REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Acuzaţii de plagiat, trecute ca gâsca prin apă de controalele Comisiei de Etică

Acuzaţii de plagiat, trecute ca gâsca prin apă de controalele Comisiei de Etică

Replica API 11 aprilie 2016 | 18:51 468

Comisia Etică din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa a făcut public, în sfârşit, raportul de activitate pe anul 2015. Au fost înregistrate 12 reclamaţii, faţă de 5 sesizări în anul 2014. Cele mai multe dintre acestea vizează problema majoră cu care se confruntă atât studenţi, cât şi cadrele universitare, şi anume plagiatul. Prioritar pentru membrii comisiei a fost soluţionarea cazurilor de plagiat, dar şi modificarea şi îmbunătăţirea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Comisiei de Etică.

În vizorul specialiştilor a fost şi o sesizare care datează încă din 2014, referitoare la un cadru didactic care, având calitatea de coordonator al unei lucrări de licenţă, nu a asigurat originalitatea lucrării ştiinţifice pe care a îndrumat-o. În acest caz, Comisia de Etică i-a aplicat acestuia un simplu avertisment scris. Mai drastică a fost pedeapsa unui cadru didactic care se pare că „i-a adresat cuvinte calomnioase pe un ton ameninţător altui cadru didactic”, se arată în documentul oficial. Sancþiunea a constat într-un avertisment scris, dar şi o diminuare a salariului de bază cu 10% pe un termen de 10 luni.

Topul facultăţilor reclamate cuprinde Facultatea de Arte şi Facultatea de Litere, cu 3 astfel de sesizări. Una, iniţiată de un cadru didactic, are ca obiect desfăşurarea sesiunii de licenţă 2015 de la această facultate, iar celelalte două, încălcarea mai multor articole din cadrul Codului de Etică, cum ar fi acte de corupþie sau de manipulare.

În ceea ce priveşte Facultatea de Litere, documentul oficial cuprinde două reclamaţii, una dintre acestea cu privire la încălcarea de către un cadru didactic a normelor de conduită faţă de studenţi, iar cea de-a doua, însuşirea pe nedrept de către decan, în anul 2013, a unui proiect Erasmus. Cele menþionate sunt în curs de cercetare. În ceea ce priveºte plagiatul, în raport sunt menþionaþi un cadru didactic din cadrul Facultăţii Matematică şi Informartică şi unul din cadrul Facultăţii de Construcţii. În ambele cazuri, au fost aplicate doar avertismente scrise.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108