REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

A ÎNCEPUT NEBUNIA! Cumpărătorii de bună credință ai terenurilor din DOSARUL RETROCEDĂRILOR își apără proprietățile în instanță!

A ÎNCEPUT NEBUNIA! Cumpărătorii de bună credință ai terenurilor din DOSARUL RETROCEDĂRILOR își apără proprietățile în instanță!

Replica API 27 august 2019 | 00:53 1548

Val de acțiuni!

Val de acțiuni!

Cumpărătorii de bună credință în cazul terenurilor aflate sub incidența deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 7 februarie a.c., prin intermediul căreia s-a dispus condamnarea inculpaților din dosarul retrocedărilor, își caută dreptatea în instanță. După decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție Constanța, în urma căreia Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare, Primăria Constanța Constanța și Statul Român au fost obligate la recuperarea terenurilor retrocedate ilegal. Sunt aproape o sută terenuri din stațiunea Mamaia, pe malul Lacului Siutghiol, pe faleză ori pe plaja litoralului, în Portul Tomis, dar și în municipiu. Imobilele au fost incluse în circuitul civil, au fost cumpărate și răscumpărate de oameni de bună credință. Terenurile au rămas sub sechestru, nu mai pot fi vândute, iar de construit nici nu se pune problema pentru că fie nu se mai eliberează autorizaţii noi, fie cele deja acordate au fost anulate, iar situația lor juridică se află și în evidențele Oficiului de Cadastru și în cărțile funciare. Iată că procesele au început să apară la instanța din Constanța, cumpărătorii terenurilor solicitând ridicarea sechestrului dispus prin ordonanța Înaltei Curți din 9 februarie a .c., radierea notării sentinței din 7 februarie din Cartea funciară. Acesta este și cazul lui M.D. din Constanța, proprietarului teren situat în cartierul Compozitorilor, dar al unei firme ce intenționează să investească pe malul lacului Siutghiol, pe un teren ce a avut legătură cu Cristi Borcea.

Imediat după pronunțarea deciziei de condamnare a Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 7 februarie a.c., Primăria Constanța a notificat Camera notarilor publici Constanţa și Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară că suprafeţele de teren care apar în hotărârea Înaltei Curţi au un regim juridic diferit, fapt pentru care nu se poate realiza niciun fel de tranzacție. Verificând decizia instanței pronunțată de ICCJ, constănțeanul M.D. a realizat că imobilul proprietatea sa, situat în Compozitorilor, figurează în cele enumerate de instanța penală ca fiind cele pentru care se dispune restabilirea situației anterioare, urmând ca Municipiul Constanța ori Statul Român să formuleze demersuri în conformitate cu dispozițiile legii civile. Pe 21 martie 2019, pe rolul Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, a formulat contestație cu privire la executarea dispozițiilor civile din cuprinsul sentinței penale prin care s-a dispus menținerea sechestrului judiciar instituit prin Ordonanța nr.29/P/2008 din data de 15.02.2008. Mai exact,a solicitat scoaterea terenului de sub incidența hotărârii penale. ”Prin cererea înregistrată la OCPI Constanta , Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, s-a solicitat de către Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală- Biroul Executări Penale, notarea sentinței penale rămasă definitivă la data de 07.02.2019 prin care s-a dispus menținerea sechestrului judiciar Instituit prin Ordonanța nr.29/P/2008 din data de 15.02.2008. Pe 21 februarie 2019, B.C.P.L Constanta a dispus admiterea cererii de notare formulată de Curtea de Apel București, încheiere ce i-a fost comunicată și lui M.D. în data de 12.03.2019, având în vedere calitatea sa: titular al dreptului de proprietate privind unul dintre terenurile vizate, situat în cartierul Compozitorilor”, a relatat proprietarul în fața magistraților Curții de Apel București. Curtea de Apel București a declinat, în iulie, competența în favoarea judecătorilor constănțeni, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța pe 20 august a.c., cu prim termen stabilit la 1 octombrie.

A formulat, de asemenea, la Oficiul de Cadastru cerere de radiere a notării sentinței din 7 februarie, însă aceasta i-a fost respinsă, deși, spune el, hotărârea judecătorească respectivă nu-i este opozabilă întrucât nu a avut calitatea de parte în respectivul dosar penal, fiindu-i astfel restrâns exercițiul dreptului său de proprietate. Cererea i-a fost respinsă. Fapt pentru care, în mai a.c. a formulat plângere împotriva încheierii de respingere de reexaminare emisă de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța. ”Măsura este generică fără a ține cont de evoluția juridică și transmisiune succesivă a proprietății acestui imobil. Actualul proprietar nu are calitatea de parte în dosarul penal și este subdobânditor de bună credință al imobilului”, a mai relatat M.D. în fața magistraților, potrivit rolii.ro. Plângerea a fost respinsă de Judecătoria Constanța pe 8 iulie a.c.

Cum a dobândit M.D. terenul! M.D. este proprietar al terenului din cartierul Compozitorilor din iulie 2018. A fost deținut anterior de Barbu Paraschiva, inculpată în dosarul retrocedărilor, achiziționat în baza contract vânzare cumpărare nr. 255/29.01.2003. Ulterior, imobilul a devenit proprietatea unei societăți SC Rezident Com SA, firma deținută de alt inculpat în dosar, Valentin Gheorghe Ionescu, care a fost executată silit de ANAF. Ulterior, terenul a fost scos la vânzare prin licitație, fiind adjudecat de M.D.

Fratele lui Jean Paul Tucan își caută, și el, dreptatea în instanță

De asemenea, și societatea Global Building Investiment SA, fimă controlată de Valentin Emanuel Tucan, fratele lui Jean Paul Tucan, a investit Curtea de Apel București cu soluționarea unei contestații la executare, dat fiind căa ceasta este instanța care a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător și a transmis adresa de notare a sechestrului la Oficiul de Carte Funciară Constanța. Este vorba despre un teren este amplasat în stațiunea Mamaia,careul D1-lot 3+lot 4, vis-a-vis de complexul Iaki, pe malul lacului Siutghiol. Acesta a demarat în această zonă proiectul construire imobil P+6-8E cu funcția de apartamente de vacanță cu parcare la parter și construire piscină. Astfel, prin cererea înregistrată pe rolul Curții de Apel București, societatea a formulat contestație la executare împotriva sentinței penale nr.148/F din data de 10.07.2017, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a penală, rămasă definitivă prin decizia penală nr.32/A din data de 07 februarie 2019. Contestatoarea a invocat faptul că executarea a fost îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare, aceasta solicitând în esență radierea mențiunii efectuată la 1 martie a.c. în Cartea Funciară prin care s-a notat sentința penală contestată în baza căreia s-a dispus menținerea sechestrului asigurator instituit asupra terenurilor indicate în ordonanță, precum și ridicarea sechestrului instituit asupra imobilului teren în suprafață de 1734 mp situat în intravilanul stațiunii Mamaia.

Terenul deținut din 2017 de societatea lui Tucan a aparținut lui Cristi Borcea, inculpat în dosar, dobândit în urma retrocedărilor ilegale și a făcut parte din averea moșierului Movilă. Prin decizia ÎCCJ, instanța a dispus ca terenurile dobândite din infracțiunile comise în cazul ce privește averea Jules Movilă, la săvârșirea cărora învinuitul Giurgiucanu Georgică a participat în calitate de autor, complice și instigator, deținute în coproprietate cu învinuiții Cristian Borcea și Camboianu Mihai , cu mama învinuitului Emil Dragoș Săvulescu și SC Rezident Com SA, firmă deținută de Valentin Gheorghe Ionescu. Curtea de Apel București a declinat, ca și în cazul de mai sus, cauza în favoarea judecătorilor constănțeni. În acest sens, contestația la executare a fost formulată la Judecătoria Constanța în iunie.

Reamintim că, potrivit procurorilor, prin faptele săvârşite, inculpații, în frunte cu Radu Mazăre, care a fost condamnat la 9 ani cu executare, ar fi produs un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro – prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

De precizat faptul că mai sunt procese pe rolul instanței din Constanța formulate împotriva Primăriei Constanța și Statului Român. Am încercat să aflăm dacă și celelalte spețe prin intermediul cărora unitatea administrativ teritorială este chemată în judecată, alături de Statul Român, au legătură cu retrocedările, însă reprezentanții Primăriei Constanța nu au oferit un punct de vedere. Nu au confirmat, dar nici nu au infirmat dacă acestea au legătură terenurile retrocedate și, ulterior, cumpărate de oameni de bună credință.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chiar ma intereseaza un teren insa imi este teama sa nu faca parte din lotul retrocedarilor. E asa greu pt. instanta sa faca o harta sau o lista cu terenurile si numele celor care le detin in momentul asta?
0
0
Ce cumparatori de buna credinta, niste mincinosi corupti, cind terenurile restituite nu au stat nici 24 de ore la adevaratii proprietari, acestia aveau procesul verbal de vinzare pe masa notarului, altfel nu le primeau. Si-au luat banii si la vale cu ei. Sa o intrebati pe arhitecta Diana, ca stie....
1
0
NU EXISTA cumparatori de buna credinta in acest dosar- poate la o masina, un apartament...dar la terenuri care se judeca de 15 ani cumpoti sa ai pretentii ??? Nu mai spun ca uitandu-te doar la vanzatori vezi ce e ceva dubios
3
0
Cand draqu o sa vina cineva sa vada retrocedarea de pe str Arhiepiscopiei 13 , gard in gard cu raducu mazarin ?
5
0
de buna credinta, sunt toti o cloaca de hoti.
21
0
Cum mai garanteaza statul roman proprietatea? Este cineva care a cumparat terenul de la ANAF in urma unei executari silite. Deci si statul e un mare hot si se practica inselatoria.
2
5
nu mai fiti naivi. primaria le ia terenurile ca sa le vanda tot in constanta ce e furat furat ramane
11
0
va n gat d hoti! nu stiati??? dar cum de i ati cunoscut p aia care vindeau? prin publi 24??? zdrente de mincinosi! toti sunteti mana in mana! si ce sa vezi? faceti blocuri cu 8 taje la mare! zau? mai ca mi e mila de voi! jegurilor
46
0
Sa se judece cu cine i le a vandut sa i dea banii inapoi,adica cu Mazare! Dar daca cumperi o masina furata si ti se confisca mai primesti ceva inapoi? Dar 90% din cumparatori stiau ca sunt terenuri cu probleme! Sa lase vrajala ieftina!
51
0
Matei a furat 22 milioane de euro prin magariile de la restituiri terenuri, dar eu si consilierii PSD nu suntem de acord cu recuperarea sumei de mai sus pentru ca ne-am luat si noi cate o bucatica. Eu construiesc pe alt nume in zona tabara de copii o pensiune, ceilalti si-au cumparat autoturisme din terenul primit. Tot matei conduce pentru ca ne-a cumparat si ne are la mana.
32
0
Cum naiba, majoritatea pagibitilor, cumparatori de buna credinta, sunt nume cunoscute, cu ceva bani mai multi asa, probabil stransi in ani de zile din salarii muncite prin fabrici si uzine, nu?
49
2
Lasati-ne cu "cumparatorii de buna credinta". Chiar credeti ca eu as fi putut sa cumpar un teren exclusivist daca nu eram in haita cu ei? Recuperati terenurile si redati-le Constantei. Iar instantele de judecata sa isi faca treaba si sa urmareasca recuperarea prejudiciului total, pana la rudele de gradul 4. De ce trebuie sa sufere 300.000 de cetateni din cauza hotilor. Si chiar vreti sa credem ca in momentul in care platesti sumele alea de sute de mii de euro, nu te interesezi despre ce cumperi?????
55
1
sa se faca dreptate, asa cum au hotarat judecatorii trebuie retrocedat tot, unde-i lege nu-i tocmeala. Nu moare nimeni de foame, s-au imbogatit multi care nu aveau nimik. Sunt salarii imense la bugetari.
33
4
In justitia romana exista precedente prin care cumparatorul de buna credinta a pierdut proprietatea. Un caz e de notoritate si e din Sibiu. Asa o sa fie si la Constanta?
29
2
Sa fie foarte clar! NU exista cumparator de buna credinta pentru TERENURI ci doar pentru apartamente! Se poate vedea usor ca cei care au credite pe 30 de ani sunt cumparatorii pacaliti. Restul sunt hoti si stiaau de la inceput cum sa faca manglele si sa-si vanda terenurile intre ei. Terminati cu vrajeala! Chiar credeti ca toti suntem prosti? Sictir!
61
0
Eu daca cumpar un ceas sau telefon , masina furat ce se intampla . Se restituie pagubitului bunul iar cumparatorul se indreapta catre infractor aici Mazare si restul . Deci treaba e simpla ca buna ziua . Asa ca aveti curaj sa va indreptati catre Mazare nu ca va da ala pe topogan ca le ati luat impreuna la furt asa ca incercati cu nesimtire tot din avutul primariei sa va indreptati
40
0
Vand apart vis a vis de Iaki, in faza de proiect. Preturi superavantajoase, max 600 euro mp. Plata integral.
8
3
Cand o sa vina ceausescu inapoi, atunci vor da si astia terenurile si imobilele celor in drept. Borcea, Mazare, spanzuratul de la dinamo, becali, astia sunt STATUL, copii lor vor trai din mnca voastra, sarantocilor.
19
0
E clar ca buna ziua ca au fost manevre. Doar daca citim numele cumparatorilor de asa-zis buna credinta ne dam seama
40
0
adevarul e ca business nu faci fara capital, ori pornind de la capital zero in 1989 n-aveai cum sa acumulezi capital in anii 90, majoritatea care au incercat in mod cinstit au esuat. Au facut bani doar hotii, evazionistii, proprietarii de drepturi litigioase si fostii securisti. Securistii aveau capital dinainte de 89, de cand isi incepusera activitatea infractionala, revolutia le-a picat la tanc. Romanul are sindromul ca e jefuit, si nu e doar un sindrom, e purul adevar. Confiscate toate averile ilegale, adica 90% din ele.
48
1
Clasic romanesc. Pentru voi, absolut toata lumea care incearca sa faca un business este infractor, sau umbla cu mangle, sau e smecher etc. Pentru voi nu exista om care cumpara un teren la mana 8-a si se trezeste cu el sechestrat. Suntem o natie de invidiosi care nu ne vom face bine niciodata. Desigur, sunt si foarte multe cazuri de manevre, dar scoate-ti-va capul din cur si nu mai catalogati absolut orice ca manevra. Romanul are sindromul teoriei conspiratiei la orice.
13
41
ha ha ha ha. Ma umlfa rasul, iar pe ei ar trebui sa-i umfle politia. Confiscate terenurile plus confiscare extinsa si pentru restul bunurilor acestor jeguri.
41
2
tot ce s a construit in mamaia dupa 2000 este manglit si are complicitatea tuturor ; politisti ,judecatori si mai ale procurori...si inspectia in constructii..si curtea de conturi care au inchis ochh asa ca nu o sa se intample nimic coruptia in constanta este si va fi totala
42
3
si tucan ala tot un rupt este
18
2
toate constructiile de dupa 1990, de pe malul lacului Siutghiol sunt manarii ale mascariciului. jos cu ele, oricum sunt grotesti.
40
2
Astia sunt toti baieti descurcareti cu pile cum se spune nu cumparatori de buna credinta,adica nu sunt niste naivi nevinovati care au cazut victime primarului excroc Mazare Radu.
35
2
Cune ma, Emi Tucan? Pai are ruptul ala in cur bani sa construiasca bloc? Pai nu firma lui aia. Si nici fratele lui Tucan nu e, e nepotu lui. Prietenii stie! Propun ca, cumparatorii de buna credinta sa cultive zarzavat pe terenurile achizitionate. Le da voie statul. Credeti ca ei nu stiau ce cumpara? Acum, ghinion! Sau sa-si ceara dreptatea de la cei de la care au cumparat. Ia sa vedem, ii tine? Maiiii, stati rezemati ca va ia ameteala!
35
2
Ia mai lasati ne cu cumparatorii de buna credinta! Aia cumpara apartamente cu credite pe 30 de ani! Astia care au luat terenuri in Mamaia ca sa faca blocuri sunt niste smecheri ordinari, asa ca nu i mai plangeti! Sa dea terenurile inapoi, sa ramana spatiu verde!
55
2
Hai sictir machidonule cu clubul tau de cacat, suntem in capitalism unde toata lumea are loc nu doar tu cu clientii tai drogati, marsh!
30
11
Sentinta data la Bucuresti a fost o premiera in Romania. Aceasta sentinta a pus in dificultate o serie de institutii care trebuie sa o puna in aplicare. Suntem cu totii curiosi sa vedem finalizarea preluarii terenurilor in patrimoniul statului sau unitatilor administrativ teritoriale..
40
0
Astea au fost toate vanzari simulate la pret derizoriu. Sa faca actualizare de pret si sa le ia banii la valoarea adevarata, sa vezi ce renunta la procese !!!
45
2
Vrajeala, pozeaza in cump de bunacredinta dar mint golanii. Puteau verifica istoricul locatiilor si ar fi vazut ca la baza a stat o retrocedare dubioasa, ca toate cele facute de Mazare si restul golanilor. Asa ca e vrajeala, f bine, sa-i blocheze si sa le confiste tot la escroci. Numai hoti !
48
2
care-i ala credinciosu,pastaia batrana sau raposata soacra a lui radu jumatica ca sa numai pomenesc de spagoveanu,numai hoti si talhari
34
1
tot niste javre sunt si cumparatori.
39
3
Cand sunt de buna credinta , nu cumpar de la dubiosi si intr-o zona exclusivista si cu notorietatea faptului ca este mangla . Se stia de scandalul retrocedarilor dubioase si s-a continuat cu tupeu la aceste actiuni de vanzare si revanzare '' de buna credinta'' .Cred ca daca cineva ar cauta si cerceta cu mai mare atentie , ar arata si ce fel sunt cei de buna credinta! HAI SICTIR ...COMPLICILOR !
52
3
si in mamia nord navodari se construieste pe timp de vara.halal concediu la mare am avut!mult zgomot si praf.
40
6
Asta este o mare vrajeala cu cumparator de buna credinta o alta gaselnita legislativa care le a dat voie sa distruga tot, politia rutiera cum confisca masina imediat fara drept de apel cand masina a fost furata si revanduta unui client de buna credinta, hai ca macane.
68
4
Alo , La desilva in ca se construiste , au bocanit toata vara aici de ne-a stricat toata clientela in mortii lor ! Sa ii arda tare Justitia pe aia de la De Silva si numai pe ei , pe toti barbarii care au facut castele de nisip!! HAI cu ele jos .
30
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108