Alergiile alimentare: cauze, simptome, tratament
Alergiile alimentare: cauze, simptome, tratament
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAlergia alimentară reprezintă o reacție a sistemului imunitar care apare la scurt timp după ce persoană a mâncat un anumit aliment. Chiar și o cantitate foarte mică din acel aliment care cauzează alergia poate declanșa semne și simptome cum ar fi: problemele digestive, urticarie sau edemul (umflarea) cailor respiratorii.
Simptomele alergiilor alimentare sunt cele mai frecvente în cazul bebelușilor și copiilor, însă ele pot să apară la orice vârstă. Poți chiar să dezvolți o alergie alimentară la unele alimente pe care le-ai consumat ani de zile, fără probleme, scrie doc.ro.
Simptome alergie alimentară
O alergie alimentară are loc atunci când sistemul imunitar reacționează în mod eronat, exagerând această reacție pe care o are la un anumit aliment sau la o anumită substanță dintr-un aliment, identificând alimentul că pe un pericol și declanșând, astfel, un răspuns menit să protejeze organismul.
Simptomele unei alergii alimentare pot varia, de la unele ușoare, până la reacții severe. Doar pentru că o reacție inițială cauzează puține probleme, asta nu înseamnă că toate reacțiile alergice la alimente vor fi similare.
Cea mai gravă reacție alergică este anafilaxia, o reacție alergică globală, care amenință întregul corp și care poate să îți afecteze respirația, poate să cauzeze o scădere bruscă a tensiunii arteriale și poate afecta și ritmul cardiac. Anafilaxia poate să apară în decurs de câteva minute de expunere la un factor declanșator dintr-un aliment. Ea poate fi fatală și de aceea trebuie tratată cât mai prompt cu o injecție cu epinefrina (adrenalină).
Simptomele unei reacții alergice pot implică pielea, tractul gastrointestinal, sistemul cardiovascular și sistemul respirator.
Simptomele pot să apară în mai multe moduri:
vărsături și/sau crampe la stomac
urticarie
dificultate în respirație (dispnee)
respirație șuierătoare sau wheezing
tușe repetată
colaps circulator
dificultăți la înghițire, gâtul se simte mai strâmnt, senzația de gât umflat
limba se umflă, afectând astfel vorbirea sau respirația
pulsul slab
paloarea pielii sau pielea care capătă o nuanță albăstruie
amețeală sau senzația de leșin
anafilaxia, o reacție care poate afecta respirația și care poate face că organismul să între în șoc.
Cele mai frecvente semne și simptome ale alergiei alimentare pot fi:
senzația de mâncărime în gură sau de furnicătura
urticarie, mâncărimi sau eczemă
buze umflate, față umflată, limba umflată și gâtul umflat sau umflarea altor părți ale corpului,
wheezing, congestie nazală sau dificultăți în timpul respirației
durere abdominală, diaree, greață sau vărsături
amețeală, senzația că ești pe cale să leșini.
Cauze alergie alimentară
Când o persoană suferă de o alergie alimentară, sistemul imunitar confundă un anumit aliment sau o substanță dintr-un aliment cu un agent periculos. Drept răspuns, sistemul imunitar declanșează celulele care eliberează anticorpii numiți imunoglobuline E (IgE), pentru a neutraliza alimentul sau substanță din acel aliment care cauzează alergia.
La adulți, cele mai multe alergii alimentare sunt declanșate de anumite proteine sau alergeni care se găsesc în:
- fructele de mare, precum creveții, homarul și crabul
- arahide
- nucile care cresc în copaci: nucile românești, pecan
- peștele.
La copii, alergiile alimentare sunt declanșate în mod frecvent de proteinele din:
• arahide
• nucile cu coajă tare, care cresc în copaci
• ouă
• lapte de vacă
• grâu
• soia.
Tipuri de alergii alimentare
Există mai multe forme populare de alergii alimentare, cum ar fi:
alergia la porumb și produsele derivate din porumb;
alergia la ouă;
alergia la peste;
alergia la carne (vită, miel, porc, capra);
alergia la lapte;
alergia la arahide;
alergia la crustacee (fructe de mare);
alergia la soia;
alergia la nuci;
alergia la grâu.
Tratament alergie alimentară
Principalul mod prin care poți controla alergia alimentară este să eviți alimentele care îți provoacă probleme. Citește cu atenție etichetele cu ingrediente de pe produsele alimentare și află de la medic și dacă substanță pe care trebuie să o eviți are și alte nume.
Producătorii alimentelor ambalate trebuie să identifice pe produsele lor, în termeni cât mai simpli, prezența oricăror alergeni alimentari: laptele, ouăle, grâul, soia, arahidele, nucile ce cresc în copaci, peștele și crustaceele.
Pentru o reacție alergică minoră, antihistaminicele prescrise de medic sau cele care se eliberează fără prescripție medicală pot ajută la reducerea simptomelor. Aceste medicamente pot fi luate după expunerea la un aliment ce provoacă alergie, pentru a calmă mâncărimile sau urticaria. Antihistaminicele nu pot trata o reacție alergică severă la un aliment.
Pentru o reacție alergică severă, este posibil că pacientul să aibă nevoie de urgență de o injecție cu epinefrina și să fie dus la Camera de Urgență. Mulți pacienți cu alergii alimentare au asupra lor un dispozitiv prin care își pot injecta singuri adrenalină (epinefrina).
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News