REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Aproape 2 milioane de decese suplimentare după ce China a anulat brusc restricţiile anti-COVID-19

Aproape 2 milioane de decese suplimentare după ce China a anulat brusc restricţiile anti-COVID-19

A.F. 26 august 2023 | 00:00 539

Anularea bruscă de către China a regimului său strict de reguli anti-COVID-19, permiţând astfel noului coronavirus să circule liber în rândul populaţiei sale de 1,4 miliarde de locuitori, ar fi putut cauza aproape 2 milioane de decese suplimentare în primele două luni după acea decizie, potrivit concluziilor formulate într-un nou studiu american, informează Reuters.

Aproape 2 milioane de decese suplimentare dupa ce China a anulat brusc restrictiile anti-COVID-19

Studiul realizat de Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, o instituţie care beneficiază de finanţare federală americană, se bazează pe un eşantion de date despre mortalitate ce au fost publicate de anumite universităţi din China şi pe căutări realizate pe internet.

Autorii cercetării au estimat că 1,87 milioane de decese suplimentare (din toate cauzele medicale) s-au produs în rândul chinezilor cu vârste de peste 30 de ani între decembrie 2022 şi ianuarie 2023 în toate provinciile din China continentală, cu excepţia Tibetului.

Decizia adoptată de China în decembrie 2022 de a pune capăt politicii sale "zero COVID", rămasă în vigoare timp de aproape trei ani şi care a inclus testări în masă, lockdownuri stricte şi perioade prelungite de carantină, a dus la o creştere masivă a numărului de spitalizări şi de decese, despre care experţii din domeniul sănătăţii spun că au rămas în mare parte neraportate de guvernul de la Beijing.

Noul studiu, publicat joi în JAMA Network Open, afirmă că numărul acestor decese suplimentare a depăşit cu mult estimările oficiale ale Guvernului chinez, care a anunţat în ianuarie 2023 că 60.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit în spitale după ce politica "zero COVID" fusese abandonată în luna precedentă.

În cadrul noului studiu, cercetătorii americani au realizat analize statistice folosind informaţii preluate din necrologuri deja publicate şi din date furnizate de căutări efectuate pe Baidu, un popular motor chinezesc de căutări online.

Comisia Naţională pentru Sănătate din China nu a dat curs deocamdată solicitărilor transmise de Reuters pentru a face declaraţii după publicarea acestui studiu.

Experţi din domeniul sănătăţii din lumea întreagă i-au cerut Chinei să dezvăluie mai multe date în momentul în care relatări despre creşterea numărului de spitalizări şi de decese au început să apară, mai ales în contextul în care ameninţările legate de apariţia unor noi variante virale au devenit un motiv serios de îngrijorare.

China a încetat să mai raporteze bilanţuri oficiale zilnice despre decesele asociate maladiei COVID-19 la sfârşitul anului 2022. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) afirmă că au existat 121.628 de decese asociate COVID-19 în China în cadrul unui bilanţ global de aproape 7 milioane de victime.

În urma unei iniţiative rare, o provincie chineză a publicat pentru scurt timp pe site-ul său, în iulie 2023, o serie de date care arătau că numărul incinerărilor a crescut cu 70% în primul trimestru al acestui an, însă acele date au fost şterse ulterior.

În februarie 2023, lideri de top ai Chinei au declarat "o victorie decisivă" obţinută împotriva pandemiei de COVID-19.

Însă noul coronavirus continuă să circule în ţara asiatică, iar oficiali din domeniul sănătăţii de la Beijing au declarat joi că maladia COVID-19 continuă să fie principala boală infecţioasă în capitala ţării, potrivit presei de stat chineze.

Oficialii chinezi au declarat că o nouă variantă de Omicron, denumită EG.5 sau "Eris", după zeiţa greacă a discordiei, este tulpina dominantă aflată în prezent în circulaţie în China.

"Biroul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a spus că procentul noii variante EG.5 a crescut de la 0,6% în aprilie 2023 la 71,6% în august 2023, devenind tulpina dominantă în majoritatea provinciilor din China", a raportat cotidianul Global Times, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468