REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ANULAREA Regulamentului de acces în zona Peninsulară, în atenția magistraților constănțeni

ANULAREA Regulamentului de acces în zona Peninsulară, în atenția magistraților constănțeni

Replica API 23 ianuarie 2020 | 09:31 385

Consilierii locali muncipali din Constanța au votat, în septembrie 2018, aprobarea Regulamentului de acces în zona Peninsulară a municipiului Constanța. Proiectul a fost votat cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere. Deși, în şedinţă, Andrei Dușu, reprezentant al Asociației Piața Ovidiu, a cerut consilierilor locali să nu voteze proiectul privind Regulamentul de acces, invocând faptul că localurile din zonă se vor închide, dacă clienții nu vor mai avea acces cu autoturismele. Ei bine, Curtea de Apel Constanța a suspendat definitiv Regulamentul, până la soluționarea definitivă a dosarului privind anularea hotărârii care a stat la baza aprobării acestuia. Joi, 23 ianuarie, magistrații vor analiza cererea de anulare a regulamentului.

Agenţii economici care-şi desfăşoară activitatea în această zonă au cerut în instanță suspendarea și anularea hotărârii de consiliu privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța. Un prim succes l-au obținut în iunie a.c., atunci când magistrații Tribunalului au dispus supendarea hotărârii până la soluționarea, pe fond, a dosarului ce prevede anularea hotărârii. Chiar dacă decizia a fost în favoarea sa, Asociația Piața Ovidiu a formulat recurs, solicitând suspendarea hotărârii până la rămânerea definitivă a dosarului ce prevede anularea acesteia, și nu doar până la soluționarea cauzei pe fond. De asemenea, și Consiliul Local a formulat recurs, Parohia " Sfântul Nicolae Vechi" a depus cerere de intervenție în interesul asociației. Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat miercuri, 11 decembrie, definitiv cu privire la cererea de suspendare a hotărârii. A respins recursul Consiliului Local, și l-a admis pe cel al asociației, în sensul că a dispus suspendarea HCLM 371/2018 până la soluționarea definitivă a dosarului ce prevede anularea hotărârii. ”Pe fond, Tribunalul a admis acțiunea, regulamentul fiind suspendat doar până la soluționarea pe fond a dosarului ce prevede anularea hotărârii. Însă, Curtea de Apel a dispus suspendarea până la soluționarea definitivă a dosarului privind anularea HCLM”, a declarat, pentru Replica, Maria Veriotti, avocat.

”Respinge recursul formulat de pârât ca nefondat. Admite recursul formulat de reclamantă. Casează în parte sentința recurată și rejudecând: Dispune suspendarea executării Hotărârii CLM nr. 371/2018 până la soluționarea definitivă a dosarului ce are ca obiect anularea hotărârii. Menține celelalte dispoziții. Admite cererile de intervenție accesorii formulate în interesul recurentei reclamante. Definitivă”, se arată în minuta instanței.

Asociaţia Piaţa Ovidiu, prin avocat, a invocat în instanță mai multe texte incidente şi de referinţă din Constituţie, şi anume art. 25 (1) din Constitutie: „Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept”; art. 44: „(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege”; art. 53: (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”.

Ce prevede Regulamentul

Potrivit regulamentului, Zona Peninsulară (Z.P.) este separată în două părți: zone exclusiv pietonale (cu destinația pietonală cu excepția desfășurării unor evenimente sociale, cultural și/sau sportive, a executării unor lucrări de construire, amenajare și modernizare, în situații de urgență): Faleza promenadă Cazino; bd-ul Tomis (segmentul cuprins între str. Traian și str. Vasile Alecsandri, segmentul curpins între str. Vasile Alecsandri și str. Sulmona și segmentul cuprins între str. Sulmona și Piața Ovidiu); Piața Ovidiu și str. Vasile Canarache (segmentul cuprins între str. Petru Rareș și Piața Ovidiu). Intrarea și/sau ieșirea vehiculelor în/din aceste zone se realizează prin punctele stabilite în anexa 1 la regulament. Zone ocazional carosabile (cu destinație preponderant pietonală și ocazional carosabilă) sunt: str. 9 Mai, str. Arhiepiscopiei, str. C.A.Rosetti, str. Callatis, str. Căpitan Vasile Țurcanu, str. Constantin Brâncoveanu, str. Crângului, str. Cristea Georgescu, str. Dianei, str. Dimitrie Cantemir, str. Doinei, str. Dr. Aristide Karatzali, str. Dr. Francisc Varga (segmentul cuprins între Vasile Alecsandri și str. Callatis), str. Grigore Tocilescu, str. Horia, str. Ion Theodorescu Valahu, str. Krikor H. Zambaccian, str. Maior Gheorghe Șonțu, str. Mircea cel Bătrân (segmentul cuprins între str. Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu), str. Nicolae Titulescu, str. Orient, str. Ovidiu, str. Petrui Rareș, str. Poștei, str. Profesor Doctor Ion Cantacuzino, str. Remus Opreanu, str. Revoluției din 22 Decembrie, str. Sulmona, str. Traian (segmentul cuprins între str. Termele Romane și str. Petru Rareș), str. Vântului. Străzile din Zona Peninsulară devin astfel preponderant pietonale, delimitarea fizică între zona centrală a străzilor (ocazional carosabilă) fiind realizată prin utilizarea unor culori și tipuri diferite de pavaj sau prin bordure și trotuar. Circulația rutieră prin zona pietonală este permisă ocazional pentru aprovizionare, pentru furnizorii serviciilor de utilități publice, pentru rezidenți, pentru instituții publice, pentru amenajări, pntru furnizorii servciilor de catering, poștă, curierat, transport valori, persoane și taxi, pentru organizarea unor evenimente sociale, culturale sau sportive și pentru situații excepționale sau situații de urgență Accesul vehiculelor și reglementări specifice în zona pietonală a municipiului Constanța se face în baza unui permis

În zona pietonală, pe căile de acces, sunt prevăzute elemente fixe/mobile, piese de mobilier urban și indicatoare de semnalizare rutieră pentru limitarea sau selecția accesului vehiculelor. Accesul și identificarea vehiculelor în interiorul zonei pietonale se face în baza unui permis de acces, emis de Direcția gestionare servicii publice din cadrul Primăriei Coinstanța și SPIT, după depunerea cererilor împreună cu documentele necesare și înregistrarea datelor în baza electronic.

Este admis accesul fără solicitarea permisului pentru următoarele categorii, dacă au greutatea de maxim 3500 kg: vehicule inscripționate aparținând M.A.I., D.G.P.L., M.Ap.N., S.M.U.R.D și Serviciul de Ambulanță, aflate în misiune; vehiculele aparșținând ambasadelor și consulatelor precum și ale coloanelor oficiale însoțite conform legislației în vigoare; vehicule autorizate în regim de taxi, care transportă persoane în/din zona pietonală fără staționarea în zonă. Deplasarea se face pe drumul cel mai scurt între punctual de intrare, amplasamentul destinație (unitate locativă, spațiu comercial) și punctual de ieșire. Viteza admisă este de maxim 30 km. Nerespectarea de către posesorii de permise a programului de acces în zona pietonală, neafișarea permisului de acces cu fața, la loc vizibil din exteriorul autoturismului se sancționează contravențional cu amendă de la 500 lei la 1000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 1000 și 15000 lei, persoane juridice.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ori cum tribunalul ct este politic gen primaria are curve si le da naptea la judecatori sa futa apoi, ei le da tot ce vor sunt si gay in tribunalu ct coruptia este mare ca in toate tribunalele
0
0
Ce cretini au votat un proiect de montaj pavele in zona de acces cu masina??Aia ar trebui sa plateasca si sa demisioneze daca mai e vreun cretinel in functie!!In Romania eu nu vad sa fie f. clar resposabilitati la functionarii publici,ca la "negrii"din privat vad fisa postului cu drepturi si obligatii!!Toti se hranesc imbelsugat si traiesc ca niste boieri pe buzunarul contribuabilior,aia mare majoritate pensionari si lucratori la privat
2
0
nu-i a lui Fatalau, nici a lui Babu in. Pe vremuri autocarele cu turisti parcau in piata Ovidiu la edificiul cu mozaic si la muzeul de istorie. Cele doua cladiri sunt in paragina acum pentru ca mazarel a luat banii primariei si i-a papat pe pavele de la abc val. Pavelele lui Costea pocnesc si se sparg si singure, d-apoi cand trec masinile. Ca sa isi acopere furaciunile, mazarel i-a cerut slugii fatalau sa interzica accesul in peninsula. Nu-i nimic fatalau, ajungi si tu langa stapan cat de curand, sluga libidinoasa.
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108