REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Alcoolul la volan a schilodit familii: cel mai grav accident rutier din ultimii 10 a băgat în mormânt 3 copii, o tânără şi un şofer băut

Alcoolul la volan a schilodit familii: cel mai grav accident rutier din ultimii 10 a băgat în mormânt 3 copii, o tânără şi un şofer băut

Replica API 11 iulie 2014 | 00:00 155

A fost lansată campania "Alcoolul la volan este un accident"

A fost lansată campania "Alcoolul la volan este un accident"

Multe dintre accidentele care au însângerat şoselele Constanţei au fost provocate din pricina consumului de băuturi alcoolice. Unul dintre cele mai grave din ultimii 10 ani s-a petrecut pe 19 ianuarie anul curent, la Cernavodă, când 6 persoane şi-au pierdut viaţa, 3 adulţi şi 3 copii. Şoferul era băut, bineînţeles şi, în plus, nu avea nici permis de conducere. Fie că vedem realitatea sau nu, cert este că şoferii continuă să apeleze la acest viciu şi atunci când ştiu că se vor urca la volan, provocând reale tragedii şi schilodind familii. În acest sens, reprezentanţi ai Facultăţii de Drept de la Ovidius şi cu cei ai Serviciului Rutier din cadrul IPJ Constanţa au lansat campania "Alcoolul la volan este un accident".

Şoferii au primit fluturaşi informativi, brelocuri, dar şi explicaţii, întrucât rolul campaniei este de informare şi conştientizare a atitudinilor responsabile în traficul rutier de către conducătorii auto şi reducerea riscurilor accidentelor de circulaţie. Lansarea proiectului a avut loc la sediul Serviciului Rutier, unde au fost prezenţi comisarul - şef Constantin Dancu, inspector principal Carmen Şerbănescu, subcomisar Ciprian Sobaru, şeful Poliţiei Locale - Daniel Bratu, psihologul Ionel Simionca, Mihaela Rus - prodecan la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Univeristăţii Ovidius, dar şi psiholog. "Activităţile campaniei se vor derula în parteneriat cu Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii Ovidius, prin studenţii voluntari, care vor desfăşura acţiuni de informare şi prevenire alături de poliţiştii rutieri şi cei de la Poliţia Locală Constanţa. Intenţionăm să distribuim peste 5.000 de materiale informative participanţilor la trafic din municipiul Constanţa şi de pe litoral", a declarat Constantin Dancu, şeful Serviciului Rutier. Potrivit acestuia, la baza acestei campanii stau realele tragedii înregistrate pe şoselele Constanţei, precum accidentul rutier de la Cernavodă, din data de 19 ianuarie, atunci când 6 persoane au murit. Acesta este considerat cel mai grav accident rutier din ultimii 10 ani. Menţionăm că toţi ocupanţii autoturismului, marca Land Rover, erau rude. Mai exact, Vadet Memet, de 43 de ani, era la volan, pe când Ibraim Memet, de 18 ani şi Izabela Memet, de 24 de ani, sunt copiii acestuia. În maşină se mai aflau şi nişte nepoţi ai şoferului, respectiv Mazira Memiş, de cinci ani şi Andrei Cocoş, de zece ani. Mama lui Andrei a fost cea care le-a spus oamenilor legii că ea ştie că în maşină se mai afla un băieţel de 9 ani, motiv pentru care scafandrii s-au deplasat la faţa locului, în dimineaţa de luni, 20 ianuarie, pentru a relua căutările. Tot ea a menţionat că a fost sunată de copilul ei în momentul impactului, în timp ce maşina se scufunda. Când maşina a fost scoasă din apă, trupul şoferului era străpuns de bucata de parapet ruptă. În spate se aflau trei persoane, iar fetiţa de 5 ani a fost găsită în portbagaj. În plus, şoferul era băut: valoare în sânge de 1,65 gr/l alcool pur în sânge şi 2,20 gr/l alcool pur în urină. Reamintim că maşina a plonjat în apă, în timp ce rula pe DN22C.

Grupul ţintă: tinerii cu vârste între 18 şi 30 de ani

"Având în vedere faptul că, la nivel mondial, ONU a adoptat şi lansat, în urmă cu câţiva ani, decada siguranţei rutiere, care are ca scop reducerea constantă a numărului de accidente de circulaţie, la care şi România este, de altfel, parte, Serviciul Rutier Constanţa contribuie în mod constant, zilnic, alături de partenerii săi, la atingerea acestui deziderat, partener din sectorul public şi anume instituţiile care prin profilul lor de activitate contribuie la siguranţa rutieră, dar şi parteneri privaţi. În fiecare sezon estival derulăm acţiuni specifice de informare şi prevenire a accidentelor rutiere. Iar, dacă în primele şase luni ale acestui an, poliţiştii rutieri s-au concentrat pe prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, şi anume indisciplina pietonală, neacordarea priorităţii celor care au acest drept, fie că e vorba de pietoni ori conducători de vehicul, şi viteza neregulamentară, pe perioada verii vom derula activităţi în sistem integrat pe componenta prevenirii accidentelor rutiere care au ca factor favorizant conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice, grupul ţintă fiind tinerii cu vârste între 18 şi 30 de ani", a spus Ciprian Sobaru, şeful Biroului Rutier Municipal Constanţa. Oamenii legii au menţionat că au ales acest target de vârstă tocmai din pricină că au constatat că pe litoralul românesc vin tot mai mulţi tineri, mai ales la sfârşit de săptămână, care sunt şi conducători auto. De menţionat este şi faptul că în anul 2013, statisticile Poliţiei Rutiere Constanţa indică faptul că au fost 19 accidente rutiere, la nivelul judeţului, soldate cu vătămări de persoane, produse de tineri cu vârstele între 18 - 30 de ani, care anterior consumaseră băuturi alcoolice. În urma acestor accidente, o persoană a murit, una a fost grav rănită şi 23 au fost rănite uşor. Despre campania de faţă a vorbit şi Mihaela Rus - prodecan al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Univeristăţii Ovidius, care a menţionat că se vor împărţi şi brelocuri, nu numai fluturaşi. "Din păcate, asistăm la tragedii, personale sau familiale, care au ca şi cauză consumul de alcool şi, implicit, conducerea autovehiculelor sub această influenţă. Da, consumul de băuturi alcoolice la volan este un accident pentru că, foarte important, în toată această schemă, campanie, în care dorim să avem rezultate, este segmentul de prevenire şi informare. Această campanie doreşte să informeze participanţii la trafic prin materiale sugestive din punct de vedere vizual şi să atragă atenţia că este un pericol real să te urci la volan sub influenţa băuturilor alcoolice", a spus Mihaela Rus.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108