REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.5° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.5° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

9 descoperiri surprinzătoare ale psihologilor despre anxietate

9 descoperiri surprinzătoare ale psihologilor despre anxietate

Replica API 8 septembrie 2020 | 00:00 978

Oamenii de știință fac în permanentă studii cu privire la anxietate, cauzele acesteia, dar și posibile remedii și tratamente. Încă nu se cunosc cauzele exacte ale anxietății, la fel cum nu s-a descoperit încă nici tratamentul care să vindece această tulburare psihică, însă pe zi ce trece se fac mai multe demersuri în această direcție.

Anxietatea este o tulburare psihică ce se manifestă printr-o serie de griji nefondate, care afectează serios calitatea vieții individului. De multe ori, anxietatea provoacă atacuri de panică, scrie doc.ro.

Bunătatea reduce anxietatea socială

Când faci un act de bunătate, reușești să te adaptezi mai ușor printre ceilalți, iar asta îți reduce anxietatea socială.

Un studiu realizat de specialiști a arătat că un grup de tineri care au făcut o favoare sau ceva frumos pentru cunoscuți s-au simțit mai confortabil în timpul interacțiunilor sociale.

Cum ajungi să te izolezi din cauza anxietății

Noile cercetări arată că anxietatea îți influențează capacitatea de a înțelege punctele de vedere ale celorlalți. Această afecțiune te face mai egocentric și îți scade nivelul de empatie față de ceilalți și de aceea ajungi să fii mai izolat.

Anxietatea poate fi moștenită

Există o porțiune extinsă a creierului care lucrează pentru a controla răspunsul la frică și care influențează modul în care copiii moștenesc anxietatea și depresia de la părinți.

Cercetările arată că aproximativ 35% din diferențele de manifestare în anxietate sunt explicate de istoricul familial.

Sedentarismul are legătură cu anxietatea

Cu cât ești mai inactiv, cu atât ai șanse mai mari să devii mai anxios; uitatul la televizor, lucratul pe computer sau jocurile electronice pot toate să influențeze gradul de anxietate. De asemenea, alte cauze ale acestei legături pot fi problemele de somn, de metabolism sau un comportament mai retras.

Nivelurile de serotonină ridicate

Anxietatea socială este legată de nivelurile crescute de serotonină și nu de cele scăzute, așa cum se credea inițial.

Oamenii care produc mai multă serotonină sunt astfel mai anxioși, unii fiind până acum tratați chiar cu medicamente care cresc nivelul acestei substanțe din creier.

Consumați alimente fermentate

S-a descoperit că oamenii care consumă mai multe alimente fermentate, precum laptele, brânză, iaurtul sau chefirul ori murăturile, au un nivel de anxietate socială mai scăzut. Cauzele sunt probabil probioticele, prezente cu precădere în dietă vestică.

Anxietatea este „contagioasă”

Genetică face în așa fel încât părinții le pot transmite copiilor lor anxietatea, concluzia fiind valabilă uneori și viceversa. Astfel, copiii le pot da și ei părinților anxietate, chiar dacă cei mici nu au fost anxioși la început.

Probioticele ajută la reducerea anxietății

Cercetătorii de la Oxford University au descoperit în timpul unor teste că probioticele ajută la reducerea anxietății, iar efectele sunt similare cu cele ale unui antidepresiv sau antianxiolitic.

Sportul și relaxarea contribuie major

Exercițiile și tehnicile de relaxare sunt benefice în reducerea anxietății sociale, pentru că schimbă modul în care este privită lumea, spun cercetătorii. După efort, oamenii cu anxietate socială au șanse mai mici să vadă semnele sociale neutre că fiind amenințătoare – lucru pe care îl fac destul de des.

Indiferent de manifestările pe care la are anxietatea în cazul tău ori a celor dragi ție, e important să înțelegi că această poate fi tratată și ținută sub control. Tratamentul medicamentos, dar și psihoterapia, pot fi de mare ajutor pacientului care suferă de o asemenea tulburare.

În ciuda grijilor pe care și le face pacientul care suferă de anxietate, această afecțiune nu are complicații ce ii pot pune viață în pericol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272