REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
15.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Ultimele 15 CONTAINERE au fost DESCHISE în Portul Constanţa Sud Agigea

Ultimele 15 CONTAINERE au fost DESCHISE în Portul Constanţa Sud Agigea

Replica API 14 mai 2021 | 16:47 1217

În Portul Constanța Sud Agigea au fost deschise vineri, 14 mai, ultimele 15 containere cu deșeuri dintr-un lot de 90 de containere. La acțiune au participat reprezentanţi ai Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, reprezentanți ai agenţiei Frontex.

În continuarea cercetărilor în cazul din data de 07.05.2021, derulate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenției FRONTEX, au efectuat controlul fizic asupra a 30 containere sosite în Portul Constanța Sud Agigea, încărcate cu deșeuri din Germania.

La acțiune au participat șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, Steluța Popescu, comisar șef la Garda de mediu Constanța, dar și procurorul Teodor Niță, care se ocupă de caz.

În perioada 12.05 – 13.05.2021, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud și a unor reprezentanţi ai Agenției FRONTEX, au identificat alte 30 containere sosite din Germania, pentru aceeași firmă de pe raza judeţului Prahova care efectuează activități de import în România.

În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, în cantitate de aproximativ 600 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României.

“Sunt multe circuite electronice, resturi de peturi, obiecte care nu ar trebui să intre pe teritoriul României. Avem deşeuri care nu pot fi incinerate şi multe dintre ele ajung la gropile de gunoi ilegale. Legislaţia este la nievl european, ceea ce diferă este de fapt ceea ce este scris în acte şi ce se află defapt în aceste containere. Actele nu reflectă realitatea. Sunt structuri de crimă organizată. La noi preţtul pentru depozitare variază între 30 şi 70 de euro, în afară preţul ajunge şi la 700 de euro. Noi trebuie să facem colectare selectivă. Vom achiziţiona scannere fixe şi mobile cu care să ferificăm din mers ce conţine un container. Munca noastră este foarte mare, iar statul trebuie să se implice pentru ca ţara să nu devină o groapă de gunoi”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Prezent la acţiune a fost şi procurorul Teodor Niţă. Acesta a precizat că Directivele Europene cu privire la deşeuri trebuie să se aplice cu fermitate. “Colegii de la Garda de Mediu aplică directivele, ar trebuie ca toate autorităţile statului să îşi facă datoria, nu doar Garda de Mediu şi Parchetul. Uitaţi-vă pe Dunăre. Apa are culori diferite ceea ce înseamnă că într-o parte sunt metale grele, în altă parte sunt poluanţi chimici. Dunărea este poluată cu tot felul de substanţe. Toate aceste chestiuni ar fi putu fi rezolvate sau, măcar, îmbunătăţite”, a declarat Niţă.

Aproximativ 150 de tone de deșeuri tip șpan au fost oprite la PTP Vama Veche

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanța, au descoperit, în cinci autocamioane sosite din Bulgaria, aproximativ 150 de tone de deșeuri tip şpan neconforme.

Încă 5 tiruri încărcate cu șpan, aproape 100 de tone, (deșeu de metal), au fost oprite la PTF Vama Veche de către polițiștii de frontieră împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu. Tirurile trebuiau să ajungă la o societate din Zalău, judeţul Sălaj, şi veneau din Bulgaria.

În data de 14.05.2021, la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, judeţul Constanţa, s-au prezentat, pe sensul de intrare în ţară, cinci automarfare, încărcate cu deșeuri metalice din Bulgaria, pentru o societate din județul Sălaj.

Deoarece poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii din cadrul Gărzii de Mediu Constanța au avut suspiciuni privind documentele de însoţiere a mărfii, aceştia au efectuat un control amănunţit al mijloacelor de transport.

Astfel, s-a stabilit că mărfurile transportate, aproximativ 150 de tone de deşeuri de tip şpan, sunt neconforme, fapt pentru care lucrătorii Comisariatului Judeţean Constanţa al Gărzii de Mediu au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a automarfarelor, fiind întorse pe teritoriul Bulgariei.

Video

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212