REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
13.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Amorțirea mâinilor sau picioarelor: cauze, simptome, tratament

Amorțirea mâinilor sau picioarelor: cauze, simptome, tratament

Replica API 25 iunie 2020 | 00:00 1698

Amorțeală este un simptom des întâlnit și se manifestă prin pierderea simțurilor în anumite zone ale corpului, fiind însoțită frecvent de senzația de înțepare cu multe ace mici sau "furnicături".

Deși amorțeală nu este o urgență medicală, fiind cauzată deseori de statul într-o anumită poziție o lungă perioada, din cauza perturbării microcirculației sangvine și inervației zonei respective, există și situații când poate semnala o afecțiune neurologică gravă, cum ar fi hernia de disc, care necesită tratament de specialitate, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, și bineînțeles, poate semnala accidentul vascular cerebral, în care amorțirea de moment evoluează până la paralizia nervilor și imobilizarea membrului, scrie doc.ro.

Ce este amorțeala?

Amorțeală și senzația de furnicături sunt senzații neobișnuite care pot să apară în orice zona a corpului. De regulă, pacienții observă aceste senzații (că și când ceva i-ar pișcă) în mâini, laba piciorului, brațe și picioare. Mai mulți factori pot stă la baza amorțelii și a furnicăturilor, inclusiv faptul că persoană stă cu picioarele încrucișate ori faptul că a dormit pe o parte (a stat sprijinită pe un braț).

Dacă amorțeală și furnicăturile persistă și nu există o cauza evidență pentru aceste senzații în mâini sau picioare, ele ar putea fi un simptom al unei afecțiuni ori al unui traumatism, cum ar fi scleroză multiplă ori sindromul de tunel carpian. Tratamentul pentru amorțeală va depinde, însă, de diagnosticul primit de pacient, așa că este extrem de important că un medic să vadă persoană care are amorțeală în mâini și picioare pe perioade mai lungi de timp. Reține că termenul medical pentru amorțeală și furnicături este "parestezie".

Cauzele amorțelii

Amorțeală este resimțită de cele mai multe ori la nivelul membrelor superioare și inferioare și poate avea diverse cauze. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de lezarea nervilor și de compresie, apărută că urmare a statului prelungit într-o anumită poziție.

Pentru spondiloză cervicală, amorțirea mâinilor este semn patognomonic (caracteristic). Alte cauze care pot favoriza instalarea amorțelii la nivelul mâinilor sau picioarelor sunt:

Alcoolismul;

Sindromul de tunel carpian;

Compresia osoasă cauzată de artroză;

Diabet;

Fibromialgie;

Lupus;

Sindromul Guillan-Barre;

Hernie de disc;

Carență de vitamina B12;

Afecțiuni tiroidiene;

Boală Lyme;

Scleroză multiplă;

Accident vascular cerebral;

Tumori cerebrale;

Compresia asupra unui nerv periferic;

Neuropatia periferică;

Sciatica;

Zona zoster;

Vasculită.

Gravidele pot prezența în al treilea trimestru de sarcina senzații de amorțeală și furnicături în mâini și picioare, că urmare a presiunii exercitate asupra nervilor periferici.

Simptomele amorțelii

Amorțeală membrelor poate include senzații precum:

Arsură;

Pierderea sensibilității membrului afectat;

Durere la atingeri ușoare;

Furnicături.

Când trebuie să te prezinți la medic dacă prezinți amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor

Ar trebui să stabilești o vizită la medic dacă amorțeală se manifestă cu precădere la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare și dacă simptomele se înrăutățesc fără o cauza anume.

Când este amorțeală o urgență medicală

Amorțeală pe o parte a corpului sau fetei, dificultățile de vorbire, gândirea confuză și slăbiciunea ori paralizia fetei pot semnala prezența accidentului vascular cerebral, așa că nu ignoră astfel de simptome și adresează-te de urgență medicului dacă apar. De asemenea, dacă amorțeală este însoțită de dureri severe de cap, pierderea conștienței, confuzie și dificultăți de respirație, solicită imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumoră cerebrală.

Ce analize poate solicită medicul pentru a depista cauza amorțelii

Pentru determinarea cauzelor amorțelii, medicul poate solicită mai multe investigații, dacă istoricul medical și examinarea clinică (testarea reflexelor, a rezistenței musculare și a funcțiilor senzoriale) nu indică un răspuns clar. Acestea pot include: analize de sânge și urină (hemogramă, examen complet al electrolitilor, evaluarea nivelului de vitamina B12, testarea hormonilor tiroidieni etc.), RMN și tomografie computerizată.

Tratamentul amorțelii

Opțiunile de tratament pentru amorțeală variază în funcție de cauza descoperită în urmă testelor medicale.

În cazul spondilozei cervicale și a altor procese degenerative osteoarticulare, cum sunt hernie de disc sau sindromul tunelului carpian, se recomandă fizioterapia sau intervenția terapeutică reparatorie chirurgicală.

Pentru diabetici este foarte importantă reglalarea nivelului glicemic cu ajutorul medicației și dietei, pentru că în caz contrar, la furnicături și amortelile se vor adaugă parestezii, care pot duce la pierderea sensibilității dureroase la mâini și picioare, pacienții putând să se rănească, fără că măcar să realizeze.

Medicamente prescrise de medic

Opțiunile medicamentoase pentru amorțeală pe termen lung ce persistă în mâini și picioare includ:

- Antidepresivele - unele medicamente din această clasa au fost aprobate pentru tratamentul fibromialgiei.

- Corticosteroizii - unele medicamente din clasa corticosteroizilor pot să ajute la calmarea inflamației cronice și a amorțelii asociate cu afecțiuni precum scleroză multiplă.

- Unele medicamente care blochează sau modifică semnalele transmise de nervi ar putea să ajute la reducerea intensității amorțelii asociate cu afecțiuni precum fibromialgia, scleroză multiplă și neuropatia diabetică.

Complicații asociate cu amorțeală și furnicaturile

Dacă o persoană se confruntă cu amorțeală și furnicături, este posibil că această să aibă reducerea senzațiilor (simțului tactil) în aceste zone. Din această cauza, este foarte probabil că pacientul să simtă mai puțîn schimbările de temperatura sau durerea în aceste părți ale corpului. Acest lucru înseamnă că persoană ar putea să atingă un obiect fără a realiza că acesta este extrem de fierbinte pentru a-i provoca arsuri pe piele.

În același timp, un obiect ascuțit ar putea să taie pielea pacientului, fără că acesta să observe - în cazul în care amorțeală și furnicaturile sunt severe. De aceea, este important să iei măsurile necesare de precauție, pentru a te proteja de arsuri și de alte răni ori leziuni pe care le poți face accidental.

Și unele medicamente pot cauza amorțeală

Neuropatia poate fi un efect advers al medicamentelor care tratează o mulțime de afecțiuni, începând de la cancer și până la crize (convulsii). Neuropatia poate afecta atât mâinile, cât și picioarele.

Printre medicamentele care pot cauza amorțeală se află: medicamentele împotriva cancerului, medicamentele anticonvulsivante, medicamentele pentru afecțiunile inimii ori cele pentru hipertensiunea arterială.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212