REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum e cu gărzile rezidenţilor în Județean? E pe ochi frumoşi şi fără plată?!

Cum e cu gărzile rezidenţilor în Județean? E pe ochi frumoşi şi fără plată?!

Replica API 7 iunie 2017 | 01:11 687

O meserie care implică şi sacrificii, nu doar beneficii

O meserie care implică şi sacrificii, nu doar beneficii

Despre studenţii la Medicină din Constanţa s-ar putea scrie romane. Sunt studenţi care învaţă pe rupte, care ajung în anii II-III de studiu şi fac gărzi din dorinţa de a învăţa cât mai multe, sunt studenţi care detestă viaţa de medicinist, sunt şi străinii care îşi bârfesc colegii români, despre care spun că sunt slab pregătiţi, sunt şi profesori care susţin că la unele lucrări ale învăţăceilor... se iau cu mâinile de cap!

De dată recentă, s-a creat rumoare între rezidenţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Un tânăr ne-a dat asigurări că „gărzile se dau pe ochi frumoşi”, iar cei din primii ani „fac muncă voluntară”. „E sclavie! De ce nu se plătesc gărzile pe care le fac studenţii mici?”, întreabă acesta, referindu-se la anii I şi II.

Contactat de „Replica” de Constanţa, managerul Spitalului Judeţean, dr. Cătălin Grasa, a precizat că nici pomeneală de „ochi frumoşi” ori „sclavie”: aşa funcţionează sistemul, aşa se învaţă această meserie şi… aşa este chiar legislaţia în domeniu!

„În primii doi ani se învaţă, nici nu sunt puşi aceşti rezidenţi la activităţi deosebite. Nici nu poţi să le încredinţezi cine ştie ce, pentru că încă nu are experienţă. Este acel stadiu de pregătire, se uită şi învaţă. Referitor la plată, lucrurile sunt conform legii! Nu e vorba de gardă propriu-zisă, ci de învăţare. Nu se plătesc aceste gărzi şi nu este nici o încălcare a legii, sfătuiesc pe oricine să studieze cu atenţie legislaţia”, a explicat Grasa.

„Ulterior acestei perioade, rezidenţii încep să fie băgaţi şi pe gărzi cu plată. din anul IV chiar au obligaţia să efectueze astfel de gărzi pentru definitivarea pregătirii”, a adăugat managerul spitalului. Cu alte cuvinte, cine chiar îşi doreşte să practice această meserie nobilă, trebuie să ştie că va face şi sacrificii legate de studiu şi de practică pentru desăvârşirea profesională.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de la cine sa invete, rezidentii?!programul lor, al medicilor nici niu s a terminat,si pleaca, la cabinetele lor, sa predea la facultate sa ia bani cit mai multi,sanatatea bolnavilor, credeti ca i preocupa!?dar rezidentii... cei cu pile si cu bani se lipesc,iar cei care invata sint flituit;, incurca socotelile in Romania.
3
3
Sunt rezidenti care muncesc de le sar ochii din cap si rezidenti carora nu le pasa. Sunt medici deosebiti si medici fara har. Cea mai mare problema a societatii noastre e ca nu facem deosebirea intre cei care muncesc cu pasiune si cei care isi bat joc de meserie. Deprofesionalizarea, mentinerea pe pile in posturi bune, japca, neseriozitatea, clanurile constituite in structurile de prestari servicii si control ale statutului au adus societatea in pragul dezastrului. Hai sa ii apreciem pe cei care merita si sa ii aratam pe cei care triseaza.
10
1
catalin daaa catalin cine ii acest catalin grasa nu cumva ii menegerul politic al spitalului.nu ii cumva cel care da tel in upu pt diferite cunostinte.baaa da da el ii asa ne meritam soarta cu asa zisi driguitori ai institutiilor sanitare
4
0
Un articol de rahat...studentii nu fac garzi ...rezidentii fac garzi...catalin a raspuns corect...reporterita foarte slab informata...
16
2
iua banii negri pe garzi cate 500-1000 ron pe noapte,nu spune nimeni adevarul,toti plang dar sa nu uitam ca spitalul de stat nu e firma lor,privata..folosesc aparatura si medicamentele statului nu ale lor de acasa..unii dintre ei dorm si papa bine bine..isi mai trag cate o spaguta..trai neneaca in Romania ,n-au program pleaca si vin cand vor,scuze a avut o operatie..ce operatie daca el e rezident..minciuni ,el e la cafele cu ea.am imagini..sau fac piata la carrefour in timpul programului..despre ce vorbim.,,niste papagali produsi de un sistem bolnav care i-a creat inganfati si avari dupa bani
6
9
Nu va mai plangeti ca ati fost la vot si aveti acum de asteptat sa se mareasca salariile, data viitoare cand mergeti la vot sa va fie clar ce aveti de facut
4
3
Mergeti in Anglia, America sa vedeti cum se face medicina, nu invatati meserie decat sa mergeti in spitale sa faceti practica din primul an, fara bani
7
1
Stiti cand invataceii au priceput medicina?Atunci cand doctorii cu experienta vor afirma ca tinerii medici ii vor opera si pe ei!
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102