REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

5 simptome ale unui AVC pe care e posibil să le ignori

5 simptome ale unui AVC pe care e posibil să le ignori

Replica API 5 iunie 2021 | 00:00 892

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre principalele cauze de deces. Afectarea creierului de pe urma unui AVC, numit și "atac cerebral" poate fi micșorată dacă acest eveniment major este tratat prompt, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Din păcate, este destul de comun "scenariul" în care pacientul confundă simptomele unui AVC cu alte probleme de sănătate, lucru care întârzie accesul la tratament, tocmai din acest motiv medicii ne sfătuiesc să nu ignorăm niciodată simptomele de accident vascular cerebral.

Potrivit rd.com, în fiecare minut al unui accident vascular cerebral, creierul tău pierde, estimativ, 1,9 milioane de celule. Fiecare ora în care accidentul vascular cerebral rămâne netratat îți îmbătrânește creierul cu echivalentul a 3 ani și jumătate. Cu cât durează mai mult un AVC sau cu cât pacientul nu primește tratamentul mai repede, cu atât este mai mare riscul că persoană să aibă dificultăți de vorbire, pierderi de memorie sau modificări de comportament.

Iată ce simptome aparent banale sunt trecute cu vederea de pacienții care suferă un AVC

1. Crezi că extenuarea te face să vezi dublu

Problemele de vedere, cum ar fi faptul că vezi dublu, că ai vederea încețoșată sau că îți pierzi vederea în unul dintre ochi pot fi exemple de simptome ale unui accident vascular cerebral, dar mulți oameni dau vină pentru aceste simptome pe vârstă înaintată sau pe oboseală. Un vas de sânge blocat poate reduce cantitatea de oxigen care ajunge la ochii tăi, ceea ce cauzează probleme de vedere care s-ar putea să nu fie acompaniate de orice alte simptome ale unui AVC. Așa că mare atenție la aceste semne.

2. Crezi că brațul tău este amorțit deoarece "doar ai dormit"

Dacă te trezești după un pui de somn și brațul sau piciorul tău este amorțit, este ușor să presupui că este vorba de un nerv presat. Nu trebuie să te simți de parcă ai fi o persoană ipohondră. Dacă brațul tău este brusc amorțit sau îl simți slăbit, iar senzația această nu dispare în câteva minute, sună la 112. Scăderea fluxului de sânge prin arterele care trec prin coloana ta vertebrală până în spatele capului tău cauzează amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului, așa că nu ignoră nici acest simptom.

3. Dai vină pe medicamentele tale pentru că ai vorbirea îngreunată, că articulezi cuvintele greu

Unele medicamente, cum ar fi cele pentru durere, pot provoca o vorbire îngreunată, iar pacienții adeseori atribuie problemele legate de vorbire și de articulare a cuvintelor medicamentelor pe care le iau. Însă acesta nu este un afect secundar pe care îl ai de obicei. Ai putea avea în acel moment un accident vascular cerebral și tocmai de aceea ar trebui să ceri imediat ajutor.

4. Presupui că alcoolul este de vină pentru faptul că te clatini

Oamenii cred că au probleme ori dificultăți când vine vorba de echilibru deoarece au băut o băutură alcoolică, dar trebuie să fii sigur că alcoolul e cu adevărat vinovatul. Nu vei avea probleme ce îți afectează echilibrul dacă ai consumat mai devreme, în acea zi, o băutură alcoolică. Ar putea fi vorba de o reducere a fluxului sangvin în creier. Dacă subit începi să te împiedici, nu poți să mergi în linie dreapta sau ai o amețeală subită, nu aștepta că aceste simptome să treacă de la sine. Sună imediat la 112!

5. Ai o durere de cap supărătoare însă crezi că e doar o migrenă

Ar putea fi vorba doar de o migrenă, dar dacă nu ești predispus la migrene, ar putea fi un accident vascular cerebral. Durerile de cap de tipul migrenelor se pot deghiza în "hainele" unui accident vascular cerebral, deoarece au aceleași simptome neurologice. Așa că medicii ne sfătuiesc să nu trecem cu vederea nici acest simptom, chiar dacă pare banal.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272