REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Alertă la Constanța: țânțarul-tigru, care transmite meningita West Nile, a apărut în centrul orașului

Alertă la Constanța: țânțarul-tigru, care transmite meningita West Nile, a apărut în centrul orașului

Replica API 28 august 2017 | 00:38 1637

Un constănțean ne-a transmis, în această dimineață, mai multe fotografii, semnalând că și în orașul nostru a apărut țânțarul tigru asiatic, cum este cunoscută specia Aedes Albopictus. Potrivit cititorului nostru, fotografiile au fost realizate în zona Capitol.

Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.

Insecta tropicală poate fi recunoscută după coloritul contrastant alb-negru, cu picioare inelare și o dungă altă longitudinală pe torace – banda aceasta este un semn caracteristic pentru această specie. Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.

Potrivit specialiștilor, se presupune că specia aceasta a ajuns în țara noastră în urma comerțului cu anvelope uzate cu state asiatice sau în decorațiunile din bambus, aduse din aceeași regiune a lumii.

Reprezentanții Primăriei Constanța ne-au precizat că, până în prezent, nu le-a fost semnalată prezența acestei specii de țânțari în orașul nostru. Cu toate acestea, dau asigurări că substanțele folosite la dezinsecție au efect asupra acestei specii.

„Substanța folosită este biodegradabilă, se numește Kothrine Profi EC 250 și este avizată de Inspectoratul de Sănătate Publică București, având o sferă largă de acțiune, destinată combaterii insectelor care produc disconfort (țânțari, muște, căpușe, gândaci și furnici).

De asemenea, atenționăm persoanele juridice și fizice din municipiu că au obligația să efectueze acțiuni de dezinsecție și deratizare ale imobilelor, incintelor și gospodăriilor pe care le dețin, folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății și prestatori autorizați, concomitent cu acțiunile Primăriei, precum și ori de câte ori este necesar - conform H.C.L.M. nr. 164/2014 art. 3, alin. 3, art. 4 și art. 5 alin. (1)”, ne-au declarat Ionela Halciuc, purtător de cuvânt Primăria Constanța.

Menționăm că Institutul Cantacuzino și Direcția de Sănătate Publică Constanța au fost sesizate cu privire la acest caz, specialiștii urmând să se pronunțe dacă este într-adevăr vorba despre țânțarul tigru asiatic.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu va mai vaicariti atat. sunt asa de mic...
0
0
si in comuna Limanu sunt ... si faci niste alegii severe in urma ciupiturilor
0
0
La gara este plin de ei!!
1
0
mesaj de 10 caractere
0
1
Palazu Mare este plin de tantari tigru....votati PSD....prietenii stiu de ce
2
0
eu la-m legat cu lantu de gat si il tin in grajd.
2
1
Solutia anti tantari prpusa de tine nu prea are efect. E mult mai bun un gel care se aplica pe piscatura si in plus , Cristina, il poti aplica si intre picioare ca e lubrifiant, produce senzatii super-tari. Extaz total si costa doar 18 lei.
3
2
Trimiteti animalu' la Fagadau!!
2
2
Este full de tantari !!!
5
1
Chiar aseara si la Cernavoda. Este exact ca cel din poze. Pana sa-l kilaresc a fugit..
2
2
Tantarul asta este prin tara de cand eram mic,si e ceva de atunci! Poate este in concediu la mare cu familia,de ce vreti sa-i stricati vacanta?
4
0
Mai e putin si o sa plece moldoveni acasa la ei cu tot cu sarmalutili din portbagaj ca au facut economie
11
1
A fost adus de moldovenii din Vaslui
11
1
Cristina , eu am in curte de vre-o 2 luni.Substantele nu au nici un efect , nici macar spray-urile impotriva tantarilor.
6
0
Mai avem su noi 3 turisti pe plaja dupa faza cu ploaia de aazi protveului si voi vreti cu tot dinadinsul sa-i spariati si pe astia!
7
3
Cand iesiti la plimbare de exemplu, sau cand stiti ca veti petrece mai mult timp in aer liber, dati-va pe corp cu o solutie spray anti-tantari. Cumparati de la farmacie, e in jur de 20 lei. O meningita sau o encefalita produsa de aceste virusuri e foarte periculoasa, mai bine prevenim! Si nu uitati sa dati si copiii cu solutia!
6
2
a aparut de multa vreme, eu il am in curte din luna iunie, ciupeste si lasa niste semne foarte urate
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108