REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

2.000 de euro, şpaga cerută de doi funcţionari ai Primăriei Constanţa, pentru o tonetă de legume-fructe!

2.000 de euro, şpaga cerută de doi funcţionari ai Primăriei Constanţa, pentru o tonetă de legume-fructe!

Replica API 5 septembrie 2013 | 00:00 373

EXCLUSIV: vezi imagini VIDEO!

EXCLUSIV: vezi imagini VIDEO!

Două mii de euro! - atât "costă" să obţii autorizaţia de funcţionare pentru tonete de legume-fructe. Preţul a fost stabilit de angajaţi ai Primăriei Constanţa, care acum sunt cercetaţi penal pentru trafic de influenţă, în formă continuată şi luare de mită în formă continuată.

Este vorba despre Cătălin Lupu, funcţionar public în cadrul Primăriei Constanţa-SPIT-VBL - cercetat în stare de libertate prin prisma săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată -, Andrei Militaru, funcţionar public cu atribuţiuni de conducere în cadrul Primăriei Constanţa, faţă de care au fost efectuate acte premergătoare prin prisma infracţiunii de luare de mită în formă continuată şi Ioan Militaru, persoană fără calitate specială, faţă de care au fost efectuate acte premergătoare prin prisma infracţiunii de favorizarea infractorului.

Potrivit anchetatorilor, la data de 02.09.2013, a fost depusă o sesizare conform căreia, la sfârşitul lunii iulie 2013, Cătălin Lupu a fost contactat de un comerciant, pentru a-l ajuta să obţină autorizaţie de funcţionare pentru o tonetă de legume - fructe. Cu ocazia întâlnirii dintre învinuitul Cătălin Lupu şi comerciant, angajatul primăriei a pretins şi a primit - iniţial -suma de 350 euro şi taxele aferente acestei activităţi. În contrapartida banilor primiţi, învinuitul Lupu s-a angajat să obţină autorizaţiile în termen record, sens în care va da banii menţionaţi unui anumit "Andrei", care consimţise la aceasta, personaj identificat ulterior drept Andrei Militaru - şef serviciu de activitate comercială din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Constanţa. Ulterior, între persoanele menţionate, adică învinuit şi comerciant, au mai avut loc întâlniri, ocazie cu care învinuitul i-a promis comerciantului, la cererea acestuia, că-l va ajuta, în aceiaşi manieră, să obţină - în plus - alte două tonete similare, contra sumei de alţi 2.000 euro/tonetă, pretinzând totodată, suplimentar faţă de cele expuse, încă alţi 1250 euro, adică plus faţă de banii primiţi deja - aferenţi "primei tonete". Comerciantul i-a mai remis o parte din suma total pretinsă, adică 1250 euro, totalizând deci 1600 euro/total efectiv remişi, însă învinuitul i-a spus, în pofida acestei chestiuni, că nu mai este sigură realizarea obiectivului, adică autorizarea primei tonete, dar nici restituirea banilor, pentru că cei daţi lui "Andrei" - deja "fuseseră cheltuiţi". Comerciantul achitase însă şi taxele cuvenite, în valoare de aproximativ 1.000 euro, însă a nu a mai plătit celelalte sume pretinse, adică de alţi 2 x 2.000 euro, pentru că pur şi simplu, aşa cum a declarat anchetatorilor, nici nu mai avea bani. Învinuitul a insistat însă să se i achite suma suplimentară, care trebuia să ajungă, la fel ca şi prima parte tot la "Andrei", dar părţile nu s-au mai înţeles, comerciantul cerându-şi banii înapoi.

Facem precizarea că, în privinţa lui Cătălin Lupu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată, iar în ceea ce-l priveşte pe Andrei Militaru, procurorii au decis disjungerea cauzei şi declinarea de competenţă către Direcţia Naţională Anticorupţie - Constanţa.

Vom reveni cu detalii!

A.A.

Iată şi comunicatul Parchetului referitor la acest caz:

" Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public:

Prin rechizitoriul emis în data de 05 septembrie 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au dispus trimiterea in judecată a inculpatului Lupu Cătălin, funcţionar public în cadrul Serviciului de Impozite si Taxe din cadrul Primăriei Constanta, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Din probatoriul administrat a rezultat că la sfârşitul lunii iulie 2013 acesta a pretins în trei rânduri suma de 5600 de EURO pentru a-si trafica influenţa pe lângă şeful unui serviciu din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, în vederea eliberării unui număr de 3 autorizaţii pentru funcţionarea unor tarabe de legume-fructe.

La data de 02.09.2013, inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce restituia suma de 700 de EURO, din totalul de 1600 de EURO primiţi în mai multe tranşe de la denunţător.

Totodată ţinând seama de calitatea unor alte persoane posibil implicate in activitatea ilicită, a fost sesizat pe cale separată, prin disjungere, DNA Serviciul Teritorial Constanţa, pentru cercetarea activităţii unui funcţionar public cu atribuţiuni de conducere, care a fost implicat în eliberarea autorizaţiilor în cauză şi a unui posibil favorizator al acestuia.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie."

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108