REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

A cincea boală a copilăriei: Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios

A cincea boală a copilăriei: Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios

A.F. 25 aprilie 2024 | 00:00 331

Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios este o infecție virală care afectează în principal copiii, deși poate afecta persoane de orice vârstă. În ultima perioadă, cazurile de eritem infecțios s-au înmulțit.

A cincea boala a copilariei: Boala obrajilor palmuiti sau eritemul infectios

Sindromul obrazului plesnit, cunoscut și sub numele de a cincea boală a copilăriei sau eritem infecțios, este o infecție virală cauzată de parvovirusul B19. Virusul interferează cu dezvoltarea celulelor roșii din sânge în măduva osoasă, vizând celulele progenitoare eritroide situate acolo. Răspunsul imunitar al organismului la virus și nu virusul în sine provoacă erupția roșie caracteristică observată pe obrajii persoanelor infectate.

Parvovirusul B19 este un virus transmis prin aer care se răspândește în același mod ca și virusul răcelii comune sau al gripei. Atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, virusul este expulzat în aer, suspendat în mici picături de salivă. Aceste picături pot fi apoi inhalate de o persoană sănătoasă și o pot infecta.

De asemenea, virusul poate fi transmis prin atingerea unor suprafețe care au intrat în contact cu picăturile de salivă infectate sau prin schimbul de batiste sau șervețele infectate.

Parvovirusul B19 este extrem de contagios și se răspândește cu ușurință între persoane, în special între cele care trăiesc în spații apropiate, cum ar fi la școală sau în cadrul unei grădinițe de zi. De asemenea, copiii pot transmite virusul fraților lor la sosirea acasă de la școală. Perioada cea mai contagioasă este de trei până la șapte zile înainte de apariția erupției roșii distinctive pe obraji.

A cincea boală a copilăriei

Odată ce o persoană a fost infectată cu virusul, imunitatea la acesta este dobândită și este rar să apară o a doua infecție. Adulții care lucrează cu copiii, inclusiv profesorii și îngrijitorii, sunt expuși riscului de a fi infectați dacă nu au avut anterior virusul.

Copiii mai multor clase din Sângeorgiu de Mureș lipsesc, de o lună, de la școală din cauza bolii obrajilor pălmuiți. Afecțiunea, cunoscută și sub denumirea de a cincea boală eruptivă sau eritemul infecțios, este o boală infecto-contagioasă alături de scarlatină, rujeolă, rubeolă. Cazurile de îmbolnăvire nu se raportează însă la Direcțiile de Sănătate Publică, deși este o boală a copilăriei care se transmite foarte ușor. Această infecție se întâlnește mai mult vara – spune medicul de familie din comuna Gornești, Mureș, Gálfi Zsuzsanna.

„Este o boală virotică. Se tratează simptomatic, în primul rând, cu antitermice, multe lichide, odihnă. Dacă se suprainfectează, atunci și local, și general se dau antibiotice. Igiena este foarte importantă, vitaminizarea. În urmă cu vreo doi ani am foarte multe cazuri; vara, când transpiră, când sunt mai mult pe afară. Eu un singur caz am avut. Avem mai mult erupții ale pielii post-virotice, deci după ce a suferit o boală respiratorie virotică“, a explicat medicul pentru Rador Radio Romania.

Medicii mai spun că boala obrajilor pălmuiți nu se poate preveni, deoarece perioada de incubație este și cea în care se transmite cel mai ușor virusul. Radio România Târgu Mureș mai transmite că erupția poate persista până la două-trei săptămâni, iar din momentul apariției acesteia copilul nu mai este contagios și se poate merge în colectivitate, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
boala vine de la alergii...vai,vai ..boala
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212