REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Acţionarii au respins solicitarea conducerii Oil Terminal de angajare a unor avocaţi, administratorii insistă cu o nouă cerere

Acţionarii au respins solicitarea conducerii Oil Terminal de angajare a unor avocaţi, administratorii insistă cu o nouă cerere

Replica API 13 iulie 2015 | 23:29 294

Juriştii firmei nu fac faţă şi nu au pregătirea necesară

Juriştii firmei nu fac faţă şi nu au pregătirea necesară

Acţionarii au respins, pe 8 iulie, solicitarea conducerii Oil Terminal privind angajarea unor avocaţi, dar administratorii companiei de stat constănţene insistă şi au convocat încă o AGA, pentru săptămâna viitoare, în care cer din nou încheierea de contracte de asistenţă juridică. În şedinţa AGA de pe 8 iulie, acţionarii au respins trei din cele 15 articole de pe convocator: propunerea acţionarului persoană fizică Cătălin Teodor Moise de pornire a acţiunii în răspundere împotriva administratorilor şi directorilor societăţii care ua funcţionat în anul 2014, încheierea contractelor de administrare şi încheirea de contracte de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă. În rest, AGA a aprobat, printre altele, situaţiile financiare ale Oil Terminal pentru anul 2014, descărcarea de gestiune a administratorilor, repartizarea profitului pe 2014, fixarea dividendului brut la 0,00044967 lei/acţiune, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2015 etc.

Refuzul AGA de a aproba angajarea de avocaţi a nemulţumit administratorii în asemenea măsură încât, în aceeaşi zi, pe 8 iulie, au convocat o noua AGA, pentru data de 13 iulie 2015, în care solicită, printre altele, „aprobarea încheierii a trei contracte de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă (în domeniile dreptului maritim, acţionariat- majorare de capital, dialog social)”. În aceeaşi AGA ar urma să fie luate în discuţie revocarea firmelor de audit JPA Audit & Consultanţă SRL şi Romar- Co Audit SRL în urma expirării contractelor, numirea Romar- Co Audit ca auditor financiar al Oil Terminal pentru 2 ani şi structura de garanţii aferentă prelungirii liniei de credit de 5 milioane lei pentru 12 luni. Revenind la avocaţii solicitaţi de conducerea Oil Terminal, trebuie spus că nota de fundamentare a solicitării se întinde pe 3 pagini, semnate de directorul general Sorin Viorel Ciutureanu, directorul comercial Gabriel Daraban, şefa Serviciului Achiziţii- Dezvoltare- Strategii Marieta Stasi, şefa Serviciului Resurse Umane Liliana Mihailov şi şefa Biroului Juridic- Litigii Mihaela Ignat, în care se explică pe larg necesitatea acestor servicii juridice.

Oil Terminal n-are bani să-şi şcolarizeze juriştii în drept maritim şi nici să le asigure apoi salariile pe măsura pregătirii lor

„Oil Terminal este implicată în prezent într-un număr mare de litigii, aflate la diverse instanţe: Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu stadii distincte de soluţionare, grad de dificultate ridicat şi cuprinzând o paletă largă a ramurilor de drept (civil, conflicte de muncă, comercial, drept maritim şi fluvial, administrativ, penal). Complexitatea şi diversitatea naturii litigiilor cu care se confruntă societatea impune necesitatea achiziţionării unor servicii juridice în specialităţile enumerate mai sus, care să acorde un suport activ managementului executiv şi care să colaboreze cu Biroul Juridic- Litigii”, se arată în nota directorilor Oil Terminal. „Deşi societatea are actualmente încadraţi jurişti, lipsa unor specializări punctuale în domeniul shipping-ului, al exploatării portuare, a dreptului maritim, precum şi volumul de muncă existent nu asigură pe deplin nevoile societăţii în protejarea cât mai eficientă a intereselor sale atât cu partenerii externi, cât şi cu autorităţile statului”, continuă explicaţiile directorilor. „Vă aducem la cunoştinţă faptul că astfel de specializări privind dreptul maritim se obţin ca urmare a unor cursuri postuniversitare (formare continuă) în cadrul unor facultăţi de profil, prin mastere şi doctorate. Actualmente, în România nu există cursuri reale, acestea efectuându-se în cadrul unor universităţi/instituţii/entităţi specializate în training/shipping din străinătate, în mod deosebit în Marea Britanie. Acestze cursuri sunt practic numai cursuri plătite, pe o durată de minim un an cu examinări complexe la finalul lor. Însă, având în vedere costul foarte mare al acestor cursuri coroborat cu un buget limitate pentru şcolarizarea juriştilor, precum şi fluctuaţia de personal din cadrul Biroului Juridic Litigii, compania nu are nici resursele necesare pentru a trimite un subaltern la astfel de perfecţionări şi nici resursele necesare pentru a plăti lunar un astfel de jurist”, mai apare în nota de fundamentare.

Conflictele de muncă şi procesele cu ANAF şi Garda de Mediu, peste puterea juriştilor Oil Terminal

Directorii şi administratorii Oil Terminal reamintesc acţionarilor problemele serioase pe care societatea le are cu angajaţii, mai ales în contextul în care pe 31.12.2015 va expira Contractul Colectiv de Muncă, iar din noiembrie vor începe negocierile cu sindicatul pentru un nou astfel de contract. „Având în vedere lunga istorie presărată cu litigii şi greve, unele din ele izvorând pe parcursul negocierii clauzelor CCM, apreciem că se impune prezenţa unui avocat specializat în conflictele de muncă care să asigure suport legal societăţii noastră”, motivează conducerea Oil Terminal. „Volumul mare de activitate, determinat de numărul mare de dosare în instanţă, executarea silită a debitorilor, participarea la diverse comisii şi proceduri, elaborarea înscrisurilor pentru CA şi AGA nu permit, ca timp şi costuri, consilierilor juridici să se axeze pe anumite ramuri ale dreptului, în special maritim şi penal. Menţionăm că litigiile civile şi penale în care este implicată societatea necesită administrarea unui probatoriu complex, pentru care se impune influxul experienţei unui avocat, cu pregătire vastă şi cu un portofoliu amplu în gestionarea acestor speţe. Necesitatea angajării unui apărător ales în anumite litigii, dar şi existenţa unor contracte de consultanţă juridică permanentă, derivă şi din faptul că societatea are calitatea procesuală de pârât în litigii atât împotriva ANAF, Gărzii de Mediu, Sindicatul Oil Terminal, acţionari minoritari, litigii care au impact social deosebit, demers sinuos şi cu risc ridicat pentru interesul strategic al companiei”, se încheie nota de fundamentare întocmită de directorii Oil Terminal, însuşită de administratori şi trimisă spre aprobarea acţionarilor.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108