REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Afaceristul Ichim şi consilierul Burcea, acuzaţi de fraude cu fonduri APIA, în aşteptarea sentinţei

Afaceristul Ichim şi consilierul Burcea, acuzaţi de fraude cu fonduri APIA, în aşteptarea sentinţei

Replica API 23 mai 2018 | 00:00 385

Vasile Ichim și Ion Burcea, doi afaceriști din județul Constanța (cel din urmă fiind și consilier local în Mihai Viteazu) care au țepuit APIA Constanța cu documente falsificate, își așteaptă sentința. După mai multe amânări consecutive, Tribunalul Constanța a rămas să se pronunțe (dacă nu cumva se dispune o nouă amânare) pe fondul cauzei și să stabilească dacă cei doi inculpați sunt vinovați sau nu de infracțiunile reținute în sarcina lor.

Cei doi au fost trimiși în judecată de DNA Constanța, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanța, pe 25 iulie 2017. Ichim și Burcea sunt acuzați de ”folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), instigare la fals intelectual în forma participației improprii, în formă continuată”, potrivit DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2014-2015, inculpații Ichim Vasile și Burcea Ion, în calitate de reprezentanți ai unei întreprinderi familiale, au depus cu rea-credință, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (tabele centralizatoare și adeverințe de suprafață), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care nu le dețineau în realitate. În același context, cei doi inculpați, folosind o parte din documentele falsificate, au determinat reprezentanții unei primării să ateste, fără vinovăție, fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv acelea că întreprinderea familială pe care o reprezentau deținea în arendă anumite suprafețe de teren.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 102.245 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților. Oricare ar fi decizia judecătorului pe fondul cauzei, aceasta poate fi atacată cu apel atât de câtre inculpați, cât și către procurori.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108