REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.1° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

3.000 de constănţeni, victimele stresului, tutunului, alcoolului şi drogurilor

3.000 de constănţeni, victimele stresului, tutunului, alcoolului şi drogurilor

Replica API 22 noiembrie 2012 | 00:00 87

Internaţi în comă, cu accidente vasculare cerebrale

Internaţi în comă, cu accidente vasculare cerebrale

Stresul, consumul de tutun, droguri şi alcool, lipsa mişcării şi alimentaţia dezechilibrată, sunt principalii factori care contribuie la producerea accidentelor vasculare. Medicul Anca Hâncu, şeful Secţiei de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, susţine că în doar nouă luni 3000 de pacienţi s-au confruntat cu această problemă de sănătate.

"Accidentele vasculare cerebrale sunt afecţiuni grave, care afectează vârstinicii, grupa mijlocie de vârstă şi chiar tinerii. Ca orice boală tratabilă în secolul XXI are o parte profilactică, tratamentul propriu zis şi recuperarea. Sunt familii întregi de vasculari. Factorii de risc vascular ţin de pacient şi de mediul extern. Cei care ţin de pacient se referă la hipertensiunea arterială, modificări de diabet zaharat, patologia cardiacă, stresul legat de muncă, stresul legat de familie, stresul legat de societate. Tot un factor care trebuie combătut îl reprezintă şi o infecţie dentară prost tratată. Factorii externi se referă la tutun, alcoolismul cronic şi excesiv, drogurile. Singurul antidod îl reprezintă efortul fizic. Pacienţii ajung la spital cu un deficit motor de tip parezic sau plegic, cu probleme de limbaj. Cam 75% din patologie reprezintă accident vascular ischemic. S-ar suprapune ca fiziopatologie cu infarctul miocardic", susţine dr. Hâncu. Majoritatea cazurilor au fost întâlnite la persoane cu vârste sub 40 de ani. Unii dintre ei au avut nevoie de intervenţii chirurgicale pe creier pentru oprirea hemoragiei, intervenţii care în prezent sunt realizate la Bucureşti. La Constanţa nu se fac astfel de intervenţii, aşa că reprezentanţii Spitalului Judeţean vor să înfiinţeze, asemenea Departamentului Inimii, un centru care să trateze şi pacienţii cu accident vascular. Acest centru va cuprinde specialităţi precum neurochirurgie, neurologie şi angiografia intervenţională. "Este o secţie aglomerată şi ne dorim să intre în procesul de reparaţii şi modernizare. Am avut săptămâna această o discuţie pentru realizarea unei centru pentru tratarea pacienţiilor critici cerebrali vasculari", susţine dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Judeţean.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108