REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Alegeri locale cu probleme?! Nu sunt suficienţi experţi electorali şi nici operatori de calcul la primăriile

Alegeri locale cu probleme?! Nu sunt suficienţi experţi electorali şi nici operatori de calcul la primăriile

Replica API 6 mai 2016 | 00:46 278

Prefectul judeţului Constanţa, Adrian Viorel Nicolaescu, a participat, joi, 5 mai, în sala de şedinţe a Prefecturii la videoconferinţa cu prefecţii susţinută de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă. Acţiunea a avut ca temă organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2016. În sală au fost prezenţi reprezentanţii mai multor deconcentrate: Inspectoratului de Jandarmi Judrţean Constanţa, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Garda de Coastă şi ISU Dobrogea, dar şi Ersun Anefi, subprefectul Constanţei. Potrivit prefectului Adrian Nicolaescu, la nivelul judeului Constanţa sunt 554 de secţii de votare. Acesta a precizat că a fost comandat necesarul de hârtie pentru buletinele de votare. Cele 44 de tone de hârtie se vor transforma în 2.100.000 de buletine de vot la nivel judeţean. Luni se va încheia contract cu firma care va tipări buletinele de vot. Totodată, prefectul a susţinut că există câteva probleme legate de deficitul de persoane la secţiile de votare din judeţ.

Potrivit ministrului de interne pentru alegerile locale a fost alocată suma de 350.663.000 lei de la bugetul de stat. Un număr de 55.000 de jandarmi, poliţişti şi pompieri vor fi angrenaţi în acest proces electoral, iar 30.000 dintre aceştia vor activa în secţiile de votare şi strucuturile electorale. "Elementul de noutate al acestor alegeri locale este sistemul informațional de monitorizare a prezenței la vot. Este un sistem util pentru semnalarea votului în timp real, care implică modificări organizatorice. Am cerut colegilor de la AEP și STS să efectuăm trei testări, simulări pentru a putea identifica vulnerabilitatea sistemului. Prima va avea loc la data de 22 mai a.c.", a spus Petre Tobă. Șeful STS, Marcel Opriș a declarat, că pentru procesul electoral au fost instruite 33.370 de persoane, iar 32.000 dintre acestea au fost reținute pentru a participa la procesul de votare. Toate secțiile de vot din România vor avea mijloace electronice de votare. De anul acesta prezența la vor va fi monitorizată public, online. Nu vor mai fi celebrele comunicări din trei în trei ore de la Birocul Electoral Central. Pe 22 mai este programată prima testare a sistemului electronic de vot. După ce ministrul și șefii de instiuții au luat cuvântul s-a trecut la fiecare județ în parte pentru a vedea care sunt problemele. În ceea ce privește municipiul Constanța, momentan nu s-au identificat probleme importante. "Nu sunt probleme deosebite. Sunt câteva UAT-uri în județ în care se înregistrează un deficit de experți electorali, însă o să căutăm soluții. La data de 9 mai a.c., se va semna tipărirea buletinelor de vot. Suntem în grafic cu toate acțiunile", a precizat Nicolaescu. După încheierea videoconferinței, prefectul a menționat primăriile din județ unde se înregistrează probleme. ''Primăriile din județ în care înregistrează în aceste momente un deficit de experți electorali sunt: Bărăganu-1, Cerchezu-2, Ciocârlia-1, Cogealac-2, Corbu-4, Lumina-9, Alimanu-4, Pantelimon-1, Tortomanu-1, Seimeni-3 și Tuzla-7. Există câteva probleme și la nivelul operatorilor de calcul, care nici aceștia nu sunt suficienți. Mai este nevoie de operatori de calcul la primăriile Amzacea-2, Cobadin-4, Dobromir-1, Dumbrăveni-2, Istria-1, Lipnița-4, Oltina-1, Băneasa-2, Techirghiol-1, Ostrov-3, Pantelimon-2, Pecineaga-2, Peștera-1, Seimeni-1, Tortoman-1.'' a afirmat Adrian Nicolaescu. Prefectul a lansat un apel către primarii din aceste localități. „Am rugămintea ca domnii primari să informeze în teritoriu acest aspect, pentru a putea completa numărul de operatori și experți electorali.” a spus prefectul Nicolaescu.

Mihaela UNGUREANU, Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272