI!

Zeci de localităţi din Constanţa, afectate de PESTA PORCINĂ: peste 6.000 de porci au fost ucişi! Ce spune primarul din SEIMENI!

Replica API 6 octombrie 2018 | 00:00 269

Gospodarii din localităţile de pe raza judeţului Constanţa au devastaţi de apariţia virusului pestei porcine! Potrivit inspectorilor DSVSA Constanța, până la data de 4 octombrie 2018, în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Constanța au fost declarate 79 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici. Pesta Porcină Africană a fost confirmată în gospodării aflate în 39 de localități: Istria, Vadu, Dulcești, Cheia, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârșova, Seimenii Mici, Seimeni, Tichilești, Băltăgești, Lazu, Tuzla, Topalu, Traian, Sat Mircea Vodă, Ion Corvin, Viile, Sinoe, Zorile, Piatra, Palazu Mic, Agigea, Peștera, Capidava, Tudor Vladimirescu, Cernavodă, Oltina, Saraiu, Siliștea, Rasova, Miorița, Ostrov, Cochirleni, Vlahi, Horia, Faclia, Vulturu. Printre localităţile enumerate anterior se regăseşte şi localitatea Seimeni. Aici, potrivit primarului Mitică Şerban, situaţia a fost oarecum rezolvată. Acesta a declarat pentru Replica de Constanţa că autorităţile judeţene au achitat sumele care fac scopul despăgubirii celor cărora li s-au ucişi porcii în urma infectării cu virusul PPA.

Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanța a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Constanța, pentru controlul și stingerea focarelor de PPA, prin Ordin al Prefectului Județului Constanța s-a dispus, începând cu data de 21.07.2018, aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a tuturor efectivelor de porcine din gospodăriile individuale din localitățile afectate. Până la data prezentei au fost sacrificați 6.054 de porci. În Seimeni situaţia a fost delicată din cauza faptului că imediat după ce inspectorii au sosit în localitate pentru a lua probe în vederea analizelor, gospodarii au început să îşi taie singuri porcii cu scopul de a pune la congelator pentru iarnă, dar şi pentru a da la rude şi vecini, numai să nu iasă în pagubă. Cu toate acestea, inspectorii au acţionat pentru sacrificare în urma confirmării focarului de pestă porcină. Potrivit specialiștilor, chiar dacă porcul este tăiat și carnea congelată și preparată după mai mult timp, virusul nu dispare. Astfel, populația este sfătuită să nu sacrifice în regim propriu animalele și să contacteze medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă semne de boală. În plus, cetățenii sunt sfătuiți să nu hrănească animalele din curte cu resturi alimentare ce aparțin porcilor sacrificați, deoarece riscă să propage boala la animalele sănătoase. “Cetăţenii si-au primit banii, au fost despăgubiţi în urmă cu 3 săptămâni. Seimenii mici şi Seimeni. La Dunărea încă nu avem focar de Pestă Porcină.”, a declarat pentru Replica de Constanţa primarul din Seimeni, Mitică Şerban.

În urma uciderii preventive a porcinelor din localitățile afectate de Pestă Porcină Africană (PPA) din județul Constanța, au fost întocmite 849 de dosare, din care sunt finalizate 799 de dosare de evaluare aferente despăgubirilor proprietarilor de porci afectați de PPA, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, respective HG 1214 din 2009, cu modificările și completările ulterioare. Până în prezent, au fost plătite 747 de dosare cu o valoare de 3099,09 mii de lei. Această plată a fost efectuată de către D.S.V.S.A. Constanța prin virament bancar în contul fiecărui proprietar, restul dosarelor urmând a fi plătite începând cu săptămâna viitoare a anului current. D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Pentru a proteja porcii de această boală, inseptorii DSVSA Constanţa recomandă crescătorilor de porcine să respecte următoarele sfaturi:

1. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

2. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

3. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

4. nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

5. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

6. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau D.S.V.S.A. judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Paula SOLOMON

Citeşte şi: E GROASĂ CU PESTA PORCINĂ! La Seimeni se intervine pentru uciderea porcilor bolnavi

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272