REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
18.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

5 beneficii mai puțin cunoscute ale consumului de usturoi

5 beneficii mai puțin cunoscute ale consumului de usturoi

Replica API 1 martie 2022 | 00:00 467

Usturoiul este o legumă-condiment folosită pentru a spori sau accentua gustul multor alimente. Este și o sursă de fibre și este bogat în vitaminele A, C, B6, B9 și E, dar și în oligoelemente importante, precum fosfor, potasiu, calciu, fier și zinc, scrie antena3.ro.

Datorită proprietăților sale naturale alimentare, usturoiul poate să ajute la prevenirea mai multor afecțiuni. De unele probabil ai auzit, precum faptul că este un antibiotic natural și că ajută la combaterea răcelilor, dar și la eliminarea viermilor intestinali. Alte beneficii ale acestuia, precum cele prezentate mai jos, sunt mai puțin cunoscute și sunt un motiv în plus pentru a include usturoiul în alimentația ta zilnică. Dacă nu reușești să faci acest lucru sau faci parte dintre persoanele care nu se dau în vânt după usturoi, poți apela cu succes la suplimentele alimentare care conțin acest condiment minune.

Usturoiul poate să prevină cancerul

Un sfat general valabil al tuturor medicilor este acela că este mai bine să previi o boală decât să o tratezi. Usturoiul face parte dintre acele alimente care pot ajuta la încetinirea dezvoltării anumitor tipuri de cancer, dar și la protejarea organismului de daunele provocate de agenții cancerigeni. Este suficient să consumi doi căței de usturoi pe zi pentru a simți beneficiile acestei legume. Mai multe studii au demonstrat că un consum regulat de usturoi, crud sau gătit ușor, poate scădea cu până la 30% riscul de cancer colorectal și cu până la 50% cel pentru cancerul stomacal.

Usturoiul este benefic pentru inimă

Usturoiul acționează eficient în mai multe moduri asupra inimii. Acesta este motivul pentru care usturoiul este inclus întotdeauna în suplimente pentru sistemul cardiovascular. Pe de o parte, ajută la reglarea nivelului de colesterol și la scăderea trigliceridelor din sânge, grăsimi care cresc riscul de instalare a bolilor cardiovasculare. Pe de altă parte, crește fluxul sanguin, ceea ce reduce riscul de formare a cheagurilor care pot bloca venele și arterele.

Usturoiul reglează tensiunea arterială

Bolile cardiace și cele arteriale sunt adesea asociate cu hipertensiunea, iar multe studii au constatat că usturoiul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu aproximativ 10%. De asemenea, consumul de usturoi poate reduce ateroscleroza, adică acumularea de grăsime pe pereții arterelor, reducând în același timp volumul plăcilor de colesterol și făcând aorta inimii mai elastică.

Usturoiul este util în infecții intestinale

Această legumă poate să prevină gastroenterita prin distrugerea bacteriilor intestinale. De asemenea, stimulează activitatea florei intestinale și poate facilita digestia, precum și secreția de bilă. Datorită prezenței magneziului, stimulează și funcțiile urinare, permițând astfel evacuarea toxinelor. Prin conținutul de clor, usturoiul îmbunătățește activitatea stomacului în distrugerea chimică a alimentelor.

Usturoi în tratamentele de înfrumusețare

Un remediu cunoscut încă de pe vremea bunicii constă în aplicarea de usturoi crud direct pe coșuri, pentru a le face să dispară. Proprietățile sale antiseptice și antibacteriene ajută la prevenirea inflamației pielii. De asemenea, alicina combate mătreața și căderea părului. Zdrobește câțiva căței de usturoi, amestecă pasta cu oțet de mere sau zeamă de lămâie și aplică la rădăcina părului. Lasă să acționeze 30 de minute, apoi spală părul cu șampon. Nu în ultimul rând, usturoiul poate fi folosit pentru restabilirea strălucirii unghiilor deteriorate. Freacă unghiile cu usturoi crud, pentru a le întări și a le face să crească din nou.

Pentru a beneficia pe deplin de proprietățile usturoiului, trebuie să îl consumi crud, iar pentru a-l digera mai bine, scoate germenul din mijlocul cățelului. O altă idee este să macerezi usturoiul în ulei de măsline, pe care îl folosești apoi la gătit. Dacă îl folosești în mâncăruri calde, adaugă-l la sfârșitul procesului de preparare, pentru a putea beneficia de proprietățile sale. Nu în ultimul rând, profită de suplimentele alimentare care conțin usturoi în doze mai concentrate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212