REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

A fost lăsată pradă RUINEI! Voi ce fel aţi vrea să fie modernizată strada Ştefan cel Mare?

A fost lăsată pradă RUINEI! Voi ce fel aţi vrea să fie modernizată strada Ştefan cel Mare?

Replica API 13 octombrie 2017 | 00:00 294

Ar trebui să fie o arteră definitorie pentru municipiul Constanța, să îți fie mai mare dragul ca după terminarea orelor de muncă ori la sfârșit de săptămână să te plimbi pe aici. În schimb, strada Ștefan cel Mare, cândva locul de promenadă preferat al constănțenilor, a ajuns unul dintre cele mai mari motive de dezamăgire. Aerul festiv, ce îl îmbrăca odată, a fost înlocuit de o haină tristă, învechită și ieftină. Autoritățile locale susțin, încă de anul trecut, că artera pietonală urmează să fie supusă unui amplu proces de transformare, ce se lasă însă așteptat. În acest context, adresăm o întrebare cititorilor „Replica” de Constanța: voi ce ați vrea să găsiți când vă plimbați pe strada Ștefan cel Mare, cum îi vedeți modernizarea?

După-amiază însorită de toamnă, pe strada Ștefan cel Mare. Cândva, aceasta era cea mai circulată arteră pietonală din Constanța. Aici se afla vestitul cinematograf „Progresul”, loc îndrăgit de mulți constănțeni, aici erau și magazinele de lux, de unde nu toți își permiteau să-și facă cumpărăturile, tot aici erau și câteva restaurante cu pretenții.

Acum, a rămas doar amintirea lor. Un aer ponosit domnește asupra străzii, unde doar magazinele second-hand par să aibă vad. Restul, încet dar sigur, au fost închise rând pe rând, puține reușind să supraviețuiască. La tot pasul, spațiile comerciale închise sau scoase spre închiriere reamintesc trecătorului că strada a intrat într-un con de umbră, atât din partea autorităților, cât și din partea comercianților.

Doar casetele publicitare au mai supraviețuit, urâte și aproape distruse, pentru a întregi tabloul unei dezamăgiri. Iar dalele distruse, gropile și băncile murdare se încadrează perfect în peisajul sărăcăcios. Un cadru unde indivizii de calitate îndoielnică nu au nicio jenă în a-și face nevoile în public, de a te buzunări sau de a cerși.

O pată de culoare este, de câteva săptămâni, pasajul pietonal de sub strada Mihai Viteazu, unde a fost realizată neconvențională Galerie de artă „Virgil Coman”. În rest, aceeași imagine dezolantă.

Autoritățile locale au planuri pentru reabilitarea acestei artere, pentru a-i reda strălucirea de altă dată. Primarul Decebal Făgădău a declarat, la un moment dat, că aici urmează să fie realizată o reală „oază de verdeață”. Strada ar urma să fie destinată numai pietonilor și să fie acoperită de o perdea de verdeață, transformându-i astfel complet imaginea.

Iar asta în condițiile în care, la ora actuală, nici măcar peticele de iarbă ce erau cândva în fața magazinelor de mobilă nu mai sunt! Transformarea întârzie însă să apară. Proiectele sunt de durată, spun autoritățile locale, având în vedere că urmează să fie folosite fonduri europene din cadrul axei 4, privind „sprijinirea dezvoltării urbane durabile”.

În acest context, lansăm o provocare cititorilor „Replica de Constanța”: ce fel ați dori să se transforme strada Ștefan cel Mare, astăzi ajunsă o amintire tristă a gloriei de altădată? Sunteți de acord cu oaza de verdeață propusă de administrația locală?

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fratilor mieunati atat ca vai nu e renovat orasul Constanta, da nu v-ati gandit ca acest lucru e datorat ridicarii atator mall-uri si supermarket-uri? Lumea prefera sa faca cumparaturi la caldurica daah! si pe langa asta nu chef sa dea nici nas in nas cu vreun puradel sa ii zica -Tanti vrem si noi un ban...- Poate doar terase, magazine cu suveniruri, magazine de mobila, croitorii oricum magazinele trebuie sa fie alceva decat segaseste in mall....ca lumea sa fie determinata sa mearga pe acolo. Cat despre oaza de vedeata nu ar strica, ar mai improspata aerul cu noxe facut de autobuzele RATC
0
0
Exterminati toti tziganii aia borati din zona inclusiv din centrul vechi si dupa aceea putem discuta de reabilitare...
2
0
asta este emblema orasului si in acelasi tip calificativul administratiei locale
12
0
Sa faca cazinouri si cluburi de stripteas
3
1
Distrugerea acestui oras s-a accentuat cat au fost drogatul si si porcul la conducerea lui
12
2
Elev fiind, mergeam pe str Stefan cel Mare de la Pate-Bar, coltul cu I.G. Duca, la magazinul Tomis. Pentru mine fiecare coltisor din zona asta are o poveste de spus. Am prins si perioada cand nu fusesera construite blocuri in jurul magazinului Constanta. Si nici Tomis-ul nu fusese ridicat. Solutia ar fi sa incurajeze comertul, sa faca niste fantani arteziene, sa deschida restaurante.
7
0
intai trebuie asanata primaria de hoti si putori. Asa se incepe modernizarea si civilizarea.
9
1
oaza de verdeata se va vedea foarte bine de la Beciul Domnesc pentru cei care au avut interes sau care nu au facut nimic in acest sens
7
1
nu, nu, lasati-o asa, primaria sa cheltuie banii cu precadere in cartierele unde oamenii isi platesc taxele si impozitele
2
0
Aceasta strada a devenit pietonala deoarece era circulata de foarte multi pietoni. Acum, devenind pustie, trebuie redata traficului rutier. Si astfel poate renaste, caci multi oameni se duc doar la magazinele pana la care pot ajunge cu masina.
2
1
sa fie ca in orasele civilizate din Ardeal, Constanta arata ca dupa bombardament
8
1
Refacerea cladirilor istorice cu ajutorul Primariei.Plantarea de pomi si flori ce centrul strazii, in intervalul dintre banci.Ajutor financiar pentru cei care ar porni o afacere,cafenea,bistro, librarie, cofetarii ,etc.Mobilier stradal, un colorit vesel si atragator.
2
3
cum sa renovezi ceva pe stefan cel mare atata timp cat primaria daca te-a prins dupa colt te violeaza! de ce nu va interesati sau oricum nu va intereseaza,k sunteti niste prosti, cum iti obtii autorizatia pt refacere fatada si doar fatada,k daca ai indraznit sa ceri si altceva ai belit salamu!
6
1
Constanta e un oras neingrijit , imi pare rau cand vad alte orase mai mici cum au inflorit , primarul si toti cei care trebuie sa se ocupe de acest oras NU FAC NIMIC , rusine rusine rusine , str.Stefan cel Mare paragina , simbolul Constantei Casinoul paragina , parcurile paragina
11
0
Si eu sunt alergic la ciori, dar din pacate asta-i masa de manevra a PSD-ului si nu se va face nimic.
8
0
E plin de ciori in zona.Avem alergie la ciori.Vrem sa dam cu DTT..ne-am satirat de ei si de astia adunati din toata Romania in henri coanda.Distrugeti focarul de infectie pana nu e prea tarziu.
8
0
Cine este proprietar sa-si faca investitiile,doar nu tot noi o sa suportam ca de obicei pierderile altora mai smecheri. Primaria poate chiar sa faca o evaluare corecta,adica sa despagubeasca proprietarii tinand cond de starea reala a constructilor,adica sa le dea bani cat pe un camion de caramizi,daca nu vor sa faca ceva.Apoi primaria poate intr-adevar sa faca ceva folositor urbei,nu doar unor lideri de clan al nesimtitilor ajunsi mari cu sprijin politic,cum e acum.
4
0
FOSTUL DECAN ISI FACE BLOC PE STRADA CALARASI 61 RUSINEEE ROMANIA!!
4
0
oaza de verdeata printre ruine ? ia vedeti cum este in centrul Brasovului...acolo cum de s-a putut ? nu se va face nimic, pentru ca trebuie reconstruit tot, si mai ales...repopulata zona cu oameni civilizati !!!
11
0
Nu cred ca vrea nimeni mai mult decat promisiunile Dl Primar "oaza de verdeata sau jungla constantei" cum ne-a promis cand a devenit primar , dar pe zi ce trece vedem ca se bate pasul pe loc!
7
1
Sa se legalizeze prostitutia si sa se faca Red light district... altceva nu cred ca ar merge cu curbele din constanta
5
1
La cat tiganet e in zona, orice ban bagat acolo, e un ban pierdut. Cine oare e proprietarul majoritatii spatiilor comerciale si ce conditii de chirie impune ? Il poate forta primaria sa renoveze ? Sau n-are tupeu ? Tot vroia dom premar sa faca jungla urbana, i-a reusit. De asemenea, adiacent cartierului Henri Coanda, are deja dezvoltata o alta jungla. Deci lasati-o sa moara asa, nu mai aruncati banii aiurea.
13
0
Ar putea fi facut un cartier de turci si de tigani
6
2
Suntem rasisti ,nu ne plac ciorile imputite
16
1
Modernizata cu ajutorul unei bombe cu hidrogen, la nivelul asta imi doresc eu sa fie modernizata. Este o strada si un cartier mizerabil plin de coloratzi si hoti.. o mizerie de oras in general.. asa ca nici nu mai imi bat gura ca oricum nu se va face nimic in acest oras
24
0
La cati beduini sunt in jurul strazii asteia, clar lipseste oaza. In fine, tematica ar putea fi si jungla, ca maimute deja avem samd. Adevarata problema de rezolvat a unui loc e cea a oamenilor din jurul lui si a calitatii lor. Iluzii desarte, oricum. Poate nepotii nepotilor, in caz ca mai evolueaza imperiile din jur. Intre timp, Elon Musk planuieste primele colonii de pe Marte. Si suna mult mai realist. Iar comparativ, ca o Tesla S care parcheaza singura versus un Logan colantat taxi de langa Tomis Mall cu un colorat la volan.
27
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218