REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ALO, 112?... Ponta l-a făcut pe Iohannis salam de Sibiu

ALO, 112?... Ponta l-a făcut pe Iohannis salam de Sibiu

Replica API 12 noiembrie 2014 | 02:10 388

La prima dezbatere electorală

La prima dezbatere electorală

Turul doi al alegerilor pentru fotoliul de la Cotroceni a adus în faţa „devoratorilor” de media şi nu numai un spectacol absurd, pus în scenă de staff-urile de campanie ale candidaţilor Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Tradiţionalele dezbateri electorale n-au putut avea loc (până ieri seară), cele două tabere acuzându-se reciproc de faptul că fug de confruntări. Totul a culminat cu apariţia panourilor anti-Iohannis, de care PSD Constanţa s-a dezis imediat, anunţând că face inclusiv plângeri la Poliţie; în acelaşi timp, în Capitală, la sediul ACL au fost aruncate găini cu mesaje legate de gât, pentru a fi subliniată „frica” lui Iohannis de a intra în confruntare directă cu Ponta. Spre seară, a venit şi „bomba”: la emisiunea la care a fost invitat Victor Ponta şi-a făcut apariţia şi Klaus Iohannis! E drept, invitaţia îi fusese lansată lui Iohannis cu o seară înainte, însă candidatul ACL nu a oferit vreun răspuns, insistând că doreşte o dezbatere pe o platformă neutră, la care să poată participa toate televiziunile şi nu numai. În fine, cu 45 de minute înainte ca emisiunea de la Realitatea TV să înceapă, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj prin care anunţa că se va prezenta la emisiunea moderată de Rareş Bogdan. Vestea a fost comentată în platoul Realitatea TV ca fiind o veritabilă surpriză, după care a urmat confruntarea propriu-zisă.

Televiziunea care îl critica pe Ponta, nemulţumită de prestaţia lui Iohannis

Klaus Iohannis a avut câteva atacuri la adresa lui Victor Ponta (a fost aproape o revelaţie: neamţul mai şi vorbeşte! – n.r.), însă senzaţia de la final a fost că a greşit enorm atunci când a mers în emisiune nepregătit, „cu mâinile în buzunar”, aşa cum au comentat ulterior jurnaliştii de la Realitatea TV, „convocaţi” de acţionarul televiziunii, Cozmin Guşă, într-o ediţie în care a fost dezbătută prestaţia celor doi candidaţi. Victor Ponta l-a „făcut în foi de viţă” la capitolul cifre: premierul a avut pregătite toate datele legate de numărul românilor din diaspora, nunărul pensionarilor, ba chiar a ştiut şi ce pensie are soacra lui Klaus Iohannis, pentru a-i da astfel peste nas contracandidatului, care gafase cu o seară înainte!

Iată fragmentul discuţiei de la Realitatea TV, în care se face referire la pensie:

Iohannis: Dle Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că le tai pensiile?

Ponta: Jignirile dvs. nu vă fac cinste. Dvs. sunteţi înconjurat de către cei care au tăiat pensiile şi salariile: Predoiu, Blaga, colegii dvs. din partid. Din acest punct de vedere aţi promis ca anul viitor veţi aloca 6% din PIB pentru sănătate şi Educaţie. De unde puteţi face economiile? Aţi folosit des termenul de "pomeni electorale".

Ponta: Le-am spus ce veţi face. Pentru că aţi mai făcut-o o dată.

Iohannis: Nu a tăiat nimeni pensiile. Dacă vorbim de pensii, eu vreau să fiu preşedinte ca să avem o economie funcţională. Indexarea pensiilor e obligatorie prin lege, nu vi se face un favor. Când voi fi eu preşedinte, pensiile vor creşte pentru că vom avea o economie funcţională. Nu se vor tăia pensii niciodată cât voi fi eu preşedintele României.

Ponta: V-aţi lămurit cît are pensia soacra dvs.?

Iohannis: Am spus aprox. 300 lei.

Ponta: Nu există pensie de 300 de lei în România. Ştiţi câţi pensionari sunt în România?

Iohannis: Sigur ne veţi spune dvs., văd că aveţi fiţuicile pregătite”.

Ponta, către Iohannis: Când aţi fost la mine în birou eraţi foarte umil

Un alt fragment interesant din dezbatere este cel legat de votul prin corespondenţă:

Iohannis: În comisia care se ocupă de revizuirea Constituţiei s-a discutat despre chestiunea votului prin corespondenţă şi Guvernul a fost contra.

Ponta: De unde ştiţi? Pentru că nu aţi fost acolo

Ponta: Nu suntem slugile dumneavoastră. Când aţi fost la mine în birou eraţi foarte umil.

Iohannis: Unde vă credeţi, la biroul dumneavoastră? Biroul este ţara!

Iohannis: Există o legislaţie pentru votul prin corespondenţă sau votul electronic?”.

Cum s-a încheiat dezbaterea

Dincolo de fragmentul prezentat mai-sus, demn de reţinut şi momentul de final. După aproape 2 ore alocate dezbaterii, Klaus Iohannis nu a cerut să mai rămână, în timp ce lui Victor Ponta i-a fost adresată invitaţia de a continua discuţia cu moderatorul. În schimb, Iohanis a comentat că nu i se pare corect ca Ponta să rămână în platou. A urmat publicitate, iar la reluarea emisiunii, invitat în platou a fost noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu. Ulterior, Cozmin Guşă a comentat că plecarea lui Victor Ponta, deşi a fost invitat să mai rămână, a fost un gest de fair play.

A.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108