REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Adevărul despre Noul Cod Fiscal! Agent economic: ‘Guvernul este impotent în a colecta taxele şi impozitele’

Adevărul despre Noul Cod Fiscal! Agent economic: ‘Guvernul este impotent în a colecta taxele şi impozitele’

Replica API 16 noiembrie 2017 | 09:37 296

S-a făcut mare scandal pe tema trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat, iar tot acest circ mediatic s-a axat pe valoarea sumei cu care angajatul rămâne în brațe în ziua de salariu. Însă s-a omis adevărul din spatele acestei modificări fiscale. De ce a ales Guvernul să facă această mișcare, să treaca la reținerea la sursă, model fiscal care se află în vigoare în majoritatea statelor din Uniunea Europeană. Adevărul este că, din punctul de vedere al unui om de afaceri din județul Constanța, care lucrează de ani de zile, totul este de fapt o mascaradă prin care Executivul își ascunde incompetența de a colecta taxele de la societățiile din România. Asta pentru că acum, în caz de neplată de contribuții, angajatorul riscă să facă închisoare.

Calculele simple arată că, practic, există modificări fiscale de ordinul cifrelor doar în documente. Nu ar trebui să scadă salariile, cel puțin la privat deloc. La Stat este altă discuție, asta pentru că se axează pe niște coeficienți pe care Guvernul trebuie să îi reglementeze pentru a nu exista discrepanțe salariale. În rest, pentru o firmă este aceeași sumă cheltuită pentru un angajat, doar că contribuțiile sunt impetuos necesare pentru a fi achitate, pentru a nu fi încadrată situația ca și infracțiune.

„Legislația spune că se schimbă, în sensul că sunt alte procente care se aplică la salariile brute, dar Guvernul zice că va fi făcut calculul, astfel încât să nu existe un impact asupra salariilor nete. Cineva avea salariul brut de 5.000 de lei, din care sfârșește cu un salariu net de 3.000 de lei. Cheltuiala cu angajatul este de 7.000 de lei, că mai sunt taxele plătite de angajator.

În loc să spunem că avem salariul brut de 5.000 de lei, o să fie de 7.000 de lei, și rezultă faptul că, pentru a sfâși angajatul cu aceeași sumă de 3.000 de lei, o să fie o altă cotă de participare din procentele calculate din noul brut. Orice om pe lumea asta dacă se enunță că ăsta este principiul, credeți că nu poate face un calcul, fie că este guvernant, fie că este antreprenor?”, a spus un om de afaceri din Constanța.

Guvernul dă mai multă „putere” unui angajat care se trezește la final de lună că nu are plătite contribuțiile. Lucru care poate fi demonstrat cu un fluturaș de salariu, iar angajatorul riscă foarte mult, ca și până acum. Mai precis, înainte de modificarea codului fiscal, angajatul plătea o mică cotă parte a angajatului ca reținere de la sursă. Acum, această cotă, care în caz de neplată intră sub incidența legii ca și infracțiune, este mai mare, iar banii care intră în visteria Statului ar fi mult mai mulți. În esență, modificarea fiscală este una benefică pentru România, crescând astfel puterea de colectare a taxelor și impozitelor, defecutoasă, de altfel, în prezent.

„Eu vă garantez că dacă se va întâmpla fenomenul acesta, în mod real, lumea va putea vocifera cu fluturașul de salariu în mână. Axioma acestei modificări este că, de fapt, fenomenul este așa cum l-au descris guvernanții, dar au făcut-o cu o oarecare timiditate la început. Adică, aia cu reținerea la sursă este veche, de ani de zile. Când economia era blocată, ce contribuție dădeai tu ca și angajator era una, iar dacă nu plăteai, se plăteau penalități.

Când faci reținerea la sursă de la angajat, atunci erau banii luați pe bune, iar dacă nu erau dați la stat, realitatea spune că, practic, banii aceia erau furați. Buba unde vine? Că sunt privați, cu stat, ziceau așa: „contribuția nu plătesc, dar ce era de luat de la angajat, aia o dau că știu că e infracțiune”. Guvernul ăsta demonstrează faptul că este impotent. El zice un adevăr, dar puțin transformat. În realitate, sperietura cea mai mare pe care o poate face unui antreprenor, contabil, director este că îl bagă la pușcărie. Acuma zice așa: „toți banii care sunt contribuții – pensie, sănătate – le pun în sarcina angajatului”.

Astfel, cheltuiala cu salariul pentru societatea X tot aia rămâne – 7.000 de lei. Dar suma care trebuie plătită, diferența aia de 4.000 de lei care se referă la taxe și impozite, parte care plătește angajatul în contextul prezentat, și o parte plătește firma, pe numele directorului ca persoană fizică, sunt toate rețineri la sursă. Guvernul nu a vrut să recunoască faptul că ei nu pot colecta taxele. Și pentru a se spăla pe mâini și să nu o facă ei, o să o facă cu mâna noastră.

În momentul în care banii aceia trebuie plătiți ca dări la stat, angajatorul reține din banii angajatului, căci asta tot pe hârtie se va întâmpla, însă dacă i-a reținut și nu i-a virat atunci devine infracțiune. Și Statul va zice: „i-ai luat lui Popescu bani din venitul ei, dar ai dat banii la buget? Nu. Ia mergi tu la pușcărie!”. Eu din perspectiva asta, tot banii aceia îi plătesc ca și angajator, iar angajatul pleacă tot cu banii respectivi, eu nu am niciun impact. Asta că plăteam și până acum banii în mod corect”, a mai precizat sursa.

Pentru a nu ajunge la pușcărie, angajatorii trebuie acum să facă altfel de calcule atunci când își fac contabilitatea lunară, pentru că dacă puteau fenta cu o lună-două neplata anumitor contribuții pentru a acoperi alte găuri din societate, noua legislație nu le va mai permite această „flexibilitate”.

„Noi, ca și firmă, plătim taxele și suntem la zi. Dar sunt mulți care, atunci când se văd cu banii în mână, au tendința să îi țină cât mai mult. Sunt prinși de alte greutăți, reținerea la sursă o plătesc să nu facă pușcărie, dar contribuția lui... nu prea. Acum, cu reținerea la angajat mai mare, vor fi forțați să plătească dările să nu ajungă la pușcărie”, a punctat omul de afaceri.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pentru editor si replica... daca asa-zisul om de afaceri chiar a facut calcule, atunci ii lipseste o doaga la cap, pe langa impozitul s u p l i m e n t a r pe care angajatul trebuie sa-l plateasca prin majorarea brutului - asta chiar si in cazul in care cota unica de impozitare scade. l-ati ales pe spranceana pe domnu-patron
2
0
Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email:afacere2015@gmail.com
0
0
Crezi ca baba Dochia de la tara care castiga in prezent 800RON ca femei de servici, va primi 1300 cu noua salarizare si isi va plati ia contributiile? FITI SERIOSI!!!
1
1
Vor alerga dupa mai multi iepuri. La cat sunt salariatii de infometati vor lua toti banii si vor cauta sa se inteleaga cu patronul sa nu declare realitatea. Atunci sa vezi evaziune.
2
1
Si credeti ca angajatu plateste un rahat cati cetateni osa fie care nu plateste mai multi
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108