REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Chevron, întâmpinată cu opoziţie moderată în Dobrogea. Cristea: "Ne opunem atât cât putem, dar dacă vine Guvernul peste noi..."

Chevron, întâmpinată cu opoziţie moderată în Dobrogea. Cristea: "Ne opunem atât cât putem, dar dacă vine Guvernul peste noi..."

Replica API 18 octombrie 2013 | 00:00 583

Revolta constănţenilor se lasă aşteptată

Revolta constănţenilor se lasă aşteptată

Revolta vasluienilor din Pungeşti are un ecou redus la Constanţa, unde compania americană de energetică integrată, Chevron, are aceleaşi interese de exploatare a gazelor de şist. Locuitorii din Pungeşti, judeţul Vaslui, au reuşit să blocheze, pentru a doua zi consecutiv, intenţia Chevron de a începe explorarea gazelor de şist la Siliştea. După o zi de îmbrânceli cu forţele jandarmeriei, protestatarii beneficiază de sprijinul vecinilor din comunele Gârceni sau Ivăneşti, dar şi din partea unor activişti din Bârlad, Şuletea sau Iaşi. Încercarea jandarmilor de a dispersa mulţimea pentru a permite utilajelor Chevron să pătrundă pe perimetru s-a soldat cu victime, nu mai puţin de cinci persoane fiind transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar Spiridon Costache, lider al protestatarilor, a decedat. Protestul lor beneficiază şi de solidaritatea locuitorilor oraşelor mari, cum ar fi Cluj Napoca, Târgu Mureş sau Bucureşti. În Capitală, aproximativ 1.000 de oameni au blocat miercuri seară traficul rutier din zona Pieţei Universităţii.

La Constanţa, linişte şi pace

Lucrurile sunt mai calme la Constanţa. Regiunile vizate, Costineşti - Pecineaga - Limanu, nu sunt tulburate de proteste, însă, ar putea degenera în eventualitea în care Chevron ar acţiona ca în cazul Pungeşti. Primarul localităţii Costineşti, Traian Cristea, este în concediu, însă, susţine el, nu este indiferent faţă de momentele delicate interne. "Sunt la Roma acum, doar ce-am coborât din avion şi sunt în al nouălea cer. Dar, asta nu înseamnă că nu mă interesează de ceea ce se întâmplă în ţară. Mai vizată decât Costineşti este localitatea Pecineaga, unde am auzit că Chevron ar fi primit un certificat de urbanism. Eu, astăzi (joi - n.r.), am lansat un apel tuturor primarilor din zonă, să se opună în continuare. Acum, vă daţi seama, noi ne opunem în măsura în care putem, dar dacă vine Guvernul peste noi", a comentat Cristea. Şi la Pecineaga domină liniştea. Primarul localităţii, Lili Pâslaru, susţine că o reacţie dură ar putea veni din partea locuitorilor care nu beneficiază de mari proprietăţi. El a declarat pentru "Replica": "Ne manifestăm într-o formă liniştită acum. Încă nu am la cunoştinţă vreun apel de-al omologului Cristea cum, la fel, nu ştiu de nici un certificat de urbanism pentru Chevron. Din cadrul instituţiei noastre nu a ieşit nici un fel de certificat pentru Chevron. Au fost discuţii în acest sens acum vreo 5-6 luni şi avem şi undă verde de la niveluri superioare. Noi, vă daţi seama, acum o întoarcem pe toate părţile, să vedem ce e bine, ce nu e bine. Reacţii ca la Pungeşti? Cel mai probabil, o opoziţie va veni din partea celor care nu au fost împroprietăriţi".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614