rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 7 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus și lansează o provocare

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a comentat vineri seara la Digi24 pe marginea unor idei tot mai răspândite în rândul populației despre coronavirus, arătând cu argumentele specialistului cum pot fi combătute unele „mituri” de-a dreptul periculoase, care generează o atitudine responsabilă, în parte, pentru creșterea accelerată a numărului de îmbolnăviri din ultimele săptămâni.

În final, profesorul Rafila, a lansat o provocare către media, către politicieni și către întreaga societate. Dacă va fi acceptată, rezultatele se vor vedea în două-trei săptămâni, spune reprezentantul României la OMS.

Iată câteva dintre „miturile” comentate de profesorul Rafila:

1. Nu există COVID. Ați văzut sau știți pe cineva care a luat COVID-19?

Alexandru Rafila: Cunosc foarte, foarte multe persoane, cred că și dvs cunoașteți foarte multe persoane publice din România care au fost infectate. Din păcate, repetăm câteodată un scenariu pe care l-am mai întâlnit și în anul 2009, când a existat pandemia cu A(H1N1), așa-numita gripă porcină, când trigger-ul pentru oameni ca să se vaccineze a fost legat de evoluția tragică a bolii în cazul unei persoane cunoscute, o persoană publică.

Sunt foarte multe drame, am numeroși colegi care s-au infectat și care au trecut prin forme medii spre severe ale bolii și pentru care am fost foarte îngrijorat.

Faptul că virusul există pentru mine, ca microbiolog, este extrem de clar. Mai mult, noi, la Institutul „Matei Balș”, dar și la alte instituții, la Institutul Cantacuzino, dar și în zona privată au existat studii care au secvențiat integral genomul acestui virus să vadă dacă are „un specific” românesc, pentru că există întotdeauna această dorință de a da o notă de originalitate inclusiv bolilor infecțioase; este un virus, însă, care nu a suferit mutații majore și care se dovedește în continuare că se și transmite cu mare ușurință și că produce în continuare complicații și poate să ducă la deces.

2. Tinerii nu iau COVID-19 și oricum, dacă îl iau, e ca și când nu l-ar avea

Alexandru Rafila: Aici este o jumătate de mit, pentru că într-adevăr, tinerii, adulții tineri, copiii, în marea majoritate a cazurilor, fac forme ușoare ale bolii sau sunt asimptomatici, deci există o parte de adevăr. Asta nu înseamnă că nu se îmbolnăvesc și mai mult, nu înseamnă că ei nu transmit boala altor persoane, inclusiv unor persoane vârstnice apropiate, și probabil că aici avem în continuare de lucrat, în sensul că trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să existe această solidaritate între generații, iar protejarea celor mai expuși, celor vulnerabili, cred că este de datoria tuturor, inclusiv a tinerilor care fac forme ușoare de boală. Deci, e bine ca și ei să se protejeze, pentru că în lipsa bolii, aceasta nu se poate transmite nici categoriilor vulnerabile.

3. Dacă lucrăm la sistemul imunitar, luăm vitamina C, D, nu avem cum să luăm virusul

Alexandru Rafila: Este ciudat să vii acum, în secolul XXI, cu argumente de acest gen. Imunitatea față de o boală infecțioasă este ceva specific. Ai un anumit microorganism, iar neutralizarea lui se realizează cu anticorpi care se potrivesc, au un matching perfect cu acel microorganism. Nici vitamina C, nici vitamina D n-au nimic în legătură, de fapt, cu producerea unui răspuns specific, ci fac parte, alături de alte suplimente alimentare, dintr-o nutriție corespunzătoare, care, sigur, este utilă pentru a avea o viață sănătoasă, pentru a avea un răspuns imun eficient, dar asta nu are legătură cu prevenirea transmiterii bolii sau cu modul de evoluție a bolii. Persoane care sunt chiar foarte bine hrănite sunt vulnerabile la boală.

Aportul suplimentar de vitamine nu este documentat că ar influența evoluția bolii.

4. Nu se moare de COVID-19! Persoanele raportate au, de fapt, comorbidități

Alexandru Rafila: Colegii mei din spitalele de boli infecțioase știu foarte bine cum evoluează această boală. Prima dată, a fost focalizată pe boala pulmonară, dar ulterior, leziunile la nivelul miocardului, leziunile renale, leziunile la nivelul sistemului nervos s-au dovedit că pot complica foarte mult boli cronice și se poate ajunge la deces. Aceste micro-embolii care apar și fac nefuncționale foarte multe organe în timpul infecției cu noul coronavirus sunt de foarte multe ori cauza decesului. Decesul poate să fie provocat direct de o insuficiență respiratorie datorată infecției cu noul coronavirus, dar toate acele leziuni care apar la nivelul celorlalte organe duc și la decesul pacienților care deja au o boală cronică cardiovasculară, renală sau la nivelul sistemului nervos.

Infecția cu noul coronavirus duce la complicarea și la o evoluție total nefavorabilă în cazul multor afecțiuni cronice și în mod clar din acest motiv OMS - care chiar dacă este oarecum blamată sau discutată în această perioadă, are un corp tehnic extraordinar și au făcut niște lucruri extrem de importante pentru ca situația la nivel global să nu evolueze mult mai rău decât evoluează în momentul de față - deci, recomandarea este de a raporta persoanele infectate cu noul coronavirus, dacă se produce decesul, ca fiind în legătură cu această infecție.

Această recomandare poate să facă și cifrele comparabile între țări. Dacă fiecare țară ar avea alt sistem de raportare, atunci nu putem să comparăm nici măcar gravitatea infecției.

5. Se dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19 drept cauză a decesului

Alexandru Rafila: Aici să știți că m-ați prins, pentru că nu înțeleg care este scopul acestui demers. Când un certificat de deces este completat, nu are niciun fel de implicare familia. În ce fel ar putea să influențeze completarea unui certificat? Pentru că acest document se completează de către medic.

Este exclus ca acest lucru să se poată întâmpla. Repet: nu înțeleg care poate să fie finalitatea. Ca să pară că au murit mai multe persoane? Cred că mor suficiente, nu trebuie să ajungem la cifre și mai mari decât cele care se înregistrează acum. Dimpotrivă! Noi ne luptăm să avem cât mai puține decese.

Lipsa de logică și lipsa de bun-simț pentru astfel de afirmații cred că este evidentă pentru cine este de bună-credință.

6. Virusul este „vlăguit”

Alexandru Rafila: Eu aș întreba care este unitatea de măsură a vlăguirii sau a puterii virusului. Când faci o astfel de afirmație, înseamnă că ai măsurat capacitatea patogenă a unui virus - se numește virulență, apropo de chestiunea asta - și ai constatat printr-un studiu, printr-o cercetare, că lucrurile au evoluat în sensul reducerii transmiterii virusului, apariției de infecții mult mai ușoare și dispariției deceselor. Or, o astfel de afirmație, doar pe baza unei investigații de moment, nu cred că poate fi luată în considerare nici din punct de vedere medical, nici din punct de vedere general, pentru că nu se bazează pe nimic.

7. Până când nu văd excavatoare ridicând morții, nu cred!

Alexandru Rafila: Cred că aici sunt probleme de altă natură, care nu fac parte din specialitatea mea medicală și nu pot să le comentez, dar efortul tuturor cadrelor medicale este să evite decesul. Aceasta este provocarea supremă. Dacă personalul medical s-ar infecta în proporție de 50 la sută și n-ar mai fi capabili să acorde asistență medicală, atunci probabil că o astfel de „viziune” ar putea să se întâmple și probabil că persoana sau persoanele respective ar fi într-adevăr convinse de existența acestui virus.

Într-o societate care vrea să fie în zona de civilizație din Europa cred că o astfel de discuție nu poate să aibă loc.

Provocarea lui Alexandru Rafila

Cel mai întâlnit lucru - și aici probabil că avem foarte mult de intervenit și de modificat - sunt comportamentele individuale care nu țin cont de faptul că o persoană, care nu poartă de exemplu mască într-un spațiu închis poate transmite boala, spune Alexandru Rafila întrebat fiind care este experiența lui personală cu idei/comportamente aberante.

„Avem foarte mult de lucru să ne putem să ne convingem concetățenii sau pe unii dintre concetățeni de necesitatea protejării celor cu care vin în contact și să înțeleagă fiecare că există o responsabilitate socială, pentru că suntem ființe sociale. Avem un cod de legi, un cod etic, trăim într-o societate europeană și sănătatea publică, care înseamnă sănătatea comunității, trebuie să fie protejată de responsabilitatea individuală”, a arătat Alexandru Rafila.

„Cred că aici o să fie cheia problemei și eu tocmai lansam așa, un soi de competiție. Cred că am putea, dacă ne hotărâm cu toții - și zona media, dar neapărat și zona politică - să lansăm o provocare generală în societate, prin care în două-trei săptămâni să reușim să schimbăm acest trend rapid crescător într-unul descrescător. Dacă lumea generează o atitudine de respectare a acestor reguli în toate păturile societății, lucrurile pot să reintre pe un făgaș mai normal”, crede profesorul Rafila.

sâmbătă, 11 iulie 20201131
Comentarii

12Ptr replica(11 iul 11:57)
Ma ta sa o suga boule
60replica(11 iul 11:34)
sa i-o sugeti.
24Alexandru Rafila(11 iul 10:25)
Eu sunt cel mai tare microbiolog din Romania. Am invatat la scoala de ucenici virusologi ca masca chirurgicala filtreaza virusii. Cand a fost conceputa masca chirurgicala s a avut in vedere ca chirurgii sa si puna masca pe bot ca nu cumva virusii din om sa ajunga in nasul doctorului.
111Genocid sau conspiratie(11 iul 09:39)
Boala necunoscuta covid duce la minciuni medicale si spitale inchise pentru cei care au nevoie de spitalizare! Testare pozitiva pentru cei din aziluri mai ales batrani! Arafat conduce tara in mod vizibil si cerinta lui de carantinare bunuri personale adica confiscare! Focare de covid in inchisori-penitenciar Braila; detinutii nu au drepturi medicale si constitutionale si asa va fi toata populatia acestei tari! Cei cu bani vor avea legea de partea lor!
98Jock(11 iul 09:03)
Eugen, trebuie s-o spun: Esti un prost deosebit!
88Mercenarul(11 iul 08:51)
Eugene Eugene STOP Ti-a zis mama tine seama STOP
1116Eugen(11 iul 08:28)
Mars ma mercenare. Asa zici si de autism ca nu e provocat de vaccinuri. Asta e platiti de oms sa manance cacat. De ce nu trece veniturile de la OMS in declaratia de avere?
mai mult...Ultima oră
6 aug 00:00Ultima orăEchipa lui Ianis Hagi a fost eliminată din Europa League

Glasgow Rangers, cu Ianis Hagi pe teren în repriza secundă, a fost eliminată din Europa League de echipa germană de...433

6 aug 00:00Ultima orăFacebook a eliminat o reţea de conturi pro-Trump care opera din România250
6 aug 00:00Ultima orăSUA: Senatul a votat interzicerea aplicaţiei TikTok pe telefoanele angajaţilor guvernului293
6 aug 21:47Ultima orăACCIDENT RUTIER cu 4 VICTIME, dintre care una ÎNCARCERATĂ, la Hârşova

Cadrele medicale au fost solicitate să intervină, joi, 6 august a.c., pe DN2A, la intrare în oraşul Hârşova, acolo...514

6 aug 21:24Ultima orăBărbat dispărut pe canalul Dunavăţ, în Tulcea347
6 aug 00:00Ultima orăLuare de ostatici într-o bancă din Franţa395
6 aug 00:00Ultima orăUn nou născut abandonat a fost găsit în toaleta unei benzinării

Un nou născut a fost abandonat, joi, în toaleta unei benzinării din municipiul Satu Mare, fiind o fetiţă perfect...696

6 aug 00:00Ultima orăCoronavirus - Precizări privind formula de calcul pentru scenariile în care se vor încadra şcolile de la 14 septembrie389
6 aug 00:00Ultima orăOrban: Nu există nicio legătură între faptul că e an electoral şi măsurile de sănătate publică pe care le luăm325
6 aug 00:00Ultima orăCoronavirus: Donald Trump crede că este posibil un vaccin împotriva COVID-19 înainte de 3 noiembrie

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că este posibil ca SUA să dispună de un vaccin împotriva noului...346

6 aug 00:00Ultima orăOrban, despre lupta împotriva clanurilor de interlopi: „Fără milă!“870
6 aug 18:55Ultima orăBărbatul RECUPERAT din MARE în zona Cazino Mamaia a MURIT949
Vremea
22.9°22.9° - 23.8° vineri, 7 august 2020
ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 6.53 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
7 aug 00:00SportNaţionala Under-21 a României a învins Farul Constanța, cu scorul de 6-0, la primul meci cu Adrian Mutu selecţioner

Naţionala de fotbal Under-21 a României a surclasat formaţia de ligă secundă FC Farul Constanţa cu scorul de 6-0...199

7 aug 23:35SportFC Sevilla s-a calificat în sferturile Europa League după ce a învins AS Roma, scor 2-0

Sevilla FC s-a calificat în sferturile de finală ale Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe AS Roma cu...164

7 aug 00:00SportUMILINȚĂ pentru Ianis Hagi: A fost eliminat din Europa League

Glasgow Rangers, cu Ianis Hagi pe teren în repriza secundă, a fost eliminată din Europa League de echipa germană de...214

7 aug 00:00SportAndy Murray şi Kim Clijsters au primit wild card-uri pentru US Open

Organizatorii US Open au anunţat, joi, că Andy Murray şi Kim Clijsters, foşti număr 1 mondial şi campioni la...166

Local
7 aug 17:05LocalTineri din Constanța, băgați în Penitenciarul Poarta Albă

Poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale au depistat miercuri, 5 august, un bărbat, de 23 de ani, din...563

7 aug 00:00LocalCOVID-19: DECES înregistrat la CONSTANȚA, la Spitalul de Boli Infecțioase

În intervalul 05.08.2020 (10:00) – 06.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 45 de decese (28 bărbați și 17 femei),...2795

7 aug 16:54LocalVești bune pentru românii cu rate la bănci: Indicele ROBOR, la cel mai mic nivel din ultimele șase luni

397

7 aug 00:00LocalGrinzile construite de Saligny la Cazino au rămas intacte

Grinzile construite de Anghel Saligny vor sta și acum la baza structurii planșeelor de peste subsol ale Cazinoului....242

7 aug 00:00LocalSeri magice la malul mării cu Sunset Sea-mphony

Până pe 9 august, cei 25 de instrumentiști vă așteaptă să vă încânte cu 75 de hituri de excepție,...199

7 aug 00:00LocalBulevardele Constanței, recondiționate cu asfalt rezistent la trafic rutier intens

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă lucrările de modernizare a carosabilului pe...206

7 aug 16:54LocalACCIDENT cu 3 VICTIME şi 4 AUTOVEHICULE la intrare în Eforie Sud

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină joi, 6 august, la intrare în Eforie Sud dinspre...1096

7 aug 16:53LocalFOCAR de coronavirus pe litoral: 10 din cei 17 tineri din Vaslui, care plecaseră la mare, au coronavirus

17 tineri din Vaslui au plecat la mare fără a mai aștepta rezultatele testelor pentru coronavirus. După ce au venit...1120

7 aug 00:01LocalPrimăria Constanța a intensificat acțiunile de dezinfecție în oraș

538

Politică
7 aug 00:00PoliticăMihai Tudose, scrisoare deschisă pentru Iohannis și Orban: Nu credeți că e prea târziu?

Fostul premier Mihai Tudose e revoltat de modul în care prefectul de Brăila își face datoria. Acesta le-a scris...199

7 aug 00:00PoliticăTăriceanu: Aş fi dorit ca alegerile locale să dea startul pentru un USL 2024

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat joi că şi-ar fi dorit ca alegerile locale "să dea startul...177

7 aug 00:00PoliticăOrban: Guvernul este preocupat de problemele din Valea Jiului şi caută să găsească soluţii pentru viitorul regiunii

170

7 aug 00:00PoliticăCazuri de infectare cu coronavirus la AEP - Mituleţu-Buică: Am luat toate măsurile de protecţie

Un angajat al Autorităţii Electorale Permanente de la sediul central a fost confirmat cu noul coronavirus, alte două...161

7 aug 00:00PoliticăOrban evidenţiază importanţa termenelor de livrare la licitaţia pentru măştile destinate persoanelor defavorizate

Pentru acordarea de măşti de protecţie sanitară persoanelor din categoriile defavorizate au fost semnate contractele...159

7 aug 00:00PoliticăTăriceanu anunţă ca va candida la Primăria Capitalei

171

Interviuri
23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3560

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

Chiar dacă volumul este unul foarte mare, rezultatele reliefează o muncă eficientă și de calitate. Vorbim despre...3724

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

2141

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...8921

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

A îmbrăcat haina de procuror în anul 2012, atunci când a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța....4468

11 iun 00:17InterviuriBola, de la Apele Române: Malul lacului Tăbăcărie nu avea proprietar, dar s-a vândut din el! VIDEO

12346

Monden
7 aug 00:00MondenAlec Baldwin a ieşit cu toți cei cinci copii la plajă, dar și cu soția însărcinată

Alec Baldwin şi Hilaria au ieşit, recent, la plajă cu cei patru copii ai lor. I-a însoţit şi fiica cea mare a...184

7 aug 20:06MondenSelena Gomez a înregistrat o emisiune culinară în perioada izolării la domiciliu

Cântăreaţa şi actriţa Selena Gomez a înregistrat, în perioada de izolare la domiciliu impusă de noul...164

7 aug 00:00MondenPlacido Domingo respinge din nou acuzaţiile de abuz sexual

167

Mapamond
7 aug 00:00MapamondCoronavirus: Germania înregistrează peste 1.000 de cazuri noi, cel mai mare număr în ultimele trei luni

Germania a înregistrat joi cel mai mare număr de cazuri noi de infecţii zilnice cu coronavirus în ultimele trei...150

7 aug 00:00MapamondCoronavirus - SUA: Aproape jumătate dintre deţinuţii de la o închisoare din Arizona, pozitivi la COVID-19

Peste 500 de deţinuţi, adică aproape jumătate din totalul celor închişi la un penitenciar din statul american...152

7 aug 00:00MapamondPapa Francisc a părăsit Vaticanul şi s-a rugat la Roma pentru victimele din Liban

156

7 aug 00:00MapamondCoronavirus: Compania Moderna anunţă un „preţ de pandemie“ pentru vaccinul său, între 32 şi 37 de dolari doza

Compania farmaceutică americană Moderna a anunţat miercuri că va comercializa viitorul său vaccin său împotriva...169

7 aug 00:00MapamondJaponia: 75 de ani de la bombardamentul nuclear de la Hiroshima

Japonia aduce un omagiu victimelor bombardamentelor atomice americane de la Hiroshima prin organizarea joi a unei...173

7 aug 00:00MapamondCoronavirus - OMS le cere tinerilor să fie responsabili: Întrebaţi-vă dacă chiar este nevoie să mergeţi la petreceri

162

Sănătate
7 aug 00:00SănătateCe impact are stresul oxidativ asupra imunității

Stresul oxidativ este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanții din corp, care poate duce la...166

7 aug 00:00SănătateStudiu: Alimentele procesate în exces cresc riscul de deces

Alimentele procesate sunt extrem de nesănătoase, iar un nou studiu arată chiar că acestea pot crește riscul de...162

7 aug 18:45SănătateCum evităm iritațiile după epilare, dar și cum le tratăm

160

7 aug 00:00SănătateSoluții simple pentru congestia nazală

Congestia nazală este adesea un simptom al altei probleme de sănătate, cum ar fi o infecție a sinusurilor....164

7 aug 00:00SănătateCum decurge o naștere naturală

Unele femei aleg să nască natural, fără medicamente, bazându-se pe tehnici precum relaxarea și respirația...169

7 aug 00:00SănătateȘamponul exfoliant, de ajutor celor cu mătreață aderentă

Mătreața este o problemă cu care se confruntă multe persoane. Ca tratament pentru forma aderentă, se poate opta...159

7 aug 18:42SănătateTiroidita autoimună – ce este, de ce apare și cum se tratează

Dacă sistemul imunitar al organismului produce fără motiv anticorpi care atacă țesuturile glandei tiroide,...156

7 aug 00:00Sănătate8 simptome care îți arată că ai nevoie de ochelari de vedere

Pentru că rețină să se dezvolte în mod corect, imaginea furnizată ochilor trebuie să fie clară. Acest lucru...165

7 aug 00:00SănătateCapcanele dietelor: cum să slăbești sau să te îngrași sănătos

155

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT