REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

159 de ani de la Unirea Țării Românești cu Moldova: eveniment fastuos la Mangalia

159 de ani de la Unirea Țării Românești cu Moldova: eveniment fastuos la Mangalia

Replica API 25 ianuarie 2018 | 01:30 445

Pe data de 22 ianuarie 2018, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia a avut loc o activitate cultural-științifică dedicată împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Dunărene.

Manifestarea a fost pregătită de doamna profesor documentarist Ibolya Negoiță și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic împreună cu elevii din cercul „Cultul Eroilor” – Colegiul Economic Mangalia. Au fost invitați și elevii Liceului Teoretic Callatis coordonați de doamna prof. Sanda Pădureanu.

Conducerea Colegiului Economic, reprezentată de doamna director Raluca Simona Ciobănel și doamna director adjunct Cornelia Tănase, a sprijinit, ca de fiecare dată, activitatea.

Momentul cultural a fost deschis de doamna profesor Roxana Curcan, președinta Asociației Naționale “Cultul Eroilor” subfiliala Mangalia, care a prezentat invitații și programul.

Obiectivele activității au vizat dezvoltarea capacității elevilor de a-și expune ideile în public în mod clar, coerent și argumentat; dezvoltarea unei conștiințe civice, bazată pe cunoașterea și asumarea valorilor istoric și cultivarea respectului fată de istoria românilor.

Contextul internațional, evenimentele premergătoare Micii Uniri, Unirea propriu zisă și importanța Unirii realizată prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza au fost ilustrate prin prezentări de tip power – point realizate de către elevi. Au fost întocmite, de asemenea, fișe referitoare la două dintre personalitățile cu rol determinant pentru Unire: Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu. În finalul activității, domnul profesor Mihai Sandu i-a antrenat pe elevii într-o dezbatere referitoare la rolul personalităților în istorie și au fost evocate cele mai cunoscute creații literare ce surprind Unirea: Ion Creangă - Ioan Roată și Cuza Vodă, Caragiale - Peste 50 de ani, Macedonski - Cuza Vodă, Sadoveanu - Cuza Vodă, Domnul poporului, Arghezi - Balada Unirii, Demostene Botez - Un cântec al Unirii, Eugen Barbu - Kogălniceanu și Unirea, Constantin Chiriţă - Sentimentul și ideea unității naționale – flacără nestinsă a istoriei, Fănuș Neagu – Domnul Cuza, Nichita Stănescu – Rânduri la aniversarea Unirii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sper ca a participat si handicapatul frustrat care a comandat bordurile de la trecerile pentru pietoni! Cata lipsa de creier poti avea sa comanzi acele limitatoare de viteza!!!!
0
0
Cinste organizatorilor si celor implicati in evenimentul de o mare insemnatate istorica.Sa ne laudam cu inaintasii, ca cei prezenti sunt ca si absenti.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108